in

7 fotolocaties voor het fotograferen van Schotse hooglanders


27 december 2020, 10:41

Schotse hooglanders zijn een populair onderwerp op Zoom.nl en dat is niet zo gek, de grote, harige runderen zijn namelijk enorm fotogeniek. Ben je op zoek naar een mooie locatie om deze dieren op de foto te zetten? In dit artikel geven we je 7 fotolocaties voor het spotten en fotograferen van Schotse hooglanders.

Er zijn behoorlijk wat natuurgebieden waar Schotse hooglanders rondlopen. De dieren worden voornamelijk ingezet om natuurgebieden te begrazen. Je vindt ze voornamelijk op heide of schraal grasland. Het zijn koele, simpele dieren, maar dat betekent niet dat je niet op hoeft te letten. Ze zien er misschien knuffelig uit, maar ze hebben de hoorns niet voor niets. Houd daarom altijd voldoende afstand van de dieren en laat ze met rust als ze geïrriteerd lijken.

Hieronder hebben we alle locaties even voor je uitgeschreven. Wil je graag weten waar je de locaties precies op de kaart kunt vinden? Check dan gauw de kaart onder de uitgeschreven locaties. Onder het kaartje geven we je nog een aantal tips voor wildlife fotografie, zo weet je zeker dat je helemaal klaar bent om op pad te gaan.

Meer leren over landschapsfotografie?
Volg dan de Zoom Academy cursus landschapsfotografie en wordt een expert in het fotograferen van landschappen!

1. Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je maar liefst vier grote grazers tegenkomen: het Konikpaard, de Schotse hooglander, het damhert en de wisent. Dit natuurgebied is dus om veel meer redenen interessant dan alleen vanwege de Schotse hooglanders. Het park is een van de weinige plekken waar je een wisent tegen kunt komen en fotograferen. Het dier kwam tot 400 jaar geleden voor in Europa, maar stierf daarna uit. In 2007 werd de wisent hier voor het eerst weer uitgezet in Nederland.


Foto: jomeko · Panasonic Lumix DMC-FZ38 · ISO 80 · F 3.6 · 1/80 SEC · 25 MM

2. Nationaal Park de Veluwezoom

Nationaal Park de Veluwezoom is een van de meest bezochte nationale parken van Nederland. Het is een schitterend park met uitgestrekte heide. Je vindt hier Schotse hooglanders, maar ook IJslandse paarden. Deze zijn prachtig te fotograferen wanneer de heide in bloei staat.


Foto: jaapvandenhelm · Canon EOS M5 (Canon) · ISO 100 · F 4.5 · 1/160 SEC · 300 MM

3. Nationaal Park Lauwersmeer

Dit nationale park is al veelvuldig genoemd in onze lijstjes. Dat is niet zo gek, want het is een schitterend natuurgebied vol indrukwekkende natuur. Ook hier kun je verschillende grote grazers vinden, waaronder natuurlijk Schotse hooglanders. Verder konikpaarden door het natuurgebied, al staat het voornamelijk bekend om de vele vogelsoorten die je hier kunt spotten.


Foto: dennisbresserfotografie · Nikon D500 · ISO 640 · F 2.8 · 1/800 SEC · 400 MM

4. Moerasgebied Houtwiel

In Noord-Friesland ligt Houtwiel, een moerasgebied waar zowel Schotse hooglanders als exmoor pony’s rondlopen. Je kunt de runderen voornamelijk ik de nattere delen van het gebied vinden, terwijl de pony’s voornamelijk het wat hogere gedeelte begrazen.


Foto: roel-veen · Nikon D5300 · ISO 200 · F 6.3 · 1/500 SEC · 200 MM

5. Tiengemeten

Dit nieuwe natuurgebied is een eiland dat dicht in de buurt van Rotterdam ligt. Het eiland bestaat uit open moerassen, slikken en ruige graslanden en er grazen zo’n 100 Schotse hooglanders. Op warme dagen kun je ze vaak zien pootjebaden in het water, wat voor leuke beelden kan zorgen.


Foto: lucjjpeeters · NIKON D850 (NIKON CORPORATION) · ISO 110 · F 5.6 · 1/640 SEC · 200 MM

6. Het Witte Veen

Door het Witte Veen liep vroeger een bekende smokkelroute en deze kun je nu dan ook nog steeds wandelen. Het natuurgebied ligt namelijk vlakbij de Duitse grens. Er lopen Schotse hooglanders rond door het gebied en het gebied bestaat uit bossen, heidevelden, veen en poelen. Een mooie afwisseling dus om doorheen te wandelen.


Foto: ronald-kamphuis · Canon EOS 20D (Canon) · ISO 200 · F 7.1 · 1/1000 SEC · 500 MM

7. Nationaal Park de Meinweg

In Limburg kun je dit unieke nationale park vinden. Je vindt hier een prachtig terrassenlandschap en dat geeft het natuurgebied een exotisch sfeertje. Je vindt hier verschillende dieren, waaronder de adder, maar waar het in dit artikel natuurlijk allemaal om draait is de Schotse hooglander en die loopt hier ook rond.


Foto: alex-maas1 · Sony A7 II

De locaties op de kaart

Op het kaartje hieronder kun je alle locaties die we hierboven nog even voor je hebben genoemd nog even voor je opgeschreven. Zo weet je precies waar je alle locaties kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties te vergroten.

Tips voor het fotograferen van Schotse hooglanders

Hieronder geven we je nog een aantal tips voor het fotograferen van Schotse hooglanders. Zo weet je niet alleen waar je heen moet, maar kun je ook goed voorbereid op pad!

Apparatuur

Neem de juiste lenzen mee als je Schotse hooglanders gaat fotograferen. Het hangt er natuurlijk wel behoorlijk van af wat voor foto’s je wilt maken. Ga je voor landschapsfoto’s, kies van voor een groothoeklens. Wil je de Schotse hooglander meer in beeld brengen, dan kun je het best voor een goede zoomlens kiezen.

Foto: andyvdsteen · Nikon D500 · ISO 400 · F 4.0 · 1/500 SEC · 200 MM

Instellingen

Als je te maken hebt met erg actieve dieren is het fijn als je de beweging van het dier kunt bevriezen. Dit doe je door te kiezen voor een hoge sluitertijd. Nu zijn Schotse hooglanders vaak niet enorm actief en bewegen ze dan ook niet heel erg snel. Waarschijnlijk kun je daardoor iets meer spelen met de sluitertijd. Wil je echter graag spelende kalfjes of iets dergelijks vastleggen, dan heb je wel echt een hogere sluitertijd nodig.


Foto: mirjamst · Nikon D7200

Scherptediepte

Kies voor een laag diafragma als je besluit een portret te maken van de dieren. Een laag diafragmagetal zorgt namelijk voor een zachte achtergrond en zo leg je dan ook meer focus op je onderwerp.


Foto: alisha0707 · ILCE-7M3 (SONY) · ISO 125 · F 4.0 · 1/800 SEC · 70 MM

Bekijk de video!

Meer leren over landschapsfotografie? Bekijk dan de video hieronder, waarin landschapsfotograaf Matthijs Bettman je een aantal tips geeft.

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je op pad gaat om deze grote runderen te fotograferen? Bekijk dan de collectie Schotse Hooglanders en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de beste spiegelreflexcamera’s van 2020

De beste macrofoto’s van 2020 op Zoom.nl!