in

6 ideeën om je huisdier vast te leggen8 november 2018, 11:11

Ze staan altijd voor je klaar als je jouw fotografie op hen wilt testen en huisdieren zijn een leuk onderwerp om te fotograferen. Tenminste.. als ze luisteren. Bij dierenfotografie is geduld een schone zaak. Hier een aantal manieren waarop je je huisdieren kunt vastleggen.

Op ooghoogte

Verlaag je tot ooghoogte van het dier en fotografeer vanaf daar. Je kruipt op deze manier als het ware in de wereld van je huisdier, alsof je door de ogen van je kat, hond, cavia of konijn kijkt. De ogen van het dier zullen je dan recht aankijken, waardoor ze meer opvallen en de aandacht trekken. Wanneer het niet jouw huisdier is, kun je vragen of zijn baas naast je wil komen zitten, zodat hij de juiste kant op kijkt.

Zorg ervoor dat de ogen scherp zijn, zodat je bijvoorbeeld de zielige blik van een hond goed kan overbrengen. Onscherpe ogen stralen iets onpersoonlijks uit. Probeer het karakter van het dier vast te leggen. Met een groot diafragma, waardoor er een kleine scherptediepte ontstaat, kan je de ogen nog meer laten spreken. Je zorgt er dan voor dat de aandacht naar het dier gaat en de omgeving vervaagt.

JudithVrugt

PetStudio

Iets van onderen of boven

Toch kan van boven- of onderaf het dier fotograferen ook een fascinerende plaat opleveren. Zeker als je hond of kat nieuwsgierig de camera inkijkt. Je kunt een piepspeeltje gebruiken om de aandacht van het dier te trekken en hem in de lens te laten kijken.

Haron-Haghuis

deniise

Actiefoto

In actiefoto’s van het dier kan je het karakter en de energie van het huisdier goed in beeld brengen. Laat je hond naar je toe rennen of gooi een frisbee in de lucht die hij moet proberen te vangen. Hierbij stel je een snelle sluitertijd in. Zo bevries je de beweging. Met de continue focus kan je het dier blijven volgen en voorkom je dat deze onscherp wordt. Let erop dat je wel genoeg licht vangt. Pas de belichtingsdriehoek dus aan op de korte sluitertijd. Een groot diafragma kan bij actiefoto’s ook helpen om je onderwerp te isoleren van de achtergrond.

bw-shots

Hester-Goeman

Kinderen en huisdieren

Fotografeer kinderen en huisdieren in een speelse omgeving, zodat ze de ruimte hebben om elkaar af te leiden. Houd hun aandacht vast door de fotosessie kort te houden en je huisdier af en toe een traktatie te geven om hem tevreden te houden.

mariellevlaar

In de studio

Huisdieren in een studio fotograferen is een grotere uitdaging dan ze buiten of in de eigen huiselijke omgeving fotograferen. Je vraagt de dieren te poseren en voornamelijk katten doen wat ze zelf willen. Zorg voor een rustige omgeving met weinig afleiding. Met speeltjes of traktaties kun je hun aandacht vast blijven houden.

Je kunt je huisdier fotograferen tegen een contrasterende achtergrond, zoals erwin-bon heeft gedaan bij de twee konijnen Nino en Mila. De witte achtergrond contrasteert met de zwarte konijnen. Maar je kunt er net als EyesOnPat natuurlijk ook voor kiezen juist de tint van het dier als achtergrondkleur te nemen.

erwin-bon

EyesOnPat

Close-up

Probeer eens anders naar je huisdier te kijken. Zoom eens in op de neus, een oog, poot, de staart of een ander karakteristiek detail van je huisdier. Wanneer niet direct duidelijk is voor de kijker wat er te zien is, wekt dat nieuwsgierigheid.

giselafotografie

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 Zoom.nl foto’s met een bijzonder verhaal!

Zoom Academy: Compleet Boek + Online Cursus Lightroom