in

50 dagen met 50 mm

Edwin van de Graaf

Zoom objectief of vast brandpunt? Beide hebben voor- en nadelen dus wat kies je? Edwin van de Graaf neemt de proef op de som en ontdekt hoe het is om 50 dagen met een 50 mm objectief te werken!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een tijdje geleden heb ik een 50|50 project gedaan. Dat houdt in: vijftig dagen iedere dag een foto maken met mijn 50 mm lens. Een hele uitdaging, maar inmiddels geef ik aan al mijn fotoworkshop studenten de tip mee om, als ze nog geen 50 mm lensje hebben, deze aan te schaffen zodat ze kunnen oefenen met beperkte scherptediepte in hun foto’s voor relatief weinig geld. Ik gebruik zelf de Canon 50 mm F1.4, maar de goedkopere F1.8 variant van Nikon en Canon geeft ook al erg goede resultaten.

Scherptediepte

Eén van de voordelen van de 50mm is dat hij lichtsterk is (grote opening, laag F-getal) en mede hierdoor is de scherptediepte (het gebied wat scherp is in een foto) erg klein. De scherptediepte is te berekenen met een handig app voor op je telefoon, of online via de Depth of field calculator. Ik heb bij onderstaande zelfportret van te voren het scherptegebied uitgezocht. Ik wilde een foto maken waarbij ik zelf zittend tegen de lantaarnpaal scherp zou zijn (zo’n 50cm), terwijl de rest buiten het scherptegebied zou vallen. De camera stond op ongeveer 2 meter afstand. Zoals te zien is, is de stoep vooraan onscherp en achter mij begint de onscherpte ook weer. Door hier van te voren over na te denken en vast te stellen hoe ik dit kon doen, hoefde ik alleen nog maar te wachten op een auto die voorbij zou rijden voor het effect in de diepte.

Luie fotograaf

Een ander voordeel van werken met objectieven met een vaste brandpuntsafstand is dat je gedwongen wordt om te gaan bewegen om een ander kader te krijgen. Aangezien je niet kunt zoomen, moet je een stap achteruit zetten om net wél dat stukje voorgrond op de foto te krijgen. Of je wordt gedwongen om dichter bij te komen om een beeldvullend kader te maken. Doordat je zoveel in beweging bent, leer je echt kijken naar het onderwerp wat je wilt fotograferen voordat je op de ontspanknop drukt.

Eén van de foto’s uit Edwins 50|50 project.

Ik kan iedereen aanraden om een lichtsterke 50 mm aan te schaffen om hiermee veel bewuster te leren fotograferen. Bewust leren werken met kader & compositie en het werken met beperkte scherptediepte kan je in vijftig dagen veel verder brengen in jouw fotografie! Hieronder staat het overzicht van vijftig dagen op pad met mijn 50 mm.

Enthousiast geworden en wil je zelf ook mee doen aan het project? Kijk dan op de 50|50 Facebook pagina.


Wie is deze auteur?

Ik ben Edwin van de Graaf, fotograaf uit Groningen. Mijn werk bestaat veel uit portretfotografie en het maken van (zakelijke) reportages. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en draag mijn opgedane kennis ook regelmatig over in de workshops die ik geef. In mijn blogs zal ik verschillende onderwerpen toelichten vanuit de praktijk. Zie hier mijn website.


Doe jij mee aan het 50|50 of een ander project? Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

10 fotolocaties om graffiti te fotograferen

Fotodoker: het herstellen van een beschadigde geheugenkaart, haal je foto’s terug