in ,

7 tips voor creatieve foto’s – Simpel uit te voeren

Marije Scheening

Kun je mooie foto’s maken, maar heb je het idee dat je foto’s soms wat eentonig of saai zijn? Dan heb je wat creatieve inspiratie nodig! Met een kleine verandering in fotograferen kun je al een groot verschil in je foto’s maken. Hier zijn 7 simpele tips voor creatievere foto’s!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

Een ander standpunt

Als we een foto van iets maken, doen we dat vaak vanuit hetzelfde standpunt. Veel mensen maken bijvoorbeeld een portretfoto op ooghoogte, omdat dat nou eenmaal comfortabel is. Dit gebeurt dan ook vaak zonder nadenken.

Maar dat kan natuurlijk ook anders. Een foto is direct een stuk interessanter als er word gekozen voor een niet alledaagse hoek of perspectief. Ga dus eens op de grond liggen of hang juist eens ergens recht boven. Houd de camera eens schuin of probeer eens iets uit de losse pols. Je zult zien dat er direct meer creatievere beelden ontstaan.

Wil je meer lezen over verschillende perspectieven tijdens het fotograferen? Lees ook onze basiscursus ‘Hoe kies je het juiste standpunt’.

Gebruik attributen

Foto Jo-z69

Iets anders wat een foto visueel interessant kan maken, is het gebruik van attributen. Hiermee bedoelen we niet per se iets wat een model vast kan houden, maar iets wat je zelf gebruikt bij het maken van de foto. Maak bijvoorbeeld eens een foto door een glas dat op tafel staat, blaas zeepbellen, gebruik een reflecterend oppervlak of blaas wat sigarettenrook over de lens. Kleine elementen zoals deze kunnen vaak voor verrassende en kunstzinnige effecten zorgen.

Stel eens een detail centraal

Foto mimimalb

We kennen allemaal wel het bekende macrofotografie: neem iets kleins zoals een insect, en zoom in tot deze vol in beeld staat. Maar wat als je iets groots nemen en daar op inzoomt? Er kunnen zeer interessante beelden ontstaan als je niet kijkt naar het grote plaatje maar juist focust op details.

Het stiksel van een broek, de bouten die een brug bij elkaar houden of een stapel papieren op je bureau, alles kan interessant zijn als je het op een interessante manier in beeld weet te brengen. Gebruik bij het maken van een landschapsfoto bijvoorbeeld eens geen groothoek-objectief, maar juist een tele om details in de verte groot in beeld weer te geven. Hiermee kun je prachtige strakke composities maken die met een groothoek niet mogelijk zijn.

Speel met je instellingen

Foto fritskooijmans

We weten allemaal hoe we een scherpe en goed uitgelichte foto kunnen maken. Maar het wordt pas echt interessant als je een mooie foto kunt maken zonder de correcte instellingen te gebruiken. Speel daarom eens met de instellingen. Veel van de foto’s zullen vooral in het begin wel onbruikbaar zijn, maar door te spelen ontdek je al gauw allerlei nieuwe manieren om iets vast te leggen, en wie weet maak je ineens die ene ‘wauw’-foto.

Zet eens iets alledaags op de foto

In plaats van te spelen met de instellingen kun je natuurlijk ook spelen met het onderwerp dat je op de foto zet. Neem eens iets heel alledaags, zoals een wasknijper of een plastic bekertje, en probeer deze eens op een mooie manier op de foto te zetten.

Dit klinkt misschien makkelijk, maar het is nog best lastig om een foto van een wasknijper te nemen zonder dat deze te saai is. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld eens met perspectief, licht of kleur te spelen.

Speel eens in de nabewerking

Foto MargoGer

Ben je bang om je foto’s te verpesten door met je camera te spelen? Niet getreurd, er is altijd nog de optie van de nabewerking. Veel creatieve foto’s beginnen als een nette, alledaagse foto, maar worden door de nabewerking bijzonder. Het leukste is om direct te gaan werken met extremen. Gooi de kleur eens helemaal om, wis delen van de foto of voeg juist extra effecten toe. Het voordeel van deze manier van creatief werken is dat er niks met je originele foto gebeurt zolang je niets opslaat. Houd je dus vooral niet in en ga alle opties van je bewerkingsprogramma eens af.

Maak eens een zelfportret

Foto liekeanna

Als laatste iets wat veel fotografen jammer genoeg nooit doen, namelijk een zelfportret maken. Dit terwijl een zelfportret juist een leuke manier is om meer creatief te leren denken. Het is om te beginnen al heel anders om een foto te maken zonder tegelijkertijd de camera te kunnen bedienen. Dan is er ook nog het ontdekken hoe je ervoor zorgt dat het geen saai portret wordt. Het is in het begin misschien vreemd om jezelf te zien op de foto, maar als je er eenmaal aan gewend bent kom je er achter dat deze manier van fotograferen je vele inzichten op kan leveren.

Meer inspiratie voor creatieve foto’s opdoen? Kijk dan eens in de collectie creatieve fotografie

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe werkt de compositieregel Regel van derden?

Video: Lightroom Ontwikkelen: Achtergrond Onscherper Maken