in

6 interessante locaties voor nachtfotografie

Marije Scheening

Voor veel mensen stopt het fotograferen als het buiten donker is. Maar nachtfotografie is een prachtige vorm van fotografie die je overal kan toepassen. Wij geven je 6 locaties voor bijzondere nachtfotografie.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Foto door WesleyvanBree

Nachtfotografie op de kermis

Wat is er nou een mooier contrast in het donker dan lichtjes. Veel lichtjes, gekleurde lichtjes, knipperende lichtjes, alles vind je op de kermis. Wie in het donker naar de kermis gaat heeft veel verschillende opties voor fotografie. Met een snelle sluitertijd kun je bijvoorbeeld mooi verlichte attracties ‘bevriezen’, en zo veel mooier in beeld brengen dan overdag. Met een langere sluitertijd krijg je juist weer perfect de beweging te zien die attracties maken. Van een simpele cirkel van het reuzenrad, tot een chaos van licht bij de wilde spinners. Bovendien is het s ‘avonds een stuk drukker op de kermis dan overdag, wat weer leuke momenten oplevert voor straatfotografie.

Ben je nieuw met nachtfotografie of wil je wat tips? Bekijk dan eens onze cursus ‘7 belangrijke tips voor nachtfotografie‘ voor alle belangrijke informatie.

Foto door MartijnvL

Vuurwerkshow

Vuurwerk is altijd een waar spektakel om te zien. En het wordt niet enkel met oudjaar afgestoken. Zo is er elk jaar het internationale vuurwerkfestival in Scheveningen, en worden verschillende festivals afgesloten met een vuurwerkshow. Als je naar zo’n evenement gaat, vergeet dan vooral niet je camera mee te nemen. Het is in het begin misschien wat lastig om de juiste momenten te vinden, maar aan het einde heb je dan ook wel wat.

Wil je weten hoe je het beste vuurwerk kunt fotograferen? Kijk dan eens in ons artikel ‘Vuurwerk fotografeer je zo

Foto door ilya-eos450d

Grote steden (Skyline)

Een populair onderwerp in de nachtfotografie is de stad, en dan specifiek zijn mooie skyline. S ‘Nachts licht een stad namelijk op met duizenden lichtjes in allerlei kleuren, die ook nog eens constant bewegen en veranderen. Vaak zie je bovendien ook bijzondere architectuur op deze manier nog eens extra naar voren komen. Steden die daarom vaak gefotografeerd worden zijn bijvoorbeeld Rotterdam, Amsterdam en DenHaag, maar elke stad is bijzonder in het donker.

Wil je meer informatie over hoe je een skyline fotografeert? Wij geven je 8 tips in ‘Hoe fotografeer je de skyline van een stad

Foto door meneerlex

Je eigen achtertuin. (Lightpainting)

Wie geen zin heft om ver op pad te gaan kan natuurlijk ook Gewoon in zijn eigen achtertuin foto’s maken. Een leuke techniek om eens in je eigen achtertuin te proberen is Lightpainting. Zorg dat je de sluitertijd van je camera extra lang zet. (Begin eens bij 10 seconden, maar het kan natuurlijk ook nog veel langer) Neem vervolgens een lichtje, zaklamp, of sterretje en schrijf je naam in de lucht. Zolang de camera een opname maakt, schrijf je dit als het ware op je foto.

Een leuke manier van lightpainting is bijvoorbeeld lightpainting met brandend staalwol. Wees hier echter wel voorzichtig mee, en zoek dan liever ergens een veldje.

Foto door Dreetje

Natuurgebied (Sterren)

Wie s ‘nachts een natuurgebied in Nederland in loopt zal al snel in het pikkedonker staan. En dat is mooi. Want voor nachtfotografie hoeft je onderwerp niet altijd met lampen uitgelicht te zijn, zeker niet als je onderwerp zelf licht geeft. We hebben het niet natuurlijk over sterren. Iedere camera kan een mooie sterrenfoto maken met de juiste instellingen. Het is daarom dan ook de kunst om een mooie omgeving uit te kiezen om op de voorgrond te houden. De vele nationale parken in Nederland zijn daar uiterst geschikt voor.

Sterren fotograferen lijkt misschien moeilijk, maar onze fotodokter legt uit hoe je makkelijk sterrenfoto’s maakt.

Foto door jeandaske2

IJsland (Het noorderlicht)

Wie aan nachtfotografie in IJsland denkt, weet meteen welk fenomeen we bedoelen. Het noorderlicht is een natuurverschijnsel waarvoor jaarlijks weer duizenden mensen speciaal naar het noorden afreizen om te zien. Wie echter geen geld of zin heeft om zo ver van huis te gaan hoeft niet direct de hoop op te geven. Op sommige zeldzame momenten kan het voorkomen dat het ook een klein beetje in het noorden van Nederland te zien is. Let dus goed op het nieuws en het weerbericht.

Voor wie binnenkort toch nog naar het noorden wil vertrekken geeft Liesbeth van Asselt je de juiste instellingen, locaties en tips, voor het fotograferen van het noorderlicht.

Wil je eerst wat meer inspiratie op doen voor je zelf aan de slag gaat? Bekijk dan eens onze collecties Nachtfotografie en Lightpainting!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotografie in Limburg

8 fotogenieke fotolocaties in Flevoland