in

6 tips voor het fotograferen van koeien12 september 2015, 10:00

Het zijn enorme dieren. Toch blijken ze onwerkelijk lichtvoetig als ze voor het eerst in het jaar naar buiten worden gelaten. Zoom.nl geeft je 6 tips om schijnbaar alledaagse koeien op een bijzondere wijze vast te leggen.

1. Close-up!

Haal voor deze tip de groothoek maar uit de tas. Het vertekenende beeld dat een groothoek kan geven, werkt vaak grappig bij het portretteren van dieren. En in het bijzonder bij grote dieren. De kijkhoek van een groothoek lens trekt de voor- en achtergrond uit elkaar. Zo lijkt de achtergrond veel verder weg dan we met onze eigen ogen waarnemen. Dit effect is op relatief korte afstand al te zien. Hoe dichterbij je bij de koe staat, hoe groter zijn neus lijkt ten opzichte van de rest van zijn lichaam. Let er overigens op dat je niet tegen schrikdraad leunt als je voorover buigt om die neus van dichtbij te bekijken!

(Foto door: SuzanneGruijters)

2. Korte sluitertijd

Koeien overwinteren vaak in de stal. Zodra ze naar buiten mogen, zijn ze zo blij als een kind. Kom eens dichtbij het hek tijdens hun speelkwartier en voel de grond schudden wanneer een koe van 600 kilo voorbij dendert. Soms komen ze helemaal los van de grond. Een perfect moment om de beweging stil te zetten! Kies op klaarlichte dag voor de sluitertijd voorkeuze (Tv-stand voor Canon, Pentax en Leica. S-stand voor Nikon, Panasonic en Sony). De camera rekent dan het benodigde diafragma voor je uit.
Kies vervolgens een sluitertijd van sneller dan 1/100 seconde om de beweging te bevriezen in de lucht.

(Foto door: nicnib)

3. Sfeer en omgeving

Boerderijdieren staan in weer en wind buiten. Laat de natuurlijke habitat van de runderen eens zien als ze het zwaar te verduren krijgen.

(Foto door: albertdros)

Laag, zacht en natuurlijk licht, dat ook nog eens van opzij komt, doet het waanzinnig goed in landschappen. Het uur vlak na zonsopgang en het uur vlak voor zonsondergang worden niet voor niets “het gouden uurtje” genoemd. Het is het moment waarop alle voorwaarden voor ‘mooi licht’ samen komen.

(Foto door: redfox416)

4. HDR koeien

Wanneer dat licht recht in de lens schijnt, kan de automatische belichtingsmeter moeilijk inschatten wat jij aanmerkt als onderwerp. Daarnaast krijg je zowel diepe schaduwen als overbelichte highlights in de foto. Het onderwerp wordt uitgedrukt als silhouet en de achtergrond is volledig wit. Het dynamisch bereik van de camera is niet groot genoeg om zowel details in de schaduwen als detail in de highlights weer te geven. Een oplossing is om het dynamisch bereik te vergroten en kort achter elkaar meerdere belichtingen te maken. Deze belichtingen kun je dan later samenvoegen tot een hoog dynamisch bereik (HDR) foto.

(Foto door: saskiacloo)

De techniek is ook inzetbaar om creatief te werk te gaan. Koeien worden ineens grimmige dieren wanneer ieder detail zichtbaar wordt!

(Foto door: Chico-Bos)

5. Verhaal

Vertel het verhaal van je onderwerp eens in beeld. Waar komt de koe vandaan? En wat is zijn toekomst? Door je onderwerp half te verschuilen achter een voorgrond, maak je het beeld mysterieus of verboden. Alsof we iets zien wat we niet mogen zien.

(Foto door: herman1956)

6. 20 inspirerende koeien foto’s

Zoom.nl stelt met regelmaat collecties samen. Laat je inspireren door 20 platen van koeien in allerlei vormen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Frequency Seperation Techniek

Review: Panasonic GX8