in

8 tips voor newbornfotografie

Eline Sips

Het fotograferen van een pasgeboren baby is voor zowel ouder als fotograaf een hele mooie gebeurtenis. Met de volgende tips ben je als fotograaf helemaal voorbereid en zorg je ervoor dat de eerste foto’s van de baby ook de allermooiste worden!

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Plan een shoot zo snel mogelijk in

Hoe jonger de baby, des te dieper deze slaapt. Het is in dat geval wat eenvoudiger werken aangezien je voorkomt dat de baby tussendoor wakker wordt of regelmatig beweegt. Daarnaast is het voor de ouders ook het leukst om hun baby zo jong mogelijk op beeld te hebben. Ze zitten namelijk in een situatie waarin ze hun kind van dag tot dag zien veranderen. Neem hier een kijkje achter de schermen bij een newbornfotograaf.

(foto: LDil)

2. Zorg dat je setup klaar staat

Bij het fotograferen van newborns gaat er enorm veel tijd zitten in het ‘shapen’ van het model. Waar je normaal gesproken aan een model kan vragen een hand iets te draaien, zal je bij een baby ieder armpje en beentje zelf voorzichtig moeten schikken. Daarnaast moet je continu de veiligheid in het oog houden en ben je bezig met accessoires en de ouders. Er is dan nog nauwelijks tijd om na te denken over je belichting en compositie. Zorg er daarom voor dat je voor aanvang van de shoot al alles klaar hebt staan en het liefst ook al even geoefend hebt met een pop.

(foto: Rocyka)

3. Gebruik zoveel mogelijk daglicht

Daglicht zorgt voor een heel zacht en natuurlijk effect. Dit is precies het effect dat je wil bereiken bij het fotograferen van een newborn. Werk daarom in de buurt van een groot raam, of zorg dat je een opstelling hebt met enkele daglicht lampen. Eventuele schaduwen kan je het beste niet inflitsen, gebruik liever een reflector om de baby zo min mogelijk te storen.

(foto: Haessie)

Meer leren?


Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


4. Slapende baby’s zijn blije baby’s

Een shoot werkt het eenvoudigste wanneer de baby rustig aan het slapen is. Dit zorgt bovendien ook voor een heel sereen beeld, zeker in combinatie met het zachte daglicht en rustige tinten van de accessoiren. Om ervoor te zorgen dat de baby zo goed mogelijk doorslaapt tijdens de shoot is het handig om de baby vlak daarvoor te voeden. Zorg er daarnaast voor dat de ruimte lekker warm is, zodat de baby het niet koud krijgt.

(foto: NicoleAerts)

5. Kies je accessoiren zorgvuldig

Bij het fotograferen van baby’s wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van zachte kussens en dekens, om ervoor te zorgen dat de baby zo comfortabel mogelijk ligt. Mocht je inkopen doen voor een newbornshoot, houd dan vooral rekening met de kleur van de attributen. Een knalroze kussen zal het niet makkelijker maken om een rustig beeld te krijgen. Daarnaast word er bij shoots soms ook gewerkt met houten kistjes en bloempotten waar het kind in gelegd word. Overleg met de ouders of dit het type foto is dat zij graag zouden willen hebben en zorg er ten alle tijden voor dat het kind veilig is. Gebruik geen voorwerpen met scherpen randen of attributen die breekbaar zijn.

(foto: tania3001)

6. Betrek de ouders bij de shoot

Een foto van een pasgeboren baby zal bij veel ouders een prominente plek in het huis krijgen. Iedere keer wanneer zij de foto zien, zullen ze terugdenken aan de dag waarop deze genomen is. Natuuriljk is het dan belangrijk dat ze met een tevreden gevoel hieraan terugdenken. Betrek de ouders daarom zoveel mogelijk je werk. Geef ze verschillende keuzes voor de shoot, bied een luisterend oor voor de eerste babyverhalen en laat ze je helpen met het in positie brengen van de baby. Het gaat niet alleen om het eindresultaat, het is belangrijk dat de ouders zich erbij betrokken voelen.

(foto: DannenbergFotografie)

7. Fotografeer ook de ouders

Ookal is de baby pas net geboren, vaak zijn er al duidelijk gelijkenissen te zien tussen kind en ouder. Daarnaast is het heel leuk om het contrast tussen groot en klein te laten zien. Een klein babyhandje ziet er nog een stuk kleiner uit wanneer papa’s grote hand ook in beeld is!

(foto: maudkunst)

8. Bekijk onze collectie Newbornfotografie

Raak geinspireerd door een grote collectie van prachtige newbornfoto’s!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Alle tips voor Urbex-fotografie

Tester gezocht! aan de slag met de Fujifilm X-T200: instap systeemcamera