in

5 tips voor portretten in vol zonlicht


4 juli 2018, 11:00

Het zomerse weer en de warme zon zijn natuurlijk heerlijk, maar wanneer je mooie portretten wilt maken, kan het zonlicht nog wel eens voor wat moeilijkheden zorgen. Fotograferen in de vol zonlicht zorgt voor hard licht in je foto’s. Hoe zorg je toch voor mooie portretten met hard licht? Wij geven je vijf tips.

Zoek de schaduw op

Het grote nadeel bij het fotograferen met fel zonlicht, is het grote contrastverschil in je foto’s. Wanneer je je model met het gezicht naar de zon toe fotografeert, merk je al snel dat er hele donkere schaduwen op het gezicht vallen. Omdat het zonlicht bijna recht omlaag valt, heb je te maken met korte schaduwen die zich nagenoeg recht onder objecten bevinden. Dit is uiteraard niet mooi en het kan zelfs ervoor zorgen dat delen van het gezicht niet meer goed zichtbaar zijn door het grote contrastverschil. De meest eenvoudige manier om het harde licht op het gezicht van je model te voorkomen, is door de schaduw op te zoeken. Ga in de dichtstbijzijnde schaduw staan en het probleem met het harde licht is gelijk verholpen. Je hoeft niet bang te zijn dat je foto’s donker zullen worden, want ook op schaduwplekken is er zonlicht aanwezig.

Is er geen schaduwplek in de buurt of past het niet bij de foto die je in je hoofd hebt? Een andere oplossing tegen hard licht is door tegen het licht in fotograferen. Door je model met de rug naar de zon neer te zetten, voorkom je net zo goed dat er geen hard licht te zien is op het gezicht. Let hierbij wel goed op met de belichting, aangezien het op deze manier weer heel anders kan vallen.


Stephanieverhart

Flits je foto in

Het lijkt misschien wat vreemd om een flitser te gebruiken op een zonnige dag, maar het zogenoemde ‘inflitsen’ is een prima oplossing tegen storende schaduwen op het gezicht van je model. Het werkt als volgt: Doordat je gebruik maakt van je flitser, voeg je als het ware een beetje licht toe. Door deze toevoeging van het licht, vul je de schaduwen in het gezicht in, zodat deze minder diep en donker zijn. De schaduwen helemaal laten verdwijnen is niet nodig, verminderen is al voldoende, anders kan het gezicht zijn vormen verliezen. Houd er dus rekening mee dat je niet te hard gaat inflitsen om geen details te verliezen, want anders kan er een platgeslagen effect ontstaan. Wil de kracht van het flitslicht verminderen? Dit kun je doen via de flitsbelichtingscompensatie op de of via de externe flitser. Vaak is er een pictogram te vinden op een knop of bij de menu-instellingen met een bliksemschicht met een plus-minteken ernaast. Door de waarde van dit pictogram aan te passen naar een negatief getal, zoals -1 of -2, zal de flitser minder hard licht geven.

Om te voorkomen dat de achtergrond van je foto ‘flets’ wordt bij het inflitsen, is het slim om je belichting aan te passen aan de achtergrond en niet op je model op de voorgrond. Doordat je een flitser gebruikt, zal de voorgrond automatisch lichter worden en je verlies dan geen kleur of details in de achtergrond.


SanderKristiaan

Reflecteer het licht

Ook wanneer je geen flitser hebt, is het mogelijk om schaduwen te verzachten. Dit kun je doen door middel van een reflector. Uiteraard zijn er verschillende reflectierschermen te koop, maar met een simpel wit doek lukt het vaak ook al prima. Het witte doek zorgt er namelijk voor dat het licht teruggekaatst wordt naar het beschaduwde gezicht. Vaak krijg je het beste resultaat als de reflector schuin onder het model wordt gehouden, maar het ligt er natuurlijk maar net aan hoe het licht valt. Gebruik het liefst een reflector met een witte kleur, ander kleuren zoals goud- of zilverkleurige reflectoren kaatsen te veel licht terug. Geen reflector of witte doek bij de hand? Een witte muur kan ook prima dienen als reflector. Als je dit doet, ga dan tussen de muur en je model in staan. De zon staat dan achter je model en het licht weerkaatst via de muur achter je naar de geportretteerde.


Stephanieverhart

Gebruik een diffusor

Is er verder geen mogelijkheid om de contrasten in je foto te verminderen? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een diffusor. Een diffusor is een doek die slechts een deel van het zonlicht doorlaat. Door deze doek boven je model te houden, zwak je het zonlicht voldoende af. Hierdoor raak je de ‘scherpe randjes’ in je foto kwijt. Vooral mensen met blonde haren of kalende personen zijn vaak lastig te fotograferen in de volle zon. Dit komt doordat de bovenzijde van het hoofd zoveel licht weerkaatst dat deze verandert in een overbelichte, witte vlek. Vaak is het wel wat lastiger om meerdere mensen onder een diffusor te plaatsen, aangezien deze niet heel groot zijn. Vaak is het dan slimmer om alsnog te kiezen voor één van de bovenstaande opties of je foto wat bij te trekken in de nabewerking.


PtR

Bewerk je foto’s achteraf na

Als er echt geen andere optie is om de grote contrasten in je foto te verwijderen tijdens het fotograferen, dan kan de nabewerking nog een hoop redden. Zeker als je in RAW-formaat schiet, kun je achteraf nog een hoop corrigeren in bijvoorbeeld Photoshop en Lightroom. Hierin kun je de donkere delen wat lichter maken en de lichtere delen wat donkerder, zodat het contrast niet zo groot is. Is het licht echt te hard en het contrast echt te sterk? Zwart-wit kan dan een goede optie zijn. Wanneer je je foto omzet in zwart-wit dan kan hard licht juist voor extra kracht zorgen in het beeld. Wat in kleur er niet zo fraai uitziet, kan in zwart-wit juist weer wel mooi uitpakken. Fotografeer wel altijd in kleur en niet in zwart-wit, zodat de originele foto wel behouden wordt voor het geval dat.


Bloempje76

Het is dus zeker mogelijk om midden op de dag in de felle zon foto’s te maken. Het kost soms een beetje improviseren, maar uiteindelijk zullen de bovenstaande tips het harde licht in de foto’s verminderen. Toch niet heel blij met het resultaat? Kom dan later op de dag terug, bijvoorbeeld in het gouden uurtje. Het licht is dan veel zachter dan overdag en het levert vaak erg mooie beelden op.

Inspiratie op doen om foto’s te maken met hard licht? Bekijk hier onze collectie!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Lichte grote jongen – Sony FE 400mm F/2.8 GM OSS

De resultaten van de expertuitdaging: Wees een straatfotograaf!