in

6 belangrijke tips voor huisdierfotografie


19 augustus 2017, 10:00

Iedereen die een huisdier heeft, heeft ook een telefoon vol met huisdier fotootjes. Maar wat als je nou een professionele foto van je huisdier wilt maken? Wij geven je een aantal belangrijke tips!

Voorbereiding

Voordat je een foto wilt gaan maken, is het belangrijk om een aantal dingen goed van tevoren uit te zoeken over je dier. Zo kun je niet alleen van tevoren alvast een inschatting maken over hoe het dier gaat reageren op jou, de omgeving en je camera, maar kun je ook je stijl van fotograferen erop aanpassen. Gaat het om een goed getrainde hond die netjes op zijn plek blijft zitten en precies alle aanwijzingen opvolgt? Of is het dier nog jong en doet het het liefste allesbehalve luisteren? Heeft het dier al eens een camera gezien? Vindt het nieuwe situaties, plekken en mensen leuk en interessant? Of maakt het hem juist angstig? Is het vogeltje tam genoeg om op een stokje te zetten, of moet het in het kooitje blijven? Kent het dier trucjes die het leuk zouden doen op de foto? Of heeft het een favoriete bezigheid of karaktertrek die je kunt benutten? Al deze dingen kunnen invloed hebben op de manier waarop je een foto kunt nemen.


Foto door Pintonella

Locatie

Gebruikelijk zijn er drie verschillende locaties die vaak gebruikt worden bij huisdierfotografie. Het makkelijkste is natuurlijk om een huisdier te fotograferen in zijn vertrouwde huiselijke omgeving. Het zal zich op zijn gemak voelen en zijn natuurlijke alledaagse gedrag vertonen. Natuurlijk kun je ook voor een outdoor setting kiezen, en het dier meenemen de natuur in. Dit leent zich natuurlijk niet voor alle dieren, maar geeft wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld een spelende hond, of galopperend paard vast te leggen. Als laatste kun je natuurlijk ook een echte studioshoot doen. Dit geeft je de mogelijkheid om alles naar eigen hand te zetten. Het is echter voor sommige dieren niet het meest comfortabel. Mocht je het toch graag in de studio doen, neem dan vooral de tijd, laat het dier wennen aan de nieuwe omgeving, en stel alles alvast zo veel mogelijk van tevoren in. Gebruik liever ook geen flitslicht waarvan het dier kan schrikken.


Foto door VivialJolie

Achtergrond

Waar je ook besluit een foto te gaan maken, het is belangrijk om altijd goed de achtergrond in de gaten te houden. Staat er namelijk veel op de achtergrond dan wordt je foto rommelig en trekt je aandacht onbedoeld toch weg van je huisdier. Zorg daarom het liefste voor een lege achtergrond. Verwijder waar nodig dingen die het beeld druk kunnen maken zoals bijvoorbeeld schoenen en speeltjes uit de huiskamer. Als je buiten foto’s maakt, zet het dier dan niet vlak naast een boom neer, maar zorg voor genoeg ruimte. Het beste kun je gebruik maken van een klein F-getal zodat je de achtergrond flink wazig kan maken.


Foto door Marloeshi

Portret of Actie

Als je een portret van je huisdier wilt maken, kun je het beste kijken met de ogen van een echte fotograaf. Leg de focus dus op de ogen, en neem een deel van de schouders mee. Neem foto’s dichtbij, of op ooghoogte, en probeer zo veel mogelijk om de persoonlijkheid of emotie van het dier in beeld te brengen. Een andere leuke manier om een portret te nemen kan ook zijn om een close-up te nemen of licht te gebruiken voor interessante schaduwen. Net als bij een menselijk model kun je op deze manier niet alleen zeer persoonlijke, maar ook onalledaagse foto’s maken.

Een andere leuke manier om je huisdier te fotograferen is natuurlijk in actie. Denk hierbij niet alleen aan een hond die achter een bal aan zit, maar ook eens aan een vogel die vliegt of zijn veren opzet, een kat met een speeltje of een hamster in zijn wieltje. Zorg er wel voor dat je in dit geval een snelle sluitertijd gebruikt om de actie goed te bevriezen. Dit kan bovendien ook een leuke manier zijn om drukke dieren af te leiden alvorens ze te fotograferen. Door ze eerst even los te laten gaan worden ze vanzelf moe en willen ze daarna best wel even rustig gaan zitten voor een foto.


Foto door stephani86

Geduld

Het aller belangrijkste voor huisdierfotografie: Geduld. Je kunt nog zo goed voorbereid zijn, een dier blijft een dier, en zal niet altijd zin hebben om precies te doen wat jij wilt. Blijf dan vooral kalm en oefen je geduld. Ga vooral niet overdreven commando’s schreeuwen of tot vervelens toe het dier terug op zijn plek zetten. Dit werkt vaak juist averechts. Geef het dier in zo’n geval even de ruimte. Ga wat anders met ze doen zoals een stukje wandelen of spelen om ze af te leiden. Misschien levert dit zelfs weer andere leuke fotomomenten op. Als je iets probeert te doen wat een dier niet kent of iets doet in een nieuwe omgeving kan dit ook lastig zijn voor een dier. Laat hem dan eerst even wennen voordat je hem laat poseren.


Foto door IvW

Hulpmiddelen

Natuurlijk zijn er ook een aantal belangrijke hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een huisdier in toom te houden. De belangrijkste is natuurlijk gewoon het baasje. Dit is een persoon die het dier vertrouwt en daar zullen ze zich fijner bij voelen en beter naar luisteren. Bovendien kunnen zij het beestje bezighouden zodat jij je alleen maar op fotograferen hoeft te richten. Ben je zelf het baasje? Overweeg dan eens een goede kennis of een familielid te gebruiken om het dier bezig te houden. Een andere perfecte manier is natuurlijk de welbekende snoepjes. Iets lekkers heeft al snel de aandacht, en wie wil er nou niet even net iets harder zijn best doen voor wat lekkers. Als laatste kun je de persoonlijke speeltjes van het dier gebruiken, of bijvoorbeeld een persoonlijke mand of kooi ergens neerzetten. Dit zorgt voor wat herkenning en geeft ze een duidelijke plek voor zichzelf als ze rust nodig hebben.

Wil je een bijzonder portret maken, maar weet je nog niet precies hoe? Kijk dan eens in deze collectie bijzondere huisdierportretten!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Macphun Luminar

Fotoboekentest Zoom.nl