in

6 Tips om te fotograferen bij een hittegolf19 juli 2016, 13:39

Met het tropische klimaat van deze dagen en de komende hittegolf is fotograferen een stuk uitdagender. We geven je een aantal tips zodat je de warmte te baas blijft.

Bescherm je camera tegen de hitte

Camera’s kunnen slecht tegen extreme hitte. Zodra je camera te heet (of te koud) wordt, werkt de camera minder goed. Je kunt merken dat hij trager reageert of dat het lcd-scherm langzamer de beelden vertoont. Ook de accuprestatie neemt af bij extreme temperaturen. Probeer je apparatuur daarom zo koel mogelijk te houden. Bewaar je apparatuur zoveel mogelijk in de schaduw en zeker niet te lang in een warme auto.

Condens

Als je de apparatuur van een koude omgeving (auto met airco) naar een warme omgeving verplaatst kun je last krijgen van condensvorming. Behalve dat het geen mooie beelden oplevert (hooguit wat abstracte beelden), kan condens ook je camera beschadigen, zeker als condens aan de binnenkant van de camera optreedt. Het beste zorg je voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen door de camera in je tas te bewaren en even te laten acclimatiseren voordat je hem uit je tas haalt en aan de slag gaat.


foto: mojo140 · ISO 250 · F 8.0 · 1/250 SEC

Houd je camera schoon

Zeker als je je camera naar het strand meeneemt, kan je apparatuur met een hoop ongewenste zaken in aanraking komen. Denk aan zand, zout water en zonnebrand. Wellicht heb je een robuuste camera, die kan al een stuk meer hebben, maar ook die moet je na een zoutwaterbad zo snel mogelijk weer met zoet water schoonspoelen.
Zonnebrand en zweet zijn ook twee vloeistoffen die je niet graag op je camera hebt. Ze geven nare vlekken op je lens, zoeker of lcd-scherm. Zorg dus dat je lensdoekjes en iets van een zweetband bij je hebt. Met schoonmaakdoekjes kun je je handen ontdoen van het vet van zonnebrand.

Weg met zand

Ga je naar een zanderige locatie, pas dan op voor zand. Zand en camera-apparatuur is een slechte combinatie. Een UV-filter is normaal meestal niet nodig, maar kan in het geval van zand krassen op je lens voorkomen. Ook zand in je statief is niet handig. Maak je gebruik van een statief en is er zand op gekomen, maak dan eerst je statief helemaal zandvrij voordat je deze weer inschuift en het zand naar en plek verhuist waar de zon niet schijnt.


foto: bartbrouwer91 · ISO 100 · F 13.0 · 1/200 SEC

Last van de zon

Het felle licht van de zon, maakt het er niet makkelijker op. Zo heb je als je niet oppast een foto vol lensvlekken, omdat de zon onder een ongunstige hoek je lens binnenkwam. Ga daarom tijdens een zonnige dag nooit van huis zonder zonnekap. Vol in de zon fotograferen raden we sowieso af, want het lenzensysteem in je objectief kan als een vergrootglas werken en kan het netvlies in je oog beschadigen. Om verder het licht zo mooi mogelijk te maken schroef je een polarisatiefilter op je camera. Deze zorgt niet alleen voor een beter contrast en mooiere kleuren, maar ook houdt het veel schitteringen en reflecties tegen.
Heb je de foto gemaakt, dan hoop je deze natuurlijk te kunnen terugzien op het lcd-scherm. Tot de tijd dat er e-ink kleurenschermen voor camera’s bestaan, blijft het lastig om deze schermen te bekijken in de zon. Allereerst kun je natuurlijk de helderheid van je lcd-scherm verhogen via het menu. Verder is het ook handig om een lcd viewfinder of een Hoodman hoodeye of hoodloupe aan te schaffen. Dit is een soort opzetstuk die je display of zoeker afschermt en waar je in kunt kijken. Draag je een gepolariseerde zonnebril, wees dan niet verbaast als je scherm helemaal donker blijft. Deze zonnebrillen hebben de eigenschap lcd schermen onder een bepaalde hoek helemaal blanco te maken.

Denk aan de fotograaf

Fotografie is teamsport. Denk niet alleen aan de camera, maar ook aan jezelf.
Bescherm jezelf goed tegen de hitte. Draag luchtige kleding, bescherm blote delen zoveel mogelijk met bv lange mouwen en een hoedje of pet. Kies lichte kleuren uit, donkere kleuren absorberen de warmte. Dit geldt ook voor je cameratas, hoewel hier wel minder keus is.
Vermijd verder de heetste momenten van de dag, zo tussen 12 en 15 uur, dan is de zon op haar felst. En tot slot: drink genoeg en neem genoeg extra vocht mee. Als je te weinig drinkt loop je kans op een zonnesteek of op zijn minst een goede koppijn. En dat fotografeert een stuk minder prettig.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Sony RX10 III

5 tips om de zonsondergang te fotograferen