in ,

9 tips om de zonsondergang perfect te fotograferen

Een ondergaande zon is prachtig om naar te kijken. Wanneer je hier een foto van wilt maken kan het beeld tegenvallen. Hoe je de zonsondergang wel perfect op beeld zet leer je aan de hand van deze tips!

Meer leren over het fotograferen van de zonsondergang? Volg dan onze cursusbundel Landschap in Nederland.

1. Wees op tijd

Een uur voor de zonsondergang is het licht heel mooi zacht. Prachtig licht om mooie natuurfoto’s te maken. Vervolgens kan je tijdens de zonsondergang mooie landschapsfoto’s maken. Vlak na de zonsondergang is tevens ook fotogeniek. De zon is weg maar de kleuren blijven nog wel mooi. Het is ook handig om te weten voordat je naar de plek gaat waar de zon onder gaat. Je hebt hier handige apps voor zoals Photographer’s Ephemeris.

2. Instellingen

Wanneer je bij het fotograferen van de zonsondergang in de automatische stand fotografeert, kan dit problemen opleveren. De foto wordt vaak overbelicht, omdat de camera alles goed belicht wilt hebben. Er is steeds minder licht dus de camera wil voor een goed belichtte foto meer licht binnen laten. Resultaat: een overbelichte foto. Een oplossing hiervoor is door simpelweg te gaan onderbelichten. Dit kan met je camera via de +/- teken. Zo regel je de belichtingscompensatie.

Je wilt de foto natuurlijk zo scherp mogelijk maken. Hiervoor gebruik je al gauw een diafragma getal van F8 of hoger. Zo komt er meer scherpte diepte in de foto. Is het donker en krijg je wazige foto’s? Fotografeer dan vanaf statief. Door de lange sluitertijd krijg je bewegingsonscherpte. Kies altijd voor een zo laag mogelijke ISO waarde. Hoe hoger de ISO waarde, hoe meer ruis in de foto. En dat wil je natuurlijk niet.

Alles over instellingen leer je in onze cursus Beheers je camera.

3. Kijk uit voor lensflare

Wanneer de zon vanuit een hoek in je lens schijnt, is er een mogelijkheid dat er bollen of strepen zichtbaar zijn in je foto. Deze vertekeningen ontstaan door een reflectie binnen de lens. Door je camera een klein beetje te draaien is het probleem al makkelijk te voorkomen. Het effect is echter niet altijd ongewenst. Sommige fotografen voegen het zelfs extra toe aan hun foto’s!

Enjoying the #Tulip #flowerfields as much as I do? This is one of the images of my second trip to the flowerfields of #noordwijkerhout this year… I love how the tulips are allmost closed. I like them best that way.. How about you? (c)2018-today www.martijnvandernat.nl all rights reserved

4. Wees niet bang voor wolken

Natuurlijk kan een dik pak wolken de zon volledig verbergen, maar een lichte sluierbewolking kan juist heel fijn zijn. Niet alleen geven de wolken wat extra pit en karakter aan je lege lucht, de kleuren die tijdens zonsondergang ontstaan komen er ook nog eens veel mooier op uit!

5. Gebruik een lange sluitertijd

De meeste zonsondergangen worden gefotografeerd bij water. Bij een meer of bij een zee heb je vaak een wijds uitzicht waardoor je de zon daadwerkelijk achter de horizon ziet verdwijnen. Door een lange sluitertijd te gebruiken verzacht je het uiterlijk van het water, waardoor het mooi aansluit bij de zachte tinten in de lucht.

Wil je meer leren over landschapsfotografie, kijk dan eens bij onze cursus Landschapsfotografie.

Arjan Keers

6. Compositie

De zon speelt natuurlijk een belangrijke rol in de foto maar dit hoeft niet te betekenen dat hij ook in het midden moet staan. Speel met de standpunten en compositie. Voor variatie in je beeld. Zet hem ook eens rechts of links in je foto.

Alles over compositie leren? Kijk eens bij onze cursus Compositie.

7. Kies een onderwerp voor op de voorgrond

Een onderwerp op de voorgrond kan heel nuttig zijn. Bij groothoeksituaties kan de dieptewerking namelijk snel verloren gaan en een onderwerp op de voorgrond voorkomt dit. Je kan bij dit soort tegenlicht situaties bovendien erg goed werken met silhouetten, waardoor lelijke details niet eens te zien zijn.

MartijnvanSabben

8. Afwisseling

Het is leuk om verschillende dingen uit te proberen. Dit zorgt voor meer afwisseling in je foto’s. Zoals eerder genoemd kun je een onderwerp op de voorgrond zetten of de zon ergens anders in je compositie zetten. Maar het kan ook leuk zijn om je eens om te draaien en niet tegen de zon in te fotograferen. Richt je eens op het licht dat van de zon afkomt en fotografeer een gebouw dat mooi rood is van de zonsondergang. Speel dus met je compositie en standpunt voor mooiere resultaten. Hoe vaker je oefent hoe beter.

Carlamatthee

9. Ga niet te vroeg naar huis!

Het is een veelgemaakte fout om te stoppen met fotograferen, zodra de zon achter de horizon is verdwenen. De kleuren worden vanaf dat moment vaak namelijk nog intenser. Soms kan je zelfs een uur na zonsondergang nog een prachtige roze gloed waarnemen. De donkere blauwe luchten boven in beeld contrastreren daar dan erg goed bij.

Yorbendelange


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres
veer van pauw

Minimalistisch fotograferen

5 gratis smartphonefotografie bewerking