Iedereen die een drone heeft, weet hoe streng de regelgeving rondom het vliegen met drones is. Daarom is het belangrijk dat je, wanneer je met drones wilt gaan fotograferen, die regelgeving goed kent. Hieronder vertellen we je een paar van de de mooiste fotolocaties voor het maken van dronefoto’s. Onder de locaties kun je een kaartje vinden, waarop de locaties precies te vinden staan en daaronder leggen we de regelgeving voor het vliegen met drones even kort voor je uit. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
1. Bollenvelden van de bollenstreek
De bollenvelden in de bollenstreek zorgen ieder jaar weer voor een uniek en kleurrijk spektakel. In gebieden rondom zogenaamde ‘bloemendorpen’ Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en Voorhout kun je enorm veel Bloemenvelden tegen. Via de Flower Map kun je veel bollenvelden rondom de Keukenhof vinden. Ook de Keukenhof is een mooie locatie om te fotograferen, maar let er wel op dat je hier niet met je drone mag fotograferen. De Keukenhof is namelijk een drukbezochte attractie en dit valt dan ook onder mensenmenigtes waar je niet boven mag vliegen.
Foto: wesleyheyne
2. Pyramide van Austerlitz
Op het hoogste punt van de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt de Pyramide van Austerlitz. Op deze piramide vind je een flinke stenen obelisk. De piramide is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en is gek genoeg niet een heel bekend stukje Nederland, terwijl het wel een schitterend onderwerp is om te fotograferen.
Foto: frankovitsj
3. Vinkeveense Plassen
De Vinkeveense Plassen zijn eigenlijk verdeeld in drie plassen: de Kleine Plas, de Zuidplas en de Noordplas. De plassen worden gekenmerkt door de legakkers en een ring van twaalf zandeilanden. De plassen hebben dankzij turfwinning een karakteristieke waaiervormige indeling van vele sloten en legakkers, die vervolgens overlopen in de plassen. Van boven ontstaat er zo een bijzonder lijnenspel en deze locatie is dan ook zeker de moeite van het bezoeken waard!
Foto: fverburg
4. Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering staat ook wel bekend als Neeltje Jans en is het grootste en beroemdste Deltawerk ter wereld. Neeltje Jans werd na de grote watersnoodramp in 1953 gebouwd en bestaat uit 65 gigantische pijlers. Hiertussen zitten enorme schuiven die ons land beschermen tegen hoog water. De kering gaat zo’n één keer per jaar dicht in geval van een grote storm. Wanneer je van boven de Oosterscheldekering fotografeert, krijg je een heel bijzonder beeld. De Oosterscheldekering vormt namelijk letterlijk een grens tussen rustig en wild water. Let wel op de wind wanneer je hier gaat vliegen met je drone. Het kan namelijk regelmatig behoorlijk flink waaien aan de kust en je wilt niet dat je drone in het wilde water beland.
Foto: josotte
5. Eenzame eik
We zijn weer even terug bij de Utrechtse Heuvelrug, want hier ligt nog een heel bijzonder bovenaanzicht. De locatie wordt De Eenzame Eik genoemd en de naam verklapt dan ook al wat er te zien is. De eik staat in het centrum van het Sterrenbos bij Amerongen, op het hoogste punt van de Amerongse berg. Het bos werd in 1700 aangelegd en heeft de vorm van een wagenwiel met 8 spaken, de eik is in het midden geplant en de spaken van het wagenwiel lopen dan ook allemaal naar deze boom.
6. Kinderdijk
Sommige plekken in Nederland zijn té mooi om slechts één keer in een lijstje te noemen. Kinderdijk is er daar één van en daarom ben je kinderdijk misschien al vaker in een van onze lijstjes tegengekomen. Zo ook nu weer, want ook van bovenaf heeft dit landschap vol oude, Nederlandse molens een prachtig aanzicht, zeker wanneer de zon net opkomt en de mist van het water nog boven de grond en tussen de molens hangt.
