in

6 tips voor het fotograferen van het noorderlicht


11 maart 2020, 09:46

Wie het noorderlicht ooit eens heeft vastgelegd, is vast betoverd door de schoonheid. Het is een van de lastigste vormen van nachtfotografie. Schrik niet: de aurora zelf vastleggen is vrij simpel. Maar om een perfecte aurorafoto te maken, moeten er verschillende dingen samenkomen.

Een aantal praktische tips:

De aurora fotograferen bij maanlicht is vrij simpel, en je hebt dan geen extreem hoge iso-waarde nodig. Let wel op schaduwen in beeld, vooral die van jezelf en je statief.

Als de intensiviteit van de aurora erg laag is en je ziet alleen een groene band op je scherm, kun je makkelijk een belichtingstijd van rond de 20-25 seconden gebruiken. Eigenlijk hetzelfde als bij het fotograferen van de Melkweg.


Spectaculaire foto van het noorderlicht boven een kerkje in IJsland.

Foto: Giorgos Kossieris (gkossieris.zoom.nl)

Als de intensiteit heel hoog is, beweegt de aurora vrij snel. Als je echt de structuur van de aurora wilt vastleggen, moet je dus een kortere belichtingstijd gebruiken. Het liefst rond de 2 tot 6 seconden, afhankelijk van hoe snel de aurora beweegt. Je hebt dan dus een hogere iso-waarde nodig.

Reflecterende voorgronden zijn prachtig om te gebruiken bij het noorderlicht. Zo heb je tweemaal zoveel aurora in je foto’s!

Een aurora kan soms over de hele hemel tekeergaan. Voel je niet beperkt door de brandpuntsafstand van je lens. Je kunt altijd een panoramafoto maken!

Vergeet tot besluit vooral niet te genieten bij het zien van een mooie aurorashow. Dit is wat wij fotografen toch vaak vergeten, omdat we zo druk bezig zijn om alles mooi op de foto te krijgen.


Een intensief noorderlichtschouwspel, vastgelegd met een belichtingstijd van slechts 4 seconden om zo de structuur er goed in te houden.

Foto: Harmen Piekema (harmen.zoom.nl)

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is rolling shutter en wat zijn de voor- en nadelen?

Waarom het aantal kliks van je camera belangrijk is