in

5 tips voor het maken van een goed portfolio

Als fotograaf is een portfolio haast onmisbaar. Dankzij een portfolio kunnen (potentiële) klanten zien wat jouw stijl is en kunnen ze ook direct zien of jouw stijl hen aanstaat. Een portfolio is dus een belangrijke tool om je fotografie en je foto’s te verkopen. Maar hoe maak je een portfolio? In dit artikel geven we je vijf tips.

In deze serie proberen we je op verschillende gebieden te helpen met het opstarten van je fotografiebedrijf. Benieuwd naar de andere artikelen? Die kun je hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Professioneel fotograaf worden!

1. Bepaal je doelgroep

De meeste fotografen vinden wel meer dan één soort fotografie leuk. Wanneer je echter aan de slag gaat met een fotografiebedrijf, is het goed dat mensen weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Gooi dus niet al je foto’s maar gewoon op een hoop, maar zorg ervoor dat het met één blik op je portfolio duidelijk is wat je fotografeert. Ga je voor je bedrijf bijvoorbeeld aan de slag met trouwfotografie, zet dan dus ook alleen trouwfoto’s in je portfolio. Wil je graag daarnaast ook aan de slag met portretfotografie? Maak hier dan twee verschillende portfolio’s voor aan. Zo is het voor je klanten direct duidelijk wat je precies doet en weet je ook wie je kunt targeten.

portfolio

2. Gebruik je beste foto’s in je portfolio

Als je nog maar net begint, heb je misschien nog niet bijzonder veel foto’s. Veel fotografen hebben dan de neiging om al hun foto’s in het portfolio te zetten, want dan staan er in ieder geval genoeg foto’s in. Doe dat niet. Je kunt beter drie goede foto’s, dan tien matige foto’s laten zien. Wees daarom kritisch in welke foto’s je in je portfolio zet en welke niet. Het kan zo best even duren voordat je je portfolio volledig hebt opgebouwd, maar dat is niet erg.

3. Zorg voor een goede flow

Een goede flow is erg belangrijk in een portfolio. Begin met beelden die echt de aandacht grijpen. Zo wil de kijker direct verder bladeren. Halverwege wil je weer zo’n moment creëren, waardoor je de aandacht van de kijker ook vast blijft houden. Vervolgens sluit je af met een echte klapper. Let ook op kleuren en belichting en kijk welke foto’s mooi qua stijl en dergelijke bij elkaar passen. Zo wordt je portfolio echt prettig om doorheen te bladeren en te bekijken.

portfolio

4. Kies het juiste medium voor je foto’s

Je kunt je portfolio op veel verschillende soorten manieren naar buiten brengen. Vroeger werd een portfolio in een album gedrukt of geplakt, maar tegenwoordig kiezen de meeste fotografen voor een online portfolio. Dat is niet zo gek. Online is een portfolio voor een veel groter publiek te bezichtigen, daarbij heb je enorm veel mogelijkheden voor de vormgeving. Je kunt je portfolio op je eigen website plaatsen, dat is natuurlijk ideaal, maar je kunt ook een speciale tool gebruiken voor je portfolio. In dit blog vertellen we je daar een stuk meer over en geven we je wat handige links!

5. Vraag om advies

Het is ook altijd goed om om advies te vragen. Heb je een eerste opzetje voor je portfolio gemaakt? Laat er dan eens wat vrienden of collega’s naar kijken en vraag om feedback. Dit helpt je een frisse blik op je werk te werpen en het zorgt ervoor dat je portfolio echt zal stralen.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Breaking news: Adobe maakt Generative Fill middels AI beschikbaar in Photoshop

Zo begin jij met analoge fotografie!