in

7 Tips om bronstende herten te fotograferen!

 

 


12 oktober 2016, 13:00

De periode van hertenbronst is weer aangebroken! Wij geven 9 tips om burlende en vechtende herten vast te leggen.

 

In september en oktober vindt de hertenbrons plaats. Herten worden elkaars concurrenten en gaan hun territorium verdedigen. Ook vechten ze om de vrouwtjes, dus grootte en sterkte zijn van belang. Het harde roepen wat de mannetjes doen wordt burlen genoemd. Dit doen ze om indruk te maken op de vrouwtjes en om andere mannetjes weg te jagen. Dit alles levert natuurlijk taferelen op die zeer geschikt zijn om vast te willen leggen. De actie en het machogedrag zorgt voor indrukwekkende plaatjes. Hoe pak je dit nou aan? Wij geven 6 tips om de bronst bij de herten te fotograferen.


JoCa

1. Regels

Bij het fotograferen is het belangrijk dat je de gedragsregels van natuurfotografie goed in acht neemt. Heb respect hebt voor de natuur, je bent er immers te gast. Probeer zo stil mogelijk te werk te gaan. Lok geen dieren met eten en laat geen afval achter.

Bokie

2. Gebied

Zodra je weet in welk gebied je gaat fotograferen, bereid je dan goed voor. Ga er eerst een keer heen, misschien zonder camera, en gebruik je ogen om alvast ideeën op te doen. Wanneer je begint met fotograferen in een gebied, ga er dan vaker dan één keer heen. Er zullen zich altijd weer andere situaties voordoen en wie weet schiet je gedurende je derde bezoek wel hét plaatje.

Hennij

3. Materiaal

Zorg ervoor dat je al je materiaal bij je hebt. Het juiste objectief, dit is vaak een telelens in verband met het afstand behouden tot de dieren. Eventueel een vuilniszak om op te zitten, voor wanneer je een laag perspectief aan wilt nemen en als laatste misschien een plattegrond van het betreffende natuurgebied. Zo kun je redelijk nagaan waar je heen moet, waar je bent en misschien belangrijker; hoe je weer veilig terugkomt bij de auto.

kasteelheertje

4. Tijdstip

De herten zijn het meest actief in de ochtend of later in de avond. Het gouden en het blauwe uurtje dus. Hier krijg je het mooiste licht met weinig contrast. Experimenteer ook met zijlicht en tegenlicht bij de dieren. Maak ook gebruik van de eventueel aanwezige mist. Dit kan zeer fraaie beelden opleveren in combinatie met een groot gewei.

Anna Rass

5. Goede opname

Bij een goede hertenfoto hangt heb twee manieren om deze vast te leggen: door een lange sluitertijd te gebruiken creëer je bewegingsonscherpte en benadruk je de beweging, bij een korte sluitertijd leg de beweging juist haarscherp vast. Werk daarnaast vanaf een statief, zo voorkom je bewegingsonscherpte door je eigen bewegingen. Ook kun je werken met continue modus, waarbij de actie in een reeks wordt vastgelegd en er vrijwel altijd een scherpte foto bij zit!

EvelineLenderink

6. Niet alleen de mannetjes

De vechtende en burlende mannetjes zijn waarschijnlijk de hoofdreden waarom je in deze tijd naar het natuurgebied gaat. Kijk alleen ook verder naar de hindes en eventueel hun kalf. Ook roedels kunnen mooie groepsfoto’s opleveren.

t-fennema

7. Varieer

Naast het variëren tussen de verschillende dieren kun je ook experimenteren met bijvoorbeeld de compositie van de foto. Leg naast het gebruikelijke afstandsplaatje van een hert in een landschap ook eens een portretfoto vast. Probeer dichterbij te komen, zonder het dier te verstoren, of gebruik een telelens. Fotografeer de voorkant, zijkant of zelfs achterkant van het dier. Maak foto’s met een groot en een klein diafragma, dus werk met scherptediepte. Maak tot slot ook foto’s midden in het bos en zoek de open velden op, wie weet wat je tegenkomt!

hpri

Als laatste tip, probeer te genieten van wat er om je heen gebeurt. De bronstijd is een wonderlijk fenomeen om te aanschouwen in de natuur. Dus kom af en toe ook even achter die camera vandaan!

10 Gouden regels

(www.natuurmonumenten.nl):
1 Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
2 Vang of verontrust geen dieren.
3 Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
4 Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
5 Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
6 Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
7 Natuurfoto’s zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.
8 Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
9 Betreed geen verboden terrein.
10 Laat geen afval achter.

Meer inspiratie?

Krijg je niet genoeg van al die herten of wil je nog wat inspiratie opdoen voordat je zelf aan de slag gaat met fotograferen? Bekijk onze collectie met de mooiste bronstfoto’s hier.

Lezerstips

Heb jij al eens een bronst gefotografeerd of ga je binnenkort op pad? Laat ook jouw handige tips achter in de reacties.

Bekijk ook deze video over herten fotograferen:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikon D3400

Quickstart: Een stukje erbij knippen met Photoshop CC