22 augustus 2019, 13:05
Tegenlicht kan een lastige situatie zijn om in te fotograferen. Maar je kan er ook je voordeel uit halen! In dit artikel geven we je 6 tips om te fotograferen met tegenlicht!
Spotmeting
De camera heeft een aantal mogelijkheden om het licht te meten. Doorgaans meet de camera de lichte en donkere punten in het beeld, en berekent hij het gemiddelde uit om de belichting vast te stellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de ontspanknop half indrukt op de meeste camera’ s. Als je te maken hebt met tegenlicht kan het voorkomen dat deze lichtmeting ervoor zorgt dat je onderwerp onderbelicht is.
Gelukkig kun je de camera een handje helpen, door spotmeting aan te zetten. Met spotmeting pakt de camera een heel klein punt (2,5-3%) van het beeld om het licht te meten. Zet dit punt op het deel van je onderwerp dat je goed belicht wil hebben. Zeker als je werkt met tegenlicht is het doen van spotmeting belangrijk.
Lees hier meer over spotmeting.
Lensflare
Als je fotografeert met tegenlicht kun je te maken krijgen met lensflare. Zeker als de zon laag staat kun je last krijgen van lichte vlekken in de foto. Vaak willen fotografen deze lensflare voorkomen omdat het ook het contrast in de foto vermindert. Maar je kunt ook mooi gebruik maken van lensflare. Deze lichte vlekken, strepen of bollen kunnen een mooi dromerig effect geven. Groothoek en zoomobjectieven hebben de grootste kans op het creëren van lensflare. Je krijgt lensflares als een sterke lichtbron, zoals de zon, in een hoek op het objectief schijnt. Dus als je werkt met tegenlicht kun je te maken krijgen met dit effect, en het in je voordeel gebruiken.
Foto: Colourbex
Silhouet
Als je toch te maken hebt met tegenlicht kun je er ook voor kiezen om een silhouetfoto te maken. In deze foto heeft het onderwerp een zwarte invulling en is de rest goed belicht. Wil je dat contrast goed zichtbaar maken, zorg er dan voor dat je sluitertijd niet te lang is en je ISO niet te hoog. Uiteindelijk kun je in de nabewerking het contrast nog verhogen zodat je een echt silhouet creëert.
In dit artikel leggen we verder uit hoe je een silhouetfoto kunt maken.
Foto: peterabbes
Bracketing
De meeste spiegelreflexcamera’s hebben een optie voor exposure bracketing (BKT bij Nikon / AEB bij Canon). Met deze optie maakt de camera verschillende opnames met een andere belichtingstijd. De camera maakt drie verschillende foto’s: een hele donkere foto, een medium-donkere foto en een lichte foto. Deze drie opnames kunnen later met een bewerkingsprogramma worden samengevoegd. Het is belangrijk dat voor alle opnames de compositie hetzelfde is, zodat de foto’s makkelijk over elkaar heen gelegd kunnen worden. De samengevoegde foto heeft dus alle delen van de omgeving goed belicht. Zo kun je in moeilijke omstandigheden, zoals tijdens het werken met tegenlicht, toch een goed belichte foto maken.
HDR
HDR staat voor High Dynamic Range, en hiermee kun je een foto maken met een hoog dynamisch bereik. Deze methode wordt vaak gebruikt als er veel verschil zit tussen licht en donker in de omgeving, en dus niet alles evengoed belicht is. Traditioneel maak je een HDR opname door tussen de drie en vijf foto’s samen te voegen. HDR fotografie maakt dus ook gebruik van exposure bracketing. Door deze drie of meer opnames samen te voegen, kun je een foto creëren waarbij alle delen van de foto goed belicht zijn. De HDR bewerking zorgt er vaak voor dat de foto surrealistisch lijkt, omdat er details naar voren komen die je normaal met het blote oog niet kunt zien. Als je fotografeert met tegenlicht kun je door deze methode goed de details in de schaduwen naar voren halen.
Lees hier meer over hoe je HDR foto’s maakt.
Foto: EssieSchuil
Reflectiescherm
Bij portretten is het vaak gebruikelijk om een reflectiescherm te gebruiken als je fotografeert met tegenlicht. Een portret met tegenlicht geeft een mooie gloed om het model heen, ook wel haarlicht genoemd. Deze manier van portretteren zorgt er wel voor dat het gezicht van het model te donker verlicht is. Dan kan een reflectiescherm de uitkomst bieden. Een reflectiescherm zet je voor het model neer, en deze reflecteert het zonlicht dat achter het model vandaan komt, terug naar het gezicht van het model. Hierdoor vul je de schaduwen in en is het model ook aan de voorkant goed verlicht.