in

9 fotolocaties voor architectuurfotografie


18 oktober 2020, 12:53

Nederland staat vol met architectonische hoogstandjes, maar als je er echt naar moet gaan zoeken, zijn ze toch lastig te vinden. Daarom maakten wij een lijstje met steden met mooie gebouwen voor je. Zo hoef jij niet zo lang meer te zoeken!

Hieronder hebben we alle fotolocaties voor architectuurfotografie voor je uitgeschreven. Op deze locaties vind je de mooiste architectuur van Nederland. Om aan te geven waar deze locaties op de kaart liggen, hebben we ook een klein kaartje toegevoegd en na dat kaartje geven we je nog een aantal tips voor architectuurfotografie.

Op zoek naar Belgische locaties?
Zoom Academy maakte een lijstje met mooie fotolocaties voor het fotograferen van architectuur in België!

1. Rotterdam

Rotterdam is dé stad voor architectuurfotografen. Van de kubuswoningen tot de markthal; Rotterdam staat vol met architectonische hoogstandjes. Let wel op, want deze gebouwen zijn al enorm vaak gefotografeerd. Wil je dus een speciale foto maken, dan is het belangrijk dat je op een andere manier naar de gebouwen probeert te kijken.


Foto: designloos

2. Eindhoven

Het centrum van Eindhoven heeft een aantal interessante gebouwen staan. Zo zijn er een aantal winkels gevestigd in halve glazen bollen en punten. De punten doen een beetje denken aan de piramides van het Louvre, vanwege het glas dat het licht vaak prachtig weerspiegeld.


Foto: mdwaard

3. Zwolle

Zwolle staat vol met prachtige architectuur, zowel klassieke als moderne. Alleen al het centraal station van Zwolle is prachtig, maar ook museum De Fundatie is indrukwekkend om te zien.


Foto: A2JPhotography

4. Amsterdam

Net als in Zwolle, kun je in Amsterdam een prachtig contrast van oud en nieuw vinden. Van de gezellige oude grachtenpanden tot gebouwen als NEMO en het Eye Filmmuseum. Laat je inspireren door de enorme winkelpanden en de prachtig afgewerkte gevels.


Foto: Krulkoos

5. Zaandam

Zaandam staat, op het punt van architectuur, eigenlijk voornamelijk bekend om één gebouw: het Inntel Hotel. Dit hotel is gemaakt als typische Zaanse huisjes die op elkaar gestapeld zijn. Het gebouw geeft een prettige, drukke, asymmetrische indruk en is zeker een mooi onderwerp voor architectuurfotografen.


Foto: digikhmer

6. Groningen

Naast de klassieke huisjes van de Reitdiephaven in Groningen, zijn er ook een aantal moderne gebouwen die je als architectuurfotograaf niet wilt missen. Het Groningermuseum is daar een mooi voorbeeld van. Ook het DUO gebouw de Kempkensberg en het hoofdkantoor van de Nederlandse Gasunie zijn mooie gebouwen om eens op de foto te zetten. Let wel op, want de laatste twee gebouwen zijn niet openbaar. Om hier binnen dus foto’s te mogen maken, moet je even toestemming vragen.


Foto: Groningen81

7. Den Haag

Het bruisende centrum van deze stad geeft je al genoeg om je ogen uit te kijken. Ook de pier van het nabij gelegen Scheveningen is een populair onderwerp voor op de foto. Daarbij kunnen we natuurlijk het binnenhof en de verschillende ministeries niet vergeten. Het centraal station echter, is ook een graag gefotografeerd onderwerp.


Foto: kb

8. Hilversum

Ook Hilversum staat vol mooie, indrukwekkende gebouwen. Voornamelijk het mediapark is de moeite van het bezoeken waard. Zo is het Beeld en Geluid museum een populair en mooi onderwerp van vele foto’s.


Foto: made-by-bas-verhoeven

9. Oudenbosch

Oudenbosch staat eigenlijk voornamelijk bekend om de enorme basiliek van de H.H. Agatha en Barbara. Deze indrukwekkende basiliek is een populair foto-onderwerp en geïnspireerd op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.


Foto: made-by-bas-verhoeven

Let op: houd bij het bezoeken van al deze steden en gebouwen wel rekening met de huidige coronamaatregelen. Houd afstand van elkaar en blijf binnen wanneer dit gevraagd wordt.

De locaties op een kaartje

Op het kaartje hieronder kun je de locaties die we hierboven voor je uitschreven nog even terugvinden. Klik op de rode cameraatjes om de locaties van dichterbij te bekijken.

Tips voor architectuurfotografie

Om ervoor te zorgen dat je echt goed voorbereid op pad gaat, geven we je hieronder nog een paar korte tips voor het maken van architectuurfoto’s. Zo heb je niet alleen een paar geweldige fotolocaties, maar ook nog eens de kennis om prachtige foto’s te maken.

Gebruik een groothoeklens

Gebouwen zijn groot. Als je deze helemaal op de foto wilt zetten, kom je niet ver met een telelens. We zeggen trouwens niet dat het onmogelijk is, ook met een telelens zijn al mooie architectuurfoto’s gemaakt. Met een groothoeklens heb je echter wel veel meer opties. Een groothoeklens geeft je namelijk een veel bredere blik, waardoor je veel meer van een bepaald onderwerp mee kunt pakken.


Foto: HermanDeRaaf

Neem een statief mee

Ook het gebruik van een statief is geen verplichting, het hangt er namelijk helemaal van af wat voor soort foto je wilt gaan maken. Toch gan een statief handig zijn. Je kunt je camera rustig wegzetten, scherpstellen en de foto met een wat langere sluitertijd maken, zonder dat je bewgingsonscherpte ziet. Door je camera op een statief te zetten, kun je wat meer met de instellingen spelen. Zo kun je dus je diafragma wat hoger zetten, zodat het hele gebouw haarscherp in beeld komt. Daardoor zal je sluitertijd wat omlaag moeten, omdat je anders niet genoeg lichtinval hebt. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kun je dan je iso mooi laag laten.


Foto: Jeroen1-

Kies een interessant perspectief

Architectuurfotografie draait om perspectief en een goede architectuurfoto is dan ook niet in een paar seconden genomen. Kijk eerst eens goed naar het gebouw dat je op de foto wilt zetten. Wat maakt dit gebouw zo mooi? Kun je dit gebouw misschien van boven of juist van onderen op de foto zetten? Probeer bijvoorbeeld een brug eens een keer van de onderkant te fotograferen, door eronder te gaan staan. Je zult zien dat dat meteen een heel ander beeld geeft.


Foto: awduijts

Bekijk de video!

Als je architectuurfoto’s gaat maken, kun je last krijgen van vertekening. Wil je weten hoe je dat kunt voorkomen? In onderstaande video leggen we het uitgebreid aan je uit.

Inspiratie nodig?

Heb je nog wat inspiratie nodig voordat je op pad gaat? Bekijk dat de collectie Minimalistische Architectuurfotografie en laat je inspireren!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De juiste camera-instellingen voor sportwedstrijden

4 tekenen waaraan je kunt zien dat je jezelf als fotograaf snel ontwikkelt