in

5 tips voor naaktfotografie (op locatie)10 december 2015, 09:00

Wil Crooymans fotografeert veelal naaktmodellen op locatie. Maar waar moet je dan op letten? Hij geeft 5 tips

Als ik modellen meeneem voor shoots op urbexlocaties poseren zij meestal naakt, omdat dit zo’n mooi contrast geeft ten opzichte van de vervallen omgeving. Zo’n vervallen gebouw is echter geen makkelijke plek om te gebruiken bij naaktfotografie! Zo ben je er nooit zeker van of je ongestoord kunt werken. Het allerbelangrijkste aspect bij een naaktshoot is dat je model zich veilig voelt. Dit aspect en een aantal andere belangrijke aandachtspunten heb ik verwerkt in onderstaande 5 tips voor naaktfotografie.

“No storm keeps me away form jou”. Model: Kim

Tip 1. Basis voor een geslaagde naaktshoot is het kennismakingsgesprek

Als je contact hebt gelegd met een model, die samen met je een naaktshoot zou willen doen, is het belangrijk om elkaar te leren kennen middels een kennismakingsgesprek. Liefst in een voor beiden prettige omgeving. Doel van dit gesprek is om vast te stellen of de ideeën en wensen overeen komen en vooral of er een goede klik is.
Zorg dat je een aantal foto’s bij je hebt, die weergeven hoe je wilt gaan fotograferen. Als je al eerder met modellen hebt gewerkt, neem dan je eigen portfolio mee, zodat het model een goed beeld krijgt hoe jij fotografeert. Als je nog geen eigen foto’s hebt, kun je een aantal foto’s van het internet afhalen, die het beste overeen komen met wat je zelf wilt neerzetten.

Stel je open op richting het model over je ervaringen en je onzekerheden, wat een goede basis geeft voor het opbouwen van vertrouwen. Tevens nodig je het model uit om over haar eigen motivatie en ervaringen te praten. Stel samen vast hoe er gefotografeerd gaat worden; naakt, bedekt naakt, topless of lingerie? Wat wil je als fotograaf met die foto’s doen? Publiceren in een boek, op het web, commercieel gebruiken en welke vergoeding staat hier tegenover. Maak ook duidelijk wat het model met de foto’s mag doen, die ze na de shoot meestal op CD krijgt. Al dit soort afspraken dienen ook terug te komen in het modellencontract, waarvan je een voorbeeld kunt meenemen en meegeven. Als je nog geen eigen contract hebt kun je genoeg voorbeelden vinden op het internet.

Modellencontract

Tip 2. Voorwaarde voor een geslaagde naaktshoot is een gedegen voorbereiding

Als je een afspraak voor een shoot gemaakt hebt, wil je de gezamenlijke tijd zo effectief mogelijk besteden. Dat betekent dat je alles tot in de puntjes moet voorbereiden. Een belangrijk aspect bij de voorbereiding is het maken van een moodboard. Dit kan een verzameling foto’s zijn die de sfeer uitademen die jij samen met het model wilt neerzetten.

Ook voorbeeldfoto’s van poses zijn erg fijn om bij je te hebben, zodat je die van te voren met het model kan doornemen. Ik vraag het model meestal ook om op internet naar modelfoto’s te zoeken die ze graag van haar zelf zou willen zien. Loop in je hoofd de shoot meerdere malen door, zodat je op de dag zelf niets vergeten bent. Als je op locatie gaat fotograferen, ga dan van te voren de plaatsen bepalen waar je de foto’s wilt maken en maak tevens proefopnames. Die proefopnames kun je eventueel delen met het model, zodat deze zich ook alvast een goed beeld kan vormen. Houd tijdens de voorbereidingen contact met het model, zodat het enthousiasme niet verslapt.
Instrueer het model vlak voor de shoot over wat ze mee moet nemen, het beste aan kan trekken (losse kleding) e.d.


“One can make a crowd”. Model: Lucienne

Tip 3. Neem voldoende tijd om te acclimatiseren

Een naaktshoot is in het begin altijd een beetje spannend, zowel voor het model als de fotograaf. Neem dan ook voldoende tijd om te acclimatiseren. Een gezellig praatje zorgt ervoor dat je allebei even afgeleid bent en wat kunt ontspannen. Neem samen, onder het genot van een kopje koffie of thee, het moodboard door en wissel ideeën uit. Maak samen de laatste voorbereidingen en laat het model met kleding aan posities en poses uitproberen, zodat je allebei precies weet wat er moet gebeuren tijdens de shoot zelf. Eventueel maak je alvast proefopnamen, die je samen kunt bekijken. Het kan zijn dat het model graag iemand meeneemt naar de shoot, waardoor hij/zij zich veilig voelt, maar zorg ervoor dat er niet teveel mensen aanwezig zijn tijdens de naaktshoot zelf. Dit leidt het model alleen maar af en kan ervoor zorgen dat het model schaamte voelt bij het naakt poseren.


Met kleding aan poses uitproberen. Model: Kim

Tip 4. Ga effectief te werk tijdens de shoot zelf

Zorg ervoor dat je tijdens de shoot niet aan het stuntelen bent en nog allerlei zaken moet klaarzetten en uitzoeken, zoals de instellingen van je camera. Hierdoor gaat het model zich alleen maar onzeker voelen. Het is belangrijk dat je je aandacht tijdens de shoot volledig bij je model kunt houden. Praat tijdens de shoot voldoende met het model en leg uit wat je aan het doen bent.
Een naaktshoot betekent niet dat het model de hele tijd naakt is! Zorg ervoor dat het model tijdens de shoot losse kleding aanheeft die ze makkelijk uit en aan kan trekken. Een badjas kan goed dienst doen als je in een studio werkt.

Werk bij voorkeur met een lichte telezoom, zodat je niet te dicht op het model zit en waardoor deze voldoende ruimte heeft om zich te bewegen en zich veilig en ontspannen te voelen. Raak je model niet aan; geef mondeling door wat je bij een pose gewijzigd wilt hebben of doe het eventueel voor.
Als je klaar bent met een serie foto’s laat je het model zich weer aankleden en kijk je samen de gemaakte foto’s door en of je allebei tevreden bent met het resultaat. Dit kun je zo een aantal keren herhalen en je zult zien dat op gegeven moment alle spanning uit de lucht is. Dat geeft dan ook de beste foto’s!

“Up there nothing but emptiness”. Model: Astrid

Tip 5. Foto’s samen uitkiezen

Niemand wilt dat er naaktfoto’s van zichzelf op internet gaan rondzwerven, die je zelf niet mooi vindt. Het is dan ook belangrijk om samen met het model de foto’s uit te kiezen waar je allebei achter staat. Foto’s die het model niet mooi vindt, kun je het beste meteen verwijderen.
Als je foto’s bewerkt hebt kun je deze ook het beste eerst aan het model laten zien alvorens ze te publiceren. Op die manier behoud je de vertrouwensband en kun je in de toekomst nog vaker samen werken.

“Stranded on the Orient Express” Model: Lucienne

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon AF-S 200-500MM F5.6E ED VR

Fotodokter: scherpstellen