in

6 Tips voor fotograferen in de mist


8 september 2014, 10:29

De afgelopen dagen hadden we veel ochtenden met mist. Mist ontstaat als er veel waterdamp in de lucht zit en de aarde koud genoeg is. Maar hoe gebruik je dat nou mooi in je fotografie? Wij geven 6 tips!

1. Probeer je foto’s een klein beetje te overbelichten.

Door de witte kleur van de mist is de kans groot dat je camera automatisch zal gaan onderbelichten. Het is daarom slim om handmatig de belichtingscorrectie te gebruiken en je foto’s iets over te belichten waardoor de mist mooi wit blijft.


(foto: gerard28)

2. Gebruik dauw in je macrofoto’s

Mist laat overal in de natuur prachtige kleine dauwdruppeltjes achter. Haarscherpe druppels op een insect of mooie bokeh tussen het gras; dauw maakt je macrofoto’s nóg interessanter.


(foto: thrumyeye)

3. Probeer de zon te laten ‘uitwaaieren’

Mist kan je heel goed gebruiken om je zonnestralen te laten ‘uitwaaieren’. Wil je weten hoe dit natuurverschijnsel precies werkt? Je leest het hier hier in onze fotodokter.


(foto: martinnikond600)

4 . Laat je camera na gebruik acclimatiseren

Wanneer je buiten in de koude mist hebt zitten fotograferen is het belangrijk je camera te laten acclimatiseren. Ga niet direct van de koude buitenlucht naar een warme woonkamer maar laat je camera eerst een tijdje in een koele hal op temperatuur komen. Mocht je extra voorzichtig willen zijn; plaats dan wat vochtvreters in je tas en bewaar je camera in een luchtdichte plastic zak. Zo heeft condens geen enkele kans meer.

5 . Laat de mist objecten verhullen

Loopt er een snelweg achter het mooiste natuurgebied of staat er een windmolen midden in je sfeervolle landschap? Als er voldoende mist is vallen deze objecten volledig weg en heb je geen Photoshop nodig om alles weg te werken.


(foto: boudini)

6. Gebruik contrast

Harde donkere tinten in combinatie met zacht kleuren: extra contrast in combinatie met mist geeft een heel bijzonder effect aan je foto.


(foto: mvanrooij)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vind je gestolen spullen terug via Lenstag

Haal verwijderde foto’s terug met Recuva