in

7 fotolocaties aan het water


7 maart 2021, 10:09

Nederland zit vol met water en wij als fotografen zijn dan ook gek op het fotograferen van water. Water is op vele manieren prachtig om vast te leggen. Daarom maakten wij een lijstje van mooie fotolocaties aan het water.

In het artikel hieronder hebben we de fotolocaties aan het water voor je uitgeschreven. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Om ervoor te zorgen dat je ook weet wáár je de locaties kunt vinden, hebben we ze halverwege het artikel voor je in kaart gebracht. Als laatste geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van water.

1. Vinkeveense Plassen

Eigenlijk bestaan de Vinkeveense Plassen uit drie plassen: de Kleine Plas, de Zuidplas en de Noordplas. Dankzij de turfwinning jaren geleden hebben de plassen hun karakteristieke waaiervormige indeling van vele sloten en legakkers gekregen. Voornamelijk met een drone is deze locatie prachtig vast te leggen, je hebt hier namelijk te maken met schitterende lijnen!

Foto: fverburg · FC220 (DJI) · ISO 100 · F 2.2 · 1/320 SEC · 5 MM

2. Zeelandbrug

Alle bruggen liggen natuurlijk aan het water. Er zijn dan ook behoorlijk veel bruggen in Nederland te vinden. De Zeelandbrug is echter wel een van de bekendste bruggen en is dan ook prachtig vast te leggen. Maak gebruik van de lengte van deze brug en laat deze een prachtige lijn in je beeld vormen.


Foto: JolandadeLeeuw · Nikon D5300 · ISO 100 · F 11.0 · 52 SEC · 17 MM

3. IJsselmeer

Het IJsselmeer ontstond in 1932 bij het afsluiten van de Zuiderzee. Het is een prachtig groot meer dat behoorlijk wat mooie plekjes heeft. Fotografeer het meer bijvoorbeeld bij het dorpje Urk, of bij Workum.


Foto: wendy1985 · Nikon D750 · ISO 100 · F 16.0 · 15 SEC · 24 MM

4. Paard van Marken

Aan het IJsselmeer grenst het Markermeer en op het kleine eilandje Marken, dat in het Markermeer ligt, staat het Paard van Marken. Deze prachtige vuurtoren werd in 1839 gebouwd en is de afgelopen jaren een iconisch beeld dat veelvuldig is gefotografeerd.


Foto: gkooijman70 · Canon EOS 7D · ISO 100 · F 14.0 · 0,1 SEC · 21 MM

5. De grachten van Amsterdam

De grachten van Amsterdam zijn misschien wel de bekendste grachten van Nederland. Er lopen prachtige bruggetjes overheen, er staan imposante herenhuizen langs de kade en er varen gezellige tourbootjes doorheen. Genoeg reden om, wanneer je in Amsterdam gaat fotograferen, even langs een van de vele grachten te wandelen.


Foto: dutchal · Canon EOS 5DS R · ISO 100 · F 7.1 · 8 SEC · 22 MM

6. De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch staat bekend om zijn weelderige natuur. Je vind hier behoorlijk wat bijzondere vogels, maar ook bijvoorbeeld de bever. Het is een natuurgebied vol water, waar je heerlijk kunt varen en dus ook prachtig kunt fotograferen.


Foto: monicadejong · Nikon D5200

7. Roelshoek

Deze locatie is misschien nog wat minder bekend dan andere bovengenoemde locaties, maar dat maakt hem niet minder mooi. Voornamelijk in de zomer tijdens laag water is deze plek een aanrader. Het gebeurd namelijk regelmatig dat er zeilbootjes achter blijven en zo dus op het droge blijven hangen. Dat zorgt voor een prachtig, bijzonder beeld.


Foto: JolandadeLeeuw · Nikon D5300

Op de kaart

Hieronder hebben we alle locaties even voor je in kaart gebracht, zo weet je precies waar je ze allemaal kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om meer over de locaties te weten te komen.

Tips voor het fotograferen van water

Water is een interessant onderwerp om te fotograferen. Het kan namelijk behoorlijk wat functies hebben en innemen. Hieronder geven we je een paar tips over hoe je water mooi vastlegt.

Sluitertijd

Bij het fotograferen van water, zoals de zee, heb je grofweg gezien twee opties: je kunt het water bevriezen, of de beweging vastleggen. Om het water te bevriezen gebruik je een korte sluitertijd. Zo leg je bijvoorbeeld prachtig golven die tegen de rotsen op slaan vast. Als je de stroom van het water liever vast wilt leggen, kies je voor een lange sluitertijd. Zo krijgt het water een zachte, wollige uitstraling.


Foto: thomaspaardekooper · Canon EOS 6D Mark II (Canon) · ISO 100 · F 10.0 · 1 SEC · 28 MM

Reflecties

Wanneer het water mooi stil ligt, kun je in het water prachtige reflecties vastleggen. Maak daar gebruik van en zet de wereld op zijn kop met deze reflecties. Daarbij kun je ook kleuren en licht prachtig laten reflecteren in water, waardoor een foto nog veel meer sfeer krijgt.

Foto: fack-photography · Nikon D7100 · ISO 100 · F 6.3 · 4 SEC · 19 MM

Kies het juiste tijdstip

Voornamelijk in de zomer, wanneer de nachten relatief koel zijn, maar de dag met zonsopkomst snel opwarmt, kan er een prachtige mist boven het water ontstaan. Dit geeft een mooie, mystieke sfeer die geweldig is voor landschapsfoto’s. Grijp daarom je kans, spring op tijd je bed uit en ga op pad voor een prachtige zonsopkomst.


Foto: celtre · Canon EOS 5D Mark II · ISO 100 · F 10.0 · 0,6 SEC · 40 MM

Inspiratie nodig

Ga je binnenkort op pad, maar weet je nog niet zo goed wat je wilt vastleggen of hoe je dat precies wilt doen? Check dan onderstaande collectie en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het experimenteren met onscherpte in je foto’s

Natuurlijk licht simuleren: aan de slag met flitsers op een bewolkte dag