in

5 tips voor urbexfotografie17 februari 2016, 11:45

Urbexfotografie is trending, maar zeker geen makkelijke vorm van fotografie en ook niet zonder gevaren. Wil Crooymans helpt je graag een stapje op weg en geeft in deze zevende blog 5 tips voor urbexfotografie. Waar moet je op letten als je op urbexpad gaat?

Het spreekwoord ‘door schade en schande wordt men wijs’ is voor mij zeker van toepassing geweest als het om urbexfotografie gaat. Ik had geen idee waar ik aan begon en de meeste beginnersfouten heb ik dan ook wel gemaakt. Zo ging ik de eerste locaties alleen op pad en liet thuis niet eens een briefje achter waar ik precies naar toe ging. Gelukkig ben ik zonder kleerscheuren wijzer geworden, maar een betere voorbereiding kan ik iedereen aanraden. In deze blog heb ik daarom een aantal belangrijke aandachtspunten verwerkt in 5 tips voor urbexfotografie.

Een werkplaats in een verlaten katoenfabriek.

Tip 1. Ga altijd op pad met z’n tweeën (of meer)

Urbexlocaties zijn niet voor niets afgesloten. Ze zijn meestal in slechte staat en je zou niet de eerste urbexer zijn die door een vloer zakt. Dat is een van de redenen waarom je beter niet alleen kunt gaan. Als er iets met je gebeurt kan de ander je helpen of hulp gaan halen. Verder weet je nooit wat je tegen komt in een verlaten gebouw. Leegstaande gebouwen kunnen ook bezocht worden door zwervers, dieven en vandalen …. en die houden meestal niet van bezoek! En met een groepje is het toch ook veel gezelliger! Maar maak de groep ook niet te groot, want daarmee trek je weer teveel aandacht.
Indien je toch alleen op pad gaat, hou dan het thuisfront constant op de hoogte van waar je bent en spreek bijvoorbeeld af dat je elke uur iets van je laat horen. Dan kunnen zij actie ondernemen als ze langere tijd niets meer van je hebben gehoord.

Tip 2. Bereid je goed voor

Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over de locaties die je wilt gaan bezoeken. Probeer uit te vinden in wat voor staat de gebouwen zijn en of ze beheerd en/of bewaakt worden. Meestal vind je op internet en urbexsites wel informatie over een locatie. Daarnaast is Facebook een goed medium om op de hoogte te blijven en bevriend te raken met andere urbexer’s. Informatie wordt meestal uitgewisseld via persoonlijke berichten, zodat de info niet op straat komt te liggen, waarna een urbexlocatie letterlijk platgelopen wordt. Soms kunnen urbexer’s nogal lomp reageren op vragen, iets wat je niet persoonlijk moet nemen; het is hun manier om locaties te beschermen. Gebruik Google earth, Maps en Streetview om uit te zoeken hoe je het beste ongezien op het terrein kunt komen en waar je je auto neer kunt zetten. Parkeer je auto niet te dichtbij, want daarmee trek je onnodige aandacht.

Een verlaten kerk in prachtig verval.

Tip 3. De juiste uitrusting

Als urbexfotograaf wil je je handen vrij hebben om te kunnen klauteren en tijgeren. Daarom is een camerarugzak, waarin je naast je foto uitrusting alle noodzakelijke spullen kunt opbergen, onmisbaar. In je rugzak dient naast je camera, lenzen en statief nog minimaal de volgende zaken te zitten: eten en drinken, zaklamp, extra baterijen, mobiel met volle accu, multifunctionele tool, EHBO-setje en WC-papier!
Trek schoenen met stevige zolen aan, want er liggen vaak glas en planken met spijkers op de grond. Draag donkere kleding om niet op te vallen; bij voorkeur een lange broek en een vest met lange mouwen, zodat je goed beschermd bent tegen uitstekende delen en scherpe randen.

Tip 4. Veiligheid voorop

Eenmaal binnen gekomen moet je voor eigen veiligheid goed blijven opletten. Start niet meteen met fotograferen, maar verken eerst het leegstaande gebouw; zowel de beneden als bovenverdiepingen. Zo krijg je een goede indruk hoe veilig het gebouw is en of het ook echt leeg staat. Pas als je zeker weet dat het veilig genoeg is om te gaan fotograferen, haal je je fototoestel en statief uit je rugtas.
Blijf tijdens het fotograferen als groepje in de buurt van elkaar en informeer je urbexmaat als je even naar een andere ruimte gaat. De regel samen uit, samen thuis, geldt hier natuurlijk als vanzelfsprekend. En vergeet dat briefje voor thuis niet met daarop locaties en tijdstippen!

Een oud en verlaten gedeelte van een kristalfabriek.

Tip 5. Blijf rustig en beleefd als je betrapt wordt

Een urbexlocatie is niet voor niets afgesloten voor het publiek en je overtreedt de wet als je dergelijke locaties betreedt zonder toestemming! Je kunt hiervoor gearresteerd worden en/of een boete krijgen.
Hou er rekening mee dat je betrapt kunt worden door de beheerder, een bewaker, een bewoner of de politie. Als je het tijdig aan ziet komen wissel dan je geheugenkaartje om, zodat je hiermee je gemaakte foto’s veilig stelt.
Blijf vooral rustig en beleefd en loop niet weg als je betrapt wordt, ook wanneer de ander geïrriteerd reageert. Een vriendelijk uitgestoken hand wordt al snel beantwoord. Stel jezelf voor en leg uit wat je aan het doen bent. Vertel over je hobby en je voorliefde voor mooie oude gebouwen. Probeer dit zoveel mogelijk te doen in de taal die de ander spreekt. Als de ander merkt dat je geen kwade bedoelingen hebt, zul je meestal de locatie kunnen verlaten zonder al te veel problemen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de gouden regel toepast: “Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos”.

Onverstoorde glorie in een verlaten katoenfabriek.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Aan de slag met Aurora HDR

Het maken van een 360 graden panorama foto (deel 4 Publiceren)