in

5 weersomstandigheden om te fotograferen in de lente

14 mei 2020, 17:35

In de lente komen vaak verschillende weersomstandigheden voor. De eerste warme dagen hebben alvast een voorproefje gegeven van een zomerdag. In dit artikel geven we je 5 interessante weersomstandigheden om deze lente te fotograferen.

Gekleurde zonsondergang

Deze lente hebben we prachtige zonsondergangen gezien. Van wolken die lijken op zachtroze pluizige suikerspinnen, tot dieprode en krachtige oranje kleuren. De zonsondergang staat vaak gelijk aan warme kleuren, en de gekleurde lucht is dan ook een geliefd onderwerp voor veel fotografen. Zorg voor een schitterende zonsondergangsfoto voor een mooi landschap dat kan dienen als voorgrond. Hier in Nederland is een molen een veelgebruikt icoon in landschapsfotografie, of zoek een plek met een glad wateroppervlak voor een reflectie van de gekleurde lucht. Of pak gewoon een combinatie van de twee!

Wil je meer tips over het fotograferen van zonsondergangen? Lees dan dit artikel met 9 tips!


Foto: Bjornberg

Mistige ochtend

In de lente komen mistige ochtenden vaak voor! Mist in de ochtend ontstaat omdat het landschap of de lucht boven de grond koud is, en dit langzaam opwarmt door de zonsopkomst. Onder de juiste omstandigheden zoals een hoge luchtvochtigheid en weinig wind ontstaat dan prachtige nevel vlak boven het landschap. Wil je deze ochtendnevel fotograferen? Wees er dan vroeg bij, het beste is voor zonsopkomst. Zo kun je goed je plek en compositie bepalen, en daarna kun je de zonsopkomst zijn werk laten doen!

Wil je meer informatie over het fotograferen van mist? Lees dan dit artikel met tips én locaties.


Foto: nielsdam

Storm en onweer

Er is dit jaar nog niet al te veel storm geweest. Echte harde regenbuien zijn ook nog niet veel voorgekomen in deze relatief droge lente. Maar er zullen vast momenten komen dit jaar dat er een lentestorm over het land trekt. En op dat moment moet je snel klaarstaan met je camera. Wil je goed op de hoogte blijven van stormen en bliksem in Nederland? Dan kun je bijvoorbeeld kijken op websites zoals bliksemdetectie.nl of buienradar.nl.

Lees ook dit artikel om meer te leren over het fotograferen van een storm. Daarnaast hebben we ook twee andere artikelen over het fotograferen van onweer: over het fotograferen van bliksem, en over het maken van een onweersfoto overdag.


Foto: Corne102

Stralende zon

De warme en droge dagen hebben we al veel meegemaakt deze lente. Strakblauwe lucht kan een schitterende achtergrond zijn voor je foto’s. Alleen is harde zon niet altijd geschikt voor alle soorten fotografie. Bij portretten fotograferen in de felle zon heb je te maken met harde schaduwen, en als je tegen het licht fotografeert is je onderwerp vaak onderbelicht of de achtergrond overbelicht.

Maar vergis je niet, een stralend zonnetje kan schitterende foto’s opleveren. Fotografeer je bijvoorbeeld met het licht mee, dan krijgt je onderwerp vaak een egale belichting zonder schaduwen, omdat de schaduwen zich achter je onderwerp bevinden. Probeer met eens on de ochtend of avond te fotograferen, als de zon laag hangt. Zo kun je op een prachtige manier gebruik maken van het mooie weer!

Om meer te leren over het fotograferen in de felle zon, lees dan dit artikel van onze Zoom Academy. En wil je graag portretten fotograferen in het zonnetje? Lees dan dit artikel voor wat tips!


Foto: Jiscafotografie

Wind

De lente telt ook wat kille dagen met veel bewolking. Soms voelt het net weer een beetje als winter, met harde, gure wind en lage temperaturen. Onder deze omstandigheden kun je het beste plekken fotograferen waar de wind goed zichtbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de zee, het strand, de duinen, of een eenzame boom in het landschap. Je kunt ervoor kiezen om de beweging van het opspattende water te bevriezen met een korte sluitertijd. Of maak een rustige maar dreigende foto van donkere wolkenpartijen.


Foto: ronaldrozema

Heb je niet de mogelijkheid om het strand te bezoeken? Kijk dan eens of je mensen of dieren kunt vinden die de wind trotseren, dat levert ook altijd spannende foto’s op.

Ben je op zoek naar inspiratie voor het fotograferen van winderige taferelen? Bekijk dan onze collectie met foto’s van harde wind.


Foto: hansdegreeff

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het schoonmaken van je camera doe je zo!

Felle zon? Hier 5 tips voor fotograferen bij hard licht!