in

7 tips om problemen met je geheugenkaart te voorkomen

Het is de nachtmerrie van iedere fotograaf: je komt thuis na een lange dag fotograferen en er blijkt een fout met je sd-kaart te zijn. Hoe voorkom je die problemen met je geheugenkaart? We geven je een paar tips!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Geheugenkaarten kunnen steeds meer foto’s opslaan. Tegenwoordig is er zelfs een SD-kaart van 1 terabyte!

oledia

1. Investeer in goede kaarten en een goede kaartlezer

Het goedkoop aanschaffen van geheugenkaartjes zorgt op den duur vaak voor problemen. Online kan je via (buitenlandse) webshops voor enkele euro’s geheugenkaartjes met een flinke capaciteit kopen. De merken zijn vaak onbekend of de kaartjes zijn overduidelijk Chinese namaak. Ze hebben vaak een korte levensduur en kunnen snel problemen geven tijdens het fotograferen. Voor een paar euro meer heb je bij je eigen camerawinkel een kaartje van aanzienlijk betere kwaliteit.

2. Formateer je geheugenkaart IN je camera en niet op je computer

Door de kaart te formateren herstelt de camera de mappen die op de kaart staan. De camera geeft als het ware een structuur aan de geheugenkaart. Wanneer je de kaart op je computer (of een ander apparaat) formatteert, kan er een verkeerde structuur op de kaart komen. Formateer je kaart dus altijd in de camera die je gaat gebruiken en wissel kaartjes niet uit tussen verschillende camera’s en merken.

marley

3. Verwijder je geheugenkaart veilig uit je camera en je computer

Wacht altijd tot het rode lampje op de camera uit is, voordat je de kaart uit de camera haalt. Het liefst zet je de camera in zijn geheel uit, nadat het lampje uit is gegaan. Wacht tot de camera daadwerkelijk helemaal uit is geschakeld en haal dan pas de kaart eruit.

Op je computer is er ook altijd een optie om hardware veilig te verwijderen. Dit geldt niet alleen voor harde schijven, maar ook voor de geheugenkaart in een aangesloten kaartlezer!

4. Stop met fotograferen wanneer je accu bijna leeg is

Wanneer je de accu blijft gebruiken totdat deze helemaal leeg is, is er een kans dat de camera uitvalt terwijl hij bestanden aan het wegschrijven is naar de geheugenkaart. Als dat gebeurt, zit je met een corrupt bestand op je sd-kaart. Verwissel daarom tijdig je accu om dit soort problemen te voorkomen.

5. Bescherm je geheugenkaartjes tegen de omstandigheden

Kou, hitte en vocht zijn vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je geheugenkaart. Er zijn cases beschikbaar waarin je meerdere kaarten veilig op kan slaan. De meeste cameratassen hebben ook extra kleine vakjes, speciaal om je kaarten veilig in te vervoeren.

lixi

6. Houd de levensduur van je kaart in de gaten

In principe hebben de moderne geheugenkaartjes een behoorlijk lange levensduur. Als je ze nauwelijks gebruikt, zal je de data over 50 jaar nog altijd kunnen uitlezen. Echter zorgt slijtage voor een flinke verkorting van die levensduur. Zorg er dus voor dat je je kaarten op tijd vervangt, zeker wanneer je ze intensief gebruikt.

7. Kom je toch een kaartfout tegen?

Stop direct met fotograferen en gebruik een andere kaart. Niet alleen weet je dan zeker dat er niks gebeurt met alle nieuwe foto’s die je maakt, de kans dat de eerder gemaakte foto’s nog hersteld kunnen worden is ook groter.


In deze fotodokter wordt alles uitgelegd over het herstellen van een beschadigde geheugenkaart.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fullframe of APS-C, welke sensor is geschikt voor jou?

Kijk hier de Zoom Academy livestream – Photoshop Elements terug