in

6 Tips voor het fotograferen van de mist!14 oktober 2016, 12:00

Het land staat weer vol mist in de ochtend en dit kun je zeker gebruiken in je foto’s! Ga er met onze 6 tips vroeg op uit om de mist eens op verschillende manieren vast te leggen!

Hoe ontstaat mist?

Er ontstaat mist wanneer er veel waterdamp in de lucht is en als de aarde koud genoeg is. Als vlak boven een oppervlak de lucht afkoelt, gaat de waterdamp in de lucht langzaam over in waterdruppeltjes. Deze druppeltjes zorgen ervoor dat je niet ver vooruit kunt kijken. Vaak ontstaat mist boven water, omdat daar de warme lucht wordt gemengd met de koude lucht van het water. Stof, zoals van industrierook of verkeer, kan ook voor mist zorgen. De waterdamp gaat zich dan hechten aan de stofdeeltjes. Ook in gebieden met vervuiling kan zich sneller mist vormen dan in gebieden met schone lucht.

1 Silhouet en contrast

De mist is zeer geschikt voor het fotograferen van silhouetten. Een boom of koe in een weiland in de vroege morgen. Door gebruik te maken van onderbelichting, wordt de boom of koe nog iets donkerder en wordt je foto nog sterker! Je creëert zo een contrast met harde schaduwen en zachte kleuren van het ochtendlicht, in combinatie met de zachte mist.

JannetteB

2 Belichting

Naast het onderbelichten kun je met mist ook goed werken met overbelichting. Heb je bijvoorbeeld een zwaan in het water tussen de mist in je vizier, creëer je door te overbelichten een beeld met de witte zwaan in de witte mist. Hierdoor ontstaat er nuance in de sfeer. Je noemt dit ook wel high-key. Let bij het overbelichten wel op dat je het niet overdrijft, want dan zie je helemaal geen detail meer in je foto.

owo1965

3 Verhullen

Mist kan in je voordeel werken, wanneer het bepaalde aspecten in je foto verhult. Dit kan positief uitpakken, omdat je dat bepaalde voorwerp of gebouw niet in de foto wilt hebben of het pakt uit omdat het een mooi beeld oplevert. De mist kan namelijk ook een mysterieuze werking hebben op bijvoorbeeld een gebouw, die verhult wordt en bijna niet te zien is.

rodegr
Creëer mystiek met de mist

renegeensen
Of verhul om je beeld sterker te maken

4 Macro

Het is bij mist vaak windstil. Dan zijn de omstandigheden perfect om geweldige macro-foto’s te maken, vooral in het najaar. De spinnenwebben met dauwdruppels of planten met vocht erop zijn dan ideaal om te fotograferen. Probeer hier ook te werken met bokeh, wat in combinatie met mist ook een prachtplaatje oplevert. Lees ook eens dit artikel over werken met bokeh.


Sjahhk

5 Zon

Schijnt de zon op het moment dat je gaat fotograferen met de mist? Zoek dan de bomen op, waarmee je de zon kan laten ‘uitwaaieren’. Meer over het fotograferen van uitgewaaierde zonnestralen lees je hier.


steelythen

6 Camera

Het is belangrijk om je camera goed te behandelen met koud weer. Ga niet direct van de koude buitenlucht naar de warme binnentemperatuur van je huis. Laat de camera eerst een tijdje in een halletje of schuur op temperatuur komen. Wil je nou echt voorkomen dat er condens op je camera komt, stop dan wat vochtvreters in je tas en doe de camera zelf in een luchtdichte plasticzak.

Bekijk hier de nieuwe Collectie Mist in de ochtend en doe inspiratie op!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe krijg je de perfecte herfstkleuren in je foto?

Geef je foto’s verschillende stijlen met Topaz Labs Restyle