23 augustus 2013, 13:00
Modelfotografie kent vele uitdagingen. Je moet denken aan de aankleding van de set, de kleding van het model, de sfeer, de belichting, de locatie en et cetera. Ook visagie is erg belangrijk! Zoomer Erik Keulers legt uit waarom.
Visagie
Eén van de belangrijkste metgezellen in de modelfotografie is de visagist, meestal visagiste trouwens. Een goede make-up (en haarstyling) bepalen een groot deel van de kwaliteit van de foto. Ze zijn wat mij betreft essentieel. Ik heb wel fotoshoots gedaan zonder visagiste, het lukt immers niet altijd een visagiste te vinden. Maar als het model dan ook nog eens de make-up vergeet, wordt het een moeizame shoot. Natuurlijk kun je alles Photoshoppen, maar dat komt niet in de buurt van een goed uitgevoerde make-up. Bovendien mis je tijdens de shoot de overtuiging dat het goed komt.
Een monsterklus in visagie; visagiste Danielle heeft model Kelly omgetoverd tot kaalhoofdig model. Door het ontbreken van haar wordt de make-up alleen maar belangrijker.
Man en Make-up
Zeker als mannelijke fotograaf is het niet makkelijk om aan een visagiste over te brengen wat je van haar verlangt. De meeste mannen hebben immers zelf geen ervaring met make-up en volgen ook niet de nieuwste beautytrends. Ik weet uit eigen ervaring, ook als ik samen met mijn collega’s van Fotogroep Gotcha op pad ben, dat we als fotograaf vaak stranden in vage aanwijzingen als: “doe maar heftig” of “niet te veel”. Eén-oog is koning in het land der blinden. Dus als je komt tot “smokey eyes, graag” dan lijkt dat al heel wat! Bovendien zijn we vaak meer bezig met onze flitsers of het zoeken naar het mooiste plekje op de fotolocatie, dan met communiceren met de visagiste. De visagiste maakt er dan maar het beste van, het beste in haar optiek. Niet op basis van het idee achter de shoot van de fotograaf.
Ik ben in de loop van de jaren het belang van make-up steeds meer gaan inzien. Na mijn ervaring met een model dat dus helemaal geen make-up bij had, ben ik zelf make-up gaan aanschaffen, wat al een leerzame ervaring op zich is. Dat hoeft niet meteen duur te zijn, ik ging voor de goedkope van het Kruidvat. Daarnaast ben ik mij meer gaan verdiepen in make-up. Door te zoeken op internet, maar bijvoorbeeld ook door de aanschaf van het (Duitstalige) boek Beauty-Fotografie Digital Und Analog van Bianca Schmidt. Hier worden foto’s geanalyseerd op de manier waarop make-up bijdraagt aan de kracht van de foto. Het heeft mij in ieder geval geholpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden die make-up geeft.
Extra paar ogen
Als fotogroep maken we ook ontwikkelingen door in hoe we onze visagistes inzetten. De visagistes die ons regelmatig vergezellen hebben ons immers fijntjes laten weten dat we nog heel wat kunnen verbeteren in onze communicatie met hen en dat we veel van hun waarde onbenut laten. Over de manier van communiceren heb ik genoeg gezegd, maar we namen tot nog toe de visagistes niet mee tijdens de shoot zelf. Zonde, want de visagiste kan niet de make-up bijwerken of aanpassen in de loop van de shoot, maar je ontzegt jezelf ook een extra paar ogen tijdens de shoot, die vanuit een andere invalshoek kritisch kijken naar het totaalplaatje. Het feit dat we sinds enige tijd twee vrouwelijke fotografen in ons midden hebben, helpt ons overigens ook vooruit. Zij hebben immers wel ervaring en feeling met make-up.
Visagiste Sharon helpt model Jacqueline tijdens shoot in Japanse Stijl.
Model Jacqueline als “geisha” tijdens dezelfde shoot.
Tips uit de praktijk
Wanneer je zelf aan de slag gaat met een visagiste als rechterhand, verdiep je dan vooraf goed in wat je wilt zien als eindresultaat. Blader door de glossy’s, knip voorbeelden uit, maar neem vooral de tijd om met de visagiste door te spreken wat je wil. Wat in jouw hoofd zit, kan zij immers niet in je ogen lezen. Wil jij ook met een visagist(e) aan de slag, dan helpen de volgende tips je op weg:
1 Bedenk je voor de shoot dat visagie het eindresultaat van je foto in grote mate bepaalt; vertrouw dus niet op de kunde van je visagiste, maar neem de regie: maak een moodboard, wissel je ideeën met de visagiste uit en maak op de dag zelf duidelijk wat je verwacht!
2 Een moodboard maken vraagt tijd! Blader door glossy-magazines, zoek met Google, knip, plak en scheur, maar zorg wel dat je één bepaalde stijl gebruikt in je moodboard; anders weet de visagiste nog niks en had je het net zo goed niet kunnen maken. Richting kiezen is de start van een goede foto.
3 Zorg dat er voldoende uitdaging is voor een visagiste; een standaard-make-upje kan het model zelf ook doen, maar het is juist leuk om een stapje verder te doen, ook voor de visagiste! Geef de visagiste ook de ruimte om haar bijdrage te leveren tijdens de shoot zelf. Zij kan aanpassingen doen en twee mensen zien sowieso meer dan één.
4 Zorg dat je tijdens de shoot ook foto’s maakt die de visagist in zijn/haar portfolio kan gebruiken, maak daar vooraf duidelijke afspraken over.
5 Realiseer je dat niet iedere visagiste ook haarstyling doet. Communiceer daar in het voortraject dus goed over en zoek de goede visagiste of ga op zoek naar een haarstylist naast de visagiste. Je wilt niet op de dag zelf voor verrassingen staan.
6 Maak je de basisbegrippen in de visagie eigen, dat vereenvoudigt de communicatie.
7 Sta open voor ideeën en opmerkingen van je visagiste, dat werkt vaak heel verfrissend, maar houd tegelijkertijd de regie. Dat is tenslotte jouw rol als fotograaf.
Zelf aan de slag
Een tijd geleden hebben we als fotogroep gesproken over de vraag of we als fotografen niet een cursus visagie voor beginners zouden moeten volgen. Geen gek idee, maar voorlopig staat het in de ijskast. Make-up en mannen blijft toch een moeizame combinatie. Maar als we echt willen scoren met onze foto’s, zal het er vast nog een keer van moeten komen.