in

5 tips voor strandfotografie



17 juni 2017, 10:07

Zomerse temperaturen betekent; op naar het strand! Ook de camera gaat mee, dus we geven je een aantal tips om jouw strandfotografie te verbeteren.

Kijk om je heen en houd je omgeving in de gaten
Op het strand zijn altijd wel andere mensen te vinden die een onderwerp kunnen vormen voor jouw fotografie. Hardlopers, wandelaars, surfers of toeristen. Wil je juist geen mensen op de foto en ga je voor de natuur van het strand? Kies dan een locatie uit waarvan je weet dat deze niet zo populair is.

lavano

Kijk niet alleen naar mensen om je heen, maar ook naar objecten en andere spullen op het strand. Soms zijn er dingen uit zee aangespoeld of ligt er vuil op het strand. Vermijd deze dingen wanneer je ze niet op de foto wilt, maar je kunt ze ook juist tot hoofdonderwerp maken!

Een landschapsfoto heeft voor een voorgrond, middenvlak en achtergrond als basiscomponenten. Voorwerpen of begroeiing op het strand kan makkelijk als voorgrond dienen.

Trammelant

Bescherming apparatuur
Het strand ligt vol met zand en dit is een grote boosdoener voor al je fotoapparatuur. Verwissel je lenzen voorzichtig en het liefst op een plekje waar geen of weinig wind is. Gebruik ook een riem of hengsel voor je camera, voordat je deze in het water laat vallen. Let naast je apparatuur ook op jezelf! Het strand is een plek waar een ongelukje zo gebeurt; glibberige rotsen, golven van water die opbotsen waardoor je kletsnat wordt en ga zo maar door.

Annska8

Lees dit artikel eens met meer informatie over de bescherming van je apparatuur op het strand!

HJFoto

Zonlicht en zonnekap
Fotografeer het liefst in de ochtend- en avonduren op het strand. Wanneer je midden op de dag gaat fotograferen, staat de zon het hoogst en dit levert hard licht op, met hele donkere schaduwen. Hierdoor ontstaat er veel contrast in je foto’s, waardoor details en informatie verloren gaan.

Denk aan het blauwe en gouden uurtje om te fotograferen op het strand. Kleuren komen mooier uit en het strand krijgt een romantische sfeer. Fotografeer met zonlicht ook altijd met de zonnekap op je camera om flaring te voorkomen.

Meepee

Compositie en horizon
Probeer af te wijken van de standaard strandfoto’s van het strand, water en de lucht. Ga bijvoorbeeld laag bij de grond zitten om details vast te leggen, met de zee vaag op de achtergrond.

Denk hierbij aan een parasol, kinderspeeltjes of een hond. Ook kun je de lijnen van de zee gebruiken om mensen naar een bepaald onderwerp te leiden in je foto. Wanneer je de horizon vastlegt, zorg er dan wel altijd voor dat deze recht is.

Hiervoor kun je het hulpraster op je camera gebruiken. Zet de horizon ook niet in het midden van het beeld, varieer met de verdeling lucht, water en strand in je foto.
Is een rechte foto met de hand niet gelukt? Dan kun je dit natuurlijk in de nabewerking nog rechttrekken.

Arnoud78

Geen mooi weer? Gaan!
We gaan als recreanten en toeristen vaak pas met mooi weer naar het strand. Regent het een dag, dan is het strand vrijwel leeg. Geen reden voor een fotograaf om ook niet naar het strand te gaan! Ook met regen- of stormachtig weer kun je op het strand prachtige foto’s maken. Probeer bijvoorbeeld de storm vast te leggen boven het water. Is er onweer voorspeld? Verdiep je dan in het fotograferen van de bliksem!

ArtWittingen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zó herken je een fotograaf

Hoeveel weet jij van fotografie? Doe de Zoom.nl Fotografie Quiz!