in

7 tips voor beginnende dronefotografen


4 september 2018, 08:42

Wil je je fotografie letterlijk en figuurlijk naar een hoger niveau tillen? Dronefotografie maakt het mogelijk vanuit de lucht creatieve foto’s te maken. Maak met deze tips die unieke foto!

Kies een geschikte drone

Een belangrijke eerste stap is het investeren in de juiste apparatuur. Je hebt drones met camera’s in verschillende prijsklassen. Voor een paar tientjes kun je een drone die voorzien is van een camera aanschaffen, maar de wat duurdere drones als de DJI Phantom 3, 4 en 4 Pro-series of de Typhoon H van Yuneec (variërend van 600 tot 1500 euro) zijn fijner in de bediening en bieden hogere resoluties. Daarbij heb je geen last van fisheyevertekening zoals bij een GoPro-camera.

Oefen eerst op een leeg terrein

Zorg ervoor dat je het besturen van de drone goed in de vingers hebt, voordat je je waagt aan geavanceerde vliegprogramma’s als ‘follow me’ of ‘waypoint vliegen’. Bij follow me vliegt de drone achter je aan, bij waypoint vliegen legt de drone een vooraf ingeprogrammeerde route af. Het is verstandig eerst in een weiland of een verlaten park te oefenen met het opstijgen en landen of bijvoorbeeld het besturen van de drone als de neus naar je toewijst.

SFortuin

Weet wat de regels zijn

Check op www.vliegjedroneveilig.nl van tevoren aan welke regelgeving je je als dronepiloot moet houden. Dit verschilt voor recreatieve en professionele dronegebruikers. Zo mag je niet overal met je drone vliegen; er bestaan zogenaamde ‘no-fly zones’. Hier zie je welke gebieden dat in Nederland zijn en via deze link check je wat de no-fly zones in het buitenland zijn.

Met de drone mag je niet het luchtverkeer hinderen en je moet rekening houden met de privacy-wetgeving. Dat betekent dat je uit de buurt moet blijven van luchtverkeer – je moet zo’n 3 kilometer afstand houden van kleine vliegvelden en 15 kilometer van grote luchthavens – en je mag niet boven aaneengesloten bebouwing en mensenmenigte vliegen. De drone mag ook alleen overdag gebruikt worden en niet hoger dan 120 meter boven de grond of water vliegen. Je moet de drone tijdens de vlucht altijd kunnen zien.

vincenze

Richt de camera eens recht omlaag

Soms zou je een statief met poten van tientallen meters willen hebben. Met een drone kun je nu die ‘onmogelijke’ foto maken. Maak dan ook goed gebruik van de mogelijkheden die de drone biedt. Maak een unieke foto door de camera van de drone eens recht omlaag te richten. Vanaf dit ongewone perspectief worden alledaagse taferelen ineens bijzonder fascinerend.
>
HJFoto

Breng de lijnen en patronen in beeld

Wanneer je fotografeert vanuit de lucht kan je opeens lijnen en patronen blootleggen die vanaf de grond niet zichtbaar zijn, zoals in de foto van Dugu hieronder. Velden en akkers zijn vaak rechttoe rechtaan aangelegd. Speel met deze lijnen voor een unieke compositie.

Yorbendelange

Dugu

Maak in de lucht gebruik van het weer

Met de drone heb je een uniek standpunt, maak daar dus gebruik van. Meestal wordt de horizon op een derde bovenin het beeld geplaatst, maar je kunt hem ook onderin volgens de gulden snede of een derde-regel in beeld brengen, zodat de lucht nog beter uitkomt.

Het weer draagt bij aan de sfeer van de luchtfoto. Wanneer je op een grauwe dag fotografeert, kun je prachtige wolkenluchten fotograferen. De dreigende wolken komen helemaal mooi uit als ze gereflecteerd worden in het water, zoals in de foto van ThomasBartelds. Bewolking levert vaak een mooiere foto op dan een strakke blauwe lucht. Let er wel op dat het niet te hard waait om met de drone de lucht in te gaan.

ThomasBartelds

Fotograferen kort na zonsopkomst en net voor zonsondergang, tijdens het zogenaamde gouden uurtje, levert ook sfeervolle plaatjes op. De laagstaande zon zorgt voor zacht licht, mooie kleuren en lange schaduwen. In de foto van moleneind versterkt ochtendnevel de verstrooiing van het licht.

moleneind

Houd rekening in welk seizoen je fotografeert. Maak gebruik van de herfstkleuren en winterse landschappen in je dronefoto’s. Zoek naar mooie structuren en contrasten. Bijvoorbeeld tussen open water en een besneeuwd landschap. Daarbij hoeft er niet per se een dik pak sneeuw te liggen; een dun laagje sneeuw laat de kleuren en vormen van het landschap nog goed zien.

Draai de camera ook eens verticaal

Dronefoto’s, en landschapsfoto’s, worden meestal horizontaal gemaakt. Draai de camera ook eens verticaal voor een creatieve ‘draai’ aan de foto. Zo creëer je meer diepte in de foto. Je kunt ook drie of vier horizontaal gemaakte foto’s, die boven elkaar zijn genomen, combineren tot een verticale foto.

canipel

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Kleiner en zuiniger – Nikon D3500

spin macro

Nieuw: Cursus Macrofotografie op Zoom Academy