in

8 fotografie films en series die je eens moet kijken

10 mei 2020, 09:42

Niks te doen vanavond? Duik dan eens wat dieper de wereld van de professionele fotografen in met een goede film of serie. Plof op de bank en pak er een schaal popcorn bij. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij alvast een lijstje voor je opgesteld!

Tales by light

Serie

In deze serie worden professionele fotografen gevolgd bij hun zoektocht naar de perfecte foto. Je leert over hun werkwijze en hun levensstijl. Je leert wat hun kijk op beeld en hun kijk op hun eigen werk is.

Abstract, the art of design

Serie

Van de acht afleveringen, gaat alleen aflevering zeven over fotografie. In deze aflevering volgen we de wereldberoemde portretfotograaf Platon. Toch is de hele serie de moeite waard om te kijken. Ontwerpers delen hun verhalen en inspiratie. Als je inspiratie op wilt doen kan deze serie dus heel nuttig zijn!

The B-side: Elsa Dorfman’s portrait photography

Film

Elsa Dorfman is een portretfotograaf geboren in 1937. Ze staat bekend om het gebruik van een grootformaat polaroidcamera. In deze film wordt het werk en leven van de fotograaf onderzocht.

Chasing coral

Film

In 2012 maakte Jeff Orlowski de film Chasing Ice. Voor het maken van deze film werkte hij nauw samen met een fotograaf, die verschillende timelaps films voor hem maakte om aan te tonen hoe snel het ijs op de noordpool verdwijnt. In 2017 maakte hij de film Chasing Coral, waarin hij eigenlijk hetzelfde doet, maar dit keer om aan te tonen hoe snel het koraal afsterft.

War photographer

Film

In deze documentaire over de beroemde oorlogsfotograaf James Nachtwey krijg je niet alleen een hoop van zijn beelden te zien, maar vertelt hij ook over zijn kijk op zijn vak. De ethiek van oorlogsfotografie is een veelbesproken onderwerp in de fotografiewereld en Nachtwey geeft hier uitgebreid zijn mening over. Ook kom je erachter welke invloed het fotograferen van brandhaarden om hem heeft en hoe hij omgaat met heftige situaties.

Robin de Puy

Film

Robin de Puy is een succesvolle fotograaf die voor vele bekende Nederlandse bladen fotografeert. Nadat ze dat echter een tijdlang had gedaan, begon ze zich af te vragen of de mensen die ze op de foto zette wel echt de mensen waren die ze op de foto wílde zetten. Ze vertrok naar Amerika, huurde een motor en liet haar gevoel de route bepalen om mensen te gaan fotograferen die ze op de foto wílde zetten.

Finding Vivian Maier

Film

Vivian Maier was een Amerikaanse straatfotografe geboren in 1926. Haar werk is lange tijd onontdekt gebleven, tot haar foto’s op een veiling werden verkocht. Een historicus vond de verzameling en onderzocht de foto’s, waarna een deel van haar werk online werd gepubliceerd. Inmiddels zijn er verschillende boeken en films over haar leven en werk gepubliceerd, waarvan dit er een is.

Hondros

Film

Fotograaf Chris Hondros is een oorlogsfotograaf. Hij gaat op zoek naar de conflicten in de wereld om ze met zijn camera vast te leggen. Zijn beste vriend onderzoekt de verhalen achter een paar van zijn meest indrukwekkende foto’s en legt dit vast in een documentaire.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Update: Mooiste fotolocaties in Nederland – tips om te fotograferen

De beste voorbereiding voor het fotograferen van zonsondergangen