in

6 tips voor het fotograferen bij kaarslicht

Eline Sips

Fotograferen met weinig licht is alles behalve gemakkelijk. Kaarslicht is dan ook een van de lastigste lichtsoorten om mee te werken. Om je te helpen, geven we je een aantal tips die bij kaarslichtsituaties zeker van pas zullen komen. Ideaal voor Valentijnsdag volgend jaar, of een moment dat de stroom het niet doet!

Wil je de perfecte controle over licht en belichting van je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Licht & Belichting (boek & online cursus)

Tip 1: Witbalans

Je kiest ervoor om bij kaarslicht te fotograferen omdat je dan een warme zachte sfeer krijgt. Om dat gevoel daadwerkelijk goed op de foto te krijgen moet natuurlijk de witbalans wel juist zijn. De meeste witbalans mogelijkheden in je camera slaan erg rood uit, zoals daglicht en schaduw. Bij de optie ‘lamplicht’ of ‘incandescent’ krijg je het meest neutrale licht en is de kaars-sfeer er volledig uit. Om zelf de juiste sfeer te bepalen kan je daarom beter handmatig een kleurtemperatuur kiezen. Hier viel de voorkeur rond de 3600K, maar dit is per situatie en smaak verschillend. Bij het fotograferen in RAW kan je in de nabewerking natuurlijk altijd nog de witbalans aanpassen, maar houd er wel rekening mee dat je fotobewerkingsprogramma, net als je camera, geneigd is om de sfeer uit de foto te halen!

Tip 2: Houd je iso-waarde laag

Bij het fotograferen bij kaarslicht is de kans op onderbelichting zeer groot. Je camera zal, indien die op automatische-iso staat, de iso-waarde helemaal opschroeven om onderbelichting te voorkomen. Het resultaat is een hoop ruis in je beeld. Een klein beetje ruis kan geen kwaad en kan juist sfeer toevoegen aan je foto, maar voorkom een korrelig beeld en stel je iso-waarde dus handmatig in. Controleer tijdens het fotograferen hoeveel ruis er in je foto’s zit. Dit kan je het beste doen door op je display in te zoomen op de donkere gedeelten van het beeld. Bepaal zelf de juiste verhouding tussen sfeer, ruis en de helderheid van je foto. Mocht je nu toch teveel ruis hebben in je foto? Dan kan je nog proberen deze weg te werken in Photoshop of Lightroom.

Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van de invloed van de iso-waarde bij kaarslicht.

Voor alle foto’s geldt: F1.8, 35mm, 0.4 SEC.

Tip 3: Fotografeer vanaf een statief

Omdat je de iso-waarde laag wil houden, is de kans groot dat je sluitertijd omhoog zal gaan. Om bewogen foto’s te voorkomen is het daarom slim om te fotograferen vanaf een statief, zand- of rijstzak of een andere stevige ondergrond.

Tip 4. Reflectiescherm

Omdat er bij kaarslicht heel weinig licht is wil je er natuurlijk wel optimaal gebruik van maken. Met een reflectiescherm (Een wit scherm of stuk zilverfolie) kan je het licht richting je onderwerp sturen. Je tast de sfeer van het kaarslicht hiermee niet aan, maar kan wel kleine details ermee extra verlichten. Onderstaand luciferdoosje is twee keer bij kaarslicht op de foto gezet. De bovenste afbeelding is met een reflectiescherm en op een reflecterende ondergrond. De onderste is zonder reflectiescherm en op en matte donkere ondergrond.

Tip 5. Gebruik meerdere kaarsen

Er zijn twee redenen om meerdere kaarsen te gebruiken in je foto. Ten eerste krijg je natuurlijk met meerdere kaarsen ook meer licht om mee te werken. Meer licht maakt het makkelijker om te fotograferen en aangezien je alleen met kaarslicht werkt blijft de sfeer nog steeds warm en zacht. Een andere reden is dat je met meerdere kaarsen, net zoals met meerdere lampen, ook lastige en lelijke schaduwen kan voorkomen. Zeker bij portretten is dit van belang. Probeer zoveel mogelijk van bovenaf te belichten, anders krijg je onflatteuze schaduwen in het gezicht.

Tip 6. Fade to black

Mocht je toch met een enkele kaars willen werken bij portretfotografie, dan kan je ervoor kiezen om alleen het gezicht te belichten. Door de kaars bij het gezicht te houden (voorzichtig!) is het gezicht nog net belicht, maar vallen de hals en haren al snel weg in een schaduw. Bij een donkere achtergrond te kiezen lijkt het net alsof het gezicht langzaam in het zwart vervaagt. Dit kan een heel subtiel portret opleveren!

rietanka

Doe inspiratie op!

Bij onze collecties staat een prachtig overzicht van de mooiste foto’s van kaarsen en kaarslicht!

Meer leerzame fotografie-artikelen lezen?                                                                        Abonneer je dan nu op de Zoom.nl Nieuwsbrief. Je ontvangt dan iedere week een nieuwsbrief vol met leerzame cursussen, tips en inspiratie gratis in je mailbox. Ga snel naar: www.zoom.nl/nieuwsbrief

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Chromatische aberratie verwijderen | Lightroom Quick Tip

De 8 mooiste fotolocaties om te fotograferen in: Groningen