in

6 pro Tips voor kinderfotografie

21 februari 2019, 13:12

Met deze tips van kinderfotograaf Linda Hemmes maak jij ook betere kinderfoto’s. 6 handige tips inclusief voorbeelden.

Hier in Zeeland vind je de mooiste stranden. Ik fotografeer dan ook families uit heel Nederland, die met de hele familie naar de Zeeuwse kust komen om een weekendje weg met z’n allen te vieren. Dit is 9 van de 10 keer niet iets dat niet vaak voorkomt, dus een goede reden om vast te laten leggen door een fotograaf.

Mijn missie is om een familie zo spontaan, als mogelijk, want dat is met 20 personen, toch best een opgave, vast te leggen op beeld. Ze tijdens deze sessie zo ontspannen mogelijk te laten zijn en ook dat ze een leuke tijd hebben met elkaar, plezier hebben, lachen en dat de fun en de liefde later te terug zien is op de foto’s.

Tijdens deze familie sessie zijn er altijd kinderen bij, van verschillende leeftijden. Met deze tips wil ik je laten zien hoe je deze verschillende leeftijden goed vast kan leggen.

1 Spontane foto’s

Elke familie wilt spontane foto’s, geen statieportretten! Wat best een uitdaging is als ze met 10 personen voor je staan en je daar een spontaan beeld van moet maken.

Begin zo ontspannen mogelijk, iedereen vindt het spannend, dus eerst even een beetje de spanning ervan af halen. Ik begint altijd met een ‘ loop’ foto. Allemaal op een rij en als ik ‘START’ roep dan mag iedereen gaan lopen, hier begint het al, want er gaat er één te snel van start of vind het moeilijk om het ritme aan te houden, dus dit gaat een paar keer opnieuw. Elke poging wordt losser en er wordt meer gelachen.

Er kunnen allerlei variaties aangebracht worden aan deze foto, bijvoorbeeld
• De kleinste op de nek van papa, waardoor ze ineens wel heel groot zijn.
• De kleintjes tussenin en dan allemaal tegelijk laten “zwieren’.
Dit is ook leuk om de puber van het stel te laten doen met een klein nichtje of neefje, want dan krijgen ze ineens een opdracht en vergeten even om stoer te zijn.
• Een rij maken van de kleintjes en de volwassenen erachter (bv ouders out of focus)
• Een ren foto doet het ook altijd goed. Let wel op dat de grotere kinderen de kleintjes niet te hard meetrekken, want dan is het huilen. Deze ‘ren’ foto kan je ook vanaf de duinen doen (met zowel de volwassenen als de kinderen alleen).

Het leuke van deze foto’s is dat het niet te statisch is, maar een actie foto en de spanning gaat er een beetje af.

2 Ouders kunnen heel goed assisteren

Daarna komt een uitdaging, met alle kinderen een loop foto maken, er zijn nu geen volwassenen meer ze vast te houden. De volwassenen mogen nu assisteren,bijvoorbeeld de kleintjes 10 x in de rij terugzetten en achter mij de clown uithangen, gillen en liedjes zingen. Laat ze aan het einde nog een ‘group hug’ doen.

3 Speel spelletjes

Heb je een ‘ dwarsligger’ die steeds uit de rij loopt of één van de kindjes is te klein om te lopen. Laat ze dan allemaal op een rij zitten, de kleintjes op schoot bij de grotere. Dan speel ik “kiekeboe’ van achter mijn camera om de aandacht van de jongste te trekken en af te leiden van het idee dat ze toch echt wel heel graag bij mama willen zitten. De rest moet dan ook altijd automatisch lachen. De volwassenen vraag ik dan weer om mij te assisteren en ze kunnen ook hier weer alles uit de kast trekken met liedjes, gekke spelletjes achter mijn rug. Laat ze wel achter je staan en niet naast je want je wilt wel dat de kindjes in je lens kijken.

Houd er ook rekening mee dat de kleinste heel erg snel afgeleid zijn en als er een geluid wordt gemaakt of iemand praat kijken ze altijd naar het geluid. Vraag de ouders of opa of oma achter je te staan zodat de kindjes allemaal jou kant opkijken.

Standaard neem ik een bellenblaas mee naar een shoot, dan kunnen papa of mama bellen blazen om de kleintjes af te leiden en uiteraard kunnen de oudere kinderen zelf bellen blazen. Dat is ook leuk met een paardenbloem.

4 Close up

De close up is ook altijd leuk om te doen. Ik laat broertjes en zusjes naast elkaar zitten, handjes vast of een arm om elkaar. Als ze wat ouder zijn dan willen ze het liefst niet dat een broertje of zusje te dichtbij zit en al helemaal niet aan ze zit, maar dat is niet erg. Zet ze zo dicht mogelijk bij elkaar.
Dan vertel ik ze dat er een rode vogel in mijn lens zit, en vraag of ik hem even moet roepen, dat is altijd ja. En kijken ze gefascineerd wat er gaat gebeuren. Als ze goed kijken dan zien ze het rode lampje in je lens als je scherpstelt. En ik hoor, ‘ja hoor ik zie hem’.
Vergeet niet je pieptoon in te schakelen, want dan horen ze hem ook. Ondertussen kan je foto’s maken.

Willen ze het liefste bij papa of mama blijven dan kan je mama vragen om een kleintje vast te houden en dan kan je heel goed een portret maken. Ook hier doet ‘kiekeboe’ het goed!

En vergeet dan niet de foto samen met papa of mama, opa of oma te maken!

5 Laat ze meebeslissen

Laat kinderen die het wat lastig vinden om op de foto te gaan, kiezen welke foto er gemaakt moet worden of laat ze je assistent zijn, zodat ze even niet hoeven mee te doen. Soms laat ik ze ook een foto maken, zonder dat ze de camera vasthouden uiteraard!

6 Springen

Op de meeste standen in Zeeland hebben we paalhoofden, dus het is spannend om daar allemaal tegelijk vanaf te springen. Als ze de leeftijd hebben dat het kan uiteraard. Zijn de kids te jong om te van iets af te springen laat ze dan ergens op zitten of vanaf de grond springen.
Let wel op dat een kindje van 2 later van de grond komt dan een kindje van 6. En ze gemakkelijk omver getrokken kunnen worden.

Houd ook rekening met de korte spanningsboog van de allerkleinste, dus ik maak altijd eerst de combinaties met de kinderen en daarna de volwassenen. Fotografeer ik kinderen in de studio, dan kijk ik hoe lang ik door kan gaan, worden ze moe dat stop ik met fotograferen.

En de spontane beelden maak je tijdens de sessie. Want er moet genoeg tijd zijn om rond te rennen en spelletjes spelen. Zodat het allemaal heel luchtig is.

En als één van de kindjes het toch niet zo leuk vindt om op de foto te gaan. Het heeft zijn/haar dag niet of is moe. Dan maak ik een portret met de tranen, het is zoals het is.

Met deze tips heb je meer variatie in je foto’s en heel veel plezier met het fotograferen van kinderen. Heel veel succes!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Tamron objectieven – Driemaal fullframe

HDR foto’s samenvoegen | Photoshop Quick Tip