18 oktober 2014, 10:00
Vogels zijn een van de populairste, maar tevens ook lastigste onderwerpen om te fotograferen. Zoom.nl geeft een aantal tips die het iets makkelijker maken om mooie vogelfoto’s te maken.
1. Oefenen
Voordat je ‘in het wild’ op zoek gaat naar mooie vogels, is het altijd verstandig om eerst goed te oefenen. Ga een dag naar de dierentuin of naar een vogelpark. De vogels hier zijn een stuk tammer en dus veel makkelijker te benaderen. Ze zijn perfect om op te oefenen voordat je echt de natuur intrekt. Bovendien kom je in deze parken soorten tegen die je niet snel zal aantreffen in de Nederlandse natuur.
(foto: jasperkreemer)
2. Scherpte
Het allerbelangrijkste in de vogelfotografie is scherpte. Waar je bij andere soorten fotografie nog kan spelen met het diafragma, moet bij vogelfotografie ieder veertje en elk detail haarscherp zijn. Belangrijk is om te focussen op de ogen. Dit zorgt ervoor dat de kop en snavel, de belangrijkste elementen van de vogel, in ieder geval in focus zijn. Probeer foto’s met een langere snavel, zoals reigers, ooievaars en lepelaars altijd van de zijkant te fotograferen. Zo voorkom je onscherpte halverwege de snavel.
(foto: anna-rass)
3. De achtergrond
Een scherpe of onscherpe achtergrond bepaalt voor een groot deel de toon van je foto. Het is mooi om de vogel in zijn habitat te laten zien door middel van veel details in de achtergrond. Het nadeel hieraan is dat de foto snel druk oogt en dat de vogel wegvalt tegen de achtergrond. Een volledig onscherpe achtergrond kan juist weer saai ogen. Probeer daarom de juiste balans te vinden en de achtergrond te gebruiken in je compositie. Schuine takken vormen een mooie diagonaal en verschillende kleuren in de maken je foto levendiger.
(foto: jannes)
4. Vogels in vlucht
Vogels in vlucht zijn veel moeilijker om te fotograferen dan vogels die stilzitten op een tak of op een paal. Om de vogel ’te bevriezen’ heb je een sluitertijd nodig van minimaal 1/1000ste, in dit geval houd je nog een klein beetje bewegingsonscherpte in de vleugels, maar dit zorgt voor meer spanning in je beeld. Wat het scherpstellen betreft kan je het beste kiezen voor ‘Continu focus’. De camera gebruikt in dit geval meerdere scherpstelpunten om de vogel te volgen en scherp in beeld te houden. Wil je de vogel bevriezen maar toch beweging in je beeld houden? Kies in dat geval voor panning.
(foto: mjboon)
5. Neem de tijd
Een mooie foto van een huismus kan bijna iedereen wel maken. Maar hoe maak je nu een bijzondere foto? Geduld is de oplossing. Verwacht niet dat je binnen een kwartier ‘hét plaatje’ kan maken. De meeste professionele natuurfotografen spenderen dagen, soms weken in een vogelhut of camouflagetent om te wachten op het juiste moment. Voor een amateur is dit misschien teveel gevraagd, maar ook voor hen geldt dat je mooie momenten alleen zal zien als je lang genoeg wacht.
(foto: meeesjeee)
6. Gebruik een statief
De meeste vogels zijn lastig te benaderen. Je hebt daarom flink wat millimeters nodig om de beestjes enigszins beeldvullend in beeld te krijgen. Een flinke brandpuntsafstand is niet eenvoudig om stabiel te houden. Gebruik daarom een statief. Eventueel kan je een flinke zand- of rijstzak gebruiken om onder je lens te leggen voor extra stabiliteit. Kijk in dit geval wel uit dat de zak je autofocus niet tegenwerkt.
(foto: fred-horst)
7. Camouflage
Als je vogels in het wild wat dichter wilt benaderen dan gelden er een aantal regels. Maak niet teveel geluid en zorg voor goede camouflage van jezelf en je apparatuur. In Nederland zijn op verschillende plekken zogenaamde vogelhutten te vinden. In deze blog van Bob Luijks en Marcel van Balkom leggen ze uit waar je op moet letten als je wilt fotograferen vanuit een vogelhut. Wil je op een andere plek of buiten Nederland vogels fotograferen? Gebruik in dat geval een camouflagetent of stel jezelf verdekt op achter bomen of struiken.
(foto: jrekers)
8. Doe inspiratie op!
Natuurfotograaf Marcel van Balkom schreef eerder al een blog waarin hij meer uitleg gaf over natuurfotografie. Daarnaast kan je prachtige vogelfoto’s zien in onze fotocollectie!