in

7 tips voor de leukste carnavalsfoto’s


23 februari 2020, 09:36

Het jaarlijkse feest van onder de rivieren is begonnen: carnaval. Een drukte van jewelste, waar jij als fotograaf je hart op kan halen aan kleuren en beweging. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje om te zorgen dat je echt met de leukste foto’s weer naar huis gaat.

Sluitertijd

Alles aan carnaval beweegt. Het is druk op straat en overal zijn mensen aan het lopen, dansen, springen of hossen. Dan wil je een hoge sluitertijd om al die beweging goed vast te kunnen leggen, zo krijg je geen wazige foto’s. Of probeer juist eens heel wat anders en zet je sluitertijd wat lager, gebruik die waas die daardoor ontstaat in je voordeel. Wie weet komen daar ook wel hele toffe foto’s uit.


Foto: fransarts1946

Diafragma

Omdat het zo druk is op straat, wordt je foto al snel ook nogal druk. Gebruik daarom een laag diafragma, zodat je zo weinig mogelijk scherpte diepte hebt. Op die manier kun je op je onderwerp focussen en valt de achtergrond een beetje weg. Als je dan naar de foto kijkt raak je niet afgeleid door alles wat om je onderwerp heen gebeurd.


Foto: nvaessen

Kleur

Er is geen feest zo kleurig als carnaval, dus maak daar gebruik van! Ga op zoek naar leuke kleurcontrasten. Laat die kleuren eruit springen, zo zal je foto nog meer leven en emotie krijgen.


Foto: Enriko

Apparatuur

Ga niet op pad met een enorme lens. Omdat er zo veel mensen op elkaar staan is het niet handig om met een grote lens door de menigte heen te banen. Je kunt beter een wat kleinere lens pakken, die geschikt is voor portret en waar je eventueel ook een wagen mee op de foto kunt zetten. Zo sta je niet iedere keer te hannesen tussen al die mensen. Let ook een beetje op je camera en op de mensen om je heen. Voor je het weet vliegt er een glas bier over je dure apparatuur. Dat wil je natuurlijk niet hebben!


Foto: cockie

Afwisseling

Er zijn zo veel verschillende dingen te zien tijdens carnaval. Dit is het perfecte moment om zowel foto’s van de wagens, als portretfoto’s, als feestfoto’s te maken. Vind je het eng om zomaar op straat foto’s te gaan maken? Maak je geen zorgen, mensen hebben vaak zo hard aan hun outfit gewerkt dat ze het meestal wel leuk vinden om op de foto te gaan.


Foto: havdwater

Sfeer

Tijdens carnaval hangt er een vrolijke, uitgelaten sfeer op straat. Probeer die vast te leggen! Meng je in het feestvolk, praat met mensen en maak plezier. Niet iedereen zal nog even nuchter zijn en dat kan voor grappige momenten zorgen.


Foto: joheuvel

Rust

Zoek ook de rust op. Bij grote feesten is er net buiten het centrum van die feesten vaak nog veel meer te zien. Ga op onderzoek uit en kijk eens wat je tegenkomt in de smalle straatjes tussen de lege plastic bierglazen en platgetrapte confetti.


Foto: HenkValkenberg

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Wat is sluitertijd en hoe werkt het in je camera?

Dit is de Bulb-stand voor een extreem lange sluitertijd