Vlinders zijn een geliefd onderwerp om te fotograferen. Met al die prachtige kleuren en vormen kun je al snel een dromerig beeld creƫren. We geven je wat tips.
Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie
Bereid je goed voor
Als je vlinders wilt fotograferen is enige voorbereiding erg handig. Ga na of er vlindertuinen bij je in de buurt zitten en ga daar overdag eens kijken. Overdag zijn vlinders namelijk actief en kun je zien of er ook daadwerkelijk vlinders rondfladderen. Ga ook na welke planten aantrekkelijk zijn voor vlinders. Wil je een specifieke soort fotograferen? Zoek dan uit tot welke plant die vlinder zich aangetrokken voelt.

Kijk overdag of je al vlinders kunt spotten. Je hebt dan ’s morgens meer kans dat er nog vlinders zitten te rusten op bloemen.
Ga vroeg op pad
Net als bij het fotograferen van veel andere insecten is het belangrijk om vroeg op te staan. Vlinders zijn ’s morgens nog niet opgewarmd en zullen minder snel wegfladderen. Ben wel voorzichtig als je een vlinder hebt gespot. Het minste tikje kan de pret al bederven. Bedenk dus van te voren hoe je de vlinder in beeld wilt brengen.

Kies de juiste instellingen
Houd je instellingen goed in de gaten. De focus wil je volledig op de vlinder leggen. Dit bereik je door een open diafragma te kiezen (bijv. f2.8). Hierdoor vervaagt de achtergrond en springt de vlinder eruit. Als het windstil is kun je werken met langere sluitertijden, hiermee krijg je nog extra licht in je foto en kun je je diafragma open houden (onscherpe achtergrond) en je iso-waarde laag (geen ruis).

Bij deze vlinderfoto zie je een prachtige onscherpe achtergrond. Die ‘matcht’ met de kleur van de vlinder.
Stel handmatig scherp
Bij een kleine scherptediepte zal het scherpstellen automatisch waarschijnlijk niet vlekkeloos gaan. Je kunt dus beter handmatig scherpstellen. De meeste camera’s hebben tegenwoordig live view, waarmee je heel nauwkeurig kunt scherpstellen. Live view is ook erg handig als je niet gemakkelijk bij de zoeker kunt komen.

Met zoveel plekken om op te focussen is het gemakkelijker om handmatig scherp te stellen. Zo weet je zeker dat je het moment niet mist.
Gebruik een statief
Het werken met een statief is aan te raden. Het geeft je extra stabiliteit en het maakt scherpstellen gemakkelijker. Als je een lichtsterke macrolens hebt, zal deze ook wel wat wegen, een statief kan je handen en armen hierbij ontlasten. Als je met langere sluitertijden kunt werken is een statief onmisbaar. ’s Morgens is het vaak nog wat donker dus voor voldoende licht zal je moeten kiezen: je sluitertijd omlaag of je ISO omhoog. Je diafragma zet je helemaal open voor een onscherpe achtergrond. Je ISO omhoog kan zorgen voor ruis, wat erg jammer zou zijn. Je sluitertijd omlaag betekent dat uit de hand fotograferen lastig wordt en je toch echt een statief nodig hebt.

Durf creatief te zijn
Probeer eens wat anders dan een echte macrofoto van een vlinder. Laat de leefomgeving zien of werk eens met tegenlicht. Door nieuwe dingen te proberen krijg je geheel andere foto’s die opvallen tussen de rest.

Bij deze foto is voor een andere hoek gekozen dan bij veel foto’s die je ziet. Dit in combinatie met de houding van de vlinder maakt het plaatje compleet.