Foto: Mfphotography
7. Tulpeneiland Zeewolde
Zoals wel vaker, verklapt de naam nu ook het uiterlijk van dit eiland. Van bovenaf ziet dit eiland er namelijk uit als, jawel, een tulp. Het schiereiland zou plek hebben voor zo’n 80 boten die hier aan kunnen leggen. Momenteel is het eiland echter nog buiten gebruik.
8. Museumbos Almere
In Almere ligt een wel heel bijzonder bos, namelijk het Museumbos. Dit bos bestaat uit zeven ‘kamers’ met ieder een oppervlakte van een hectare. Deze percelen vormen als het ware de zalen van het museum. Elk perceel is door een andere kunstenaar vormgegeven. Het eindstuk van het Museum is de dertig meter hoge berg die ‘Almere Boven’ wordt genoemd en is een monument voor de Peetvaders van Almere.
Foto: pendragon
9. Bourtange
We hebben al vaker over het vestingdorp Bourtange gesproken en dat is dan ook niet zo gek, want dit is een prachtig dorp. Van boven is het dorp echter nog veel specialer, want je kunt dan goed zien dat het dorp een sterachtige vorm heeft.
Foto: wesleyheyne
De locaties op een kaartje
Op het kaartje hieronder kun je alle locaties vinden. Klik op de rode cameraatjes om precies te zien waar je de locatie kunt vinden.
Regelgeving voor het recreatief gebruik van drones
Per 31 december 2020 veranderen de regels voor het recreatief gebruiken van drones en gelden de Europese regels voor drones in Nederland. Aangezien het niet meer zo lang duurt voordat die datum aanbreekt, leggen wij alvast de ‘nieuwe’ regels in het kort voor je uit.
Verplichte registratie
Waar vóór de nieuwe regelgeving nog verschil werd gemaakt tussen commercieel gebruik en niet-commercieel gebruik, wordt er vanaf 31 december enkel nog verschil gemaakt tussen het risicoprofiel van een vlucht. Iedereen die na 31 december wilt vliegen met een drone met camera of een drone die zwaarder is dan 250 gram (of beide natuurlijk), moet zich online registreren bij het RDW. Bij het RDW vraag je een vliegbewijs en een exploitantnummer aan. Voordat je een vliegbewijs kunt aanvragen moet je eerst een online theorie-examen bij een vliegschool doen, wat zo’n examen precies zal gaan kosten, is nog niet duidelijk. Wanneer je dus wilt gaan fotograferen met een drone móet je dus een vliegbewijs en exploitantnummer hebben. Deze regelgeving zorgt ervoor dat je in heel Europa zult kunnen vliegen, zo hoef je straks niet meer per land de regelgeving te checken.
Foto: marionstoffels
CE-keurmerk
Vanaf 2023 moeten alle drones een duidelijk CE-keurmerk hebben. Dit keurmerk heeft, op basis van voornamelijk het gewicht van de drone, zes verschillende klassen: C0 tot en met C6. Afhankelijk van het label, wordt je ingedeeld in een categorie. Het idee van het toevoegen van het CE-keurmerk is dat je bij het kopen van een drone snel kunt zien wat je ermee mag doen en welke aanvullende eisen er zijn voor de piloot.
De drie categorieën
De nieuwe regels voor het vliegen met een drone, zijn gebaseerd op basis van het risicoprofiel van een vlucht. Hierbij wordt onderscheid gemaakt uit drie categorieën:
– Open categorie (laag risico)
– Specifieke categorie (hoger risico)
– Gecertificeerde categorie (hoog risico)
Ook de categorieën worden weer opgedeeld in subcategorieën, deze zijn vrij ingewikkeld opgedeeld. Omdat vrijwel alle hobbyvluchten in de eerste categorie zullen vallen (de Open categorie), bespreken we alleen die categorie hieronder. We behandelen ook even kort de subcategorieën die bij de Open categorie horen. Wil je meer over de andere categorieën, of de subcategorieën lezen? Check dan even het PDF’je in het kadertje hierboven. ^
Foto: fverburg
Open categorie
Vrijwel alle hobby vliegers en ook vrijwel alle huidige ROC-Light houders zullen vanaf 31 december 2020 terecht komen in de Open categorie. Drones die in de Open categorie vallen, maken vluchten met een laag risico. Dit zijn bijvoorbeeld vluchten met een lichtgewicht drone waarbij niet over mensenmenigten wordt gevlogen. In deze categorie gelden een aantal algemene regels, die sommen we verderop nog even voor je op, en een aantal bijkomende regels, afhankelijk van het gewicht van de drone. De Open categorie heeft drie subcategorieën: A1, A2 en A3.
Subcategorie A1
In deze categorie vallen de drones met CE-keurmerk C0 (tot 250 gram) of C1 (tot 900 gram). De keurmerken worden echter pas in 2023 volledig ingevoerd, daarom is het tot 1 januari 2023 toegestaan om met drones tot 500 gram te vliegen in deze subcategorie. Deze subcategorie wordt gezien al een zeer laag risico, daarom mag men over mensen (geen menigtes) vliegen met de drone.
Subcategorie A2
Gek genoeg wordt deze subcategorie gezien als de subcategorie met het hoogste risicoprofiel op bepaalde gebieden. Drones met CE-keurmerk C2 (tot 4 kilogram) vallen in de A2 categorie. Met deze drone moet je minimaal 30 meter afstand houden tot mensen, tenzij je langzamer vliegt dan 3 meter per seconde, dan mag je de afstand verkorten tot 5 meter. In deze categorie vallen ook de drones zonder keurmerk die boven de 500 gram en tot de 2 kilogram wegen. Als je dit keurmerk niet hebt, moet je in plaats van 30 meter 50 meter afstand houden tot mensen.
Subcategorie A3
Dit is de subcategorie met de zwaarste drones. Deze categorie heeft dezelfde risicokwalificatie als subcategorie A1, maar daarvoor moet je wel minimaal 150 meter afstand houden tot bebouwing, industrie en recreatiegebieden. Afstand tot mensen moet hetzelfde zijn als de vlieghoogte, met een minimale afstand van 30 meter. In deze subcategorie vallen drones met CE-keurmerk C2 (tot 4 kilogram), C3 en C4 (tot 25 kilogram). Drones zonder CE-keurmerk vanaf 2 kilogram tot 25 kilogram vallen ook in deze subcategorie.
Foto: josotte
Algemene regels door dronevliegen
Als laatste sommen we nog even de algemene regels voor vluchten in de Open categorie voor je op:
– Je mag nooit hoger vliegen dan 120 meter met je drone;
– Je drone moet altijd in het zicht blijven;
– Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilogram;
– Je moet altijd voorrang verlenen aan ander vliegverkeer en mag ook niet binnen een gevaarlijk aantal meters bij een ander vliegend voorwerp vliegen;
– Je mag niet vliegen in no-fly zones, waar je wel en niet mag vliegen, kun je checken met de GoDrone-app van Luchtverkeersleiding Nederland, hierop staan onder andere een aantal Natura2000 gebieden aangegeven waar je niet boven mag vliegen
– Zijn er hulpdiensten actief in de buurt? Dan mag je daar absoluut niet vliegen en is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je drone uit de lucht haalt en ergens anders gaat vliegen.
Foto: canipel
Respect voor de natuur en omgeving
Het is altijd belangrijk dat je de natuur en de omgeving op nummer één zet, wanneer je gaat fotograferen. Zo ook dus wanneer je met je drone op pad gaat. Een voorbeeld daarvan is dat je, wanneer je een kudde herten ziet met je drone, deze daar niet mee de stuipen op het lijf moet jagen. Het is een beetje common sense, maar toch is het verstandig om hier bewust bij na te denken.
Foto: JustinSinner
Bekijk de video!
Wil je weten hoe je jouw landschapsfoto nog wat specialer maakt? In deze video leggen we je uit hoe je compositie trucs zoals het gebruik van patronen gebruikt.
Inspiratie nodig?
Ben je op zoek naar inspiratie en kun je nog wel wat ideeën gebruiken? Check dan de collectie ‘Spectaculaire dronefotografie’ en laat je inspireren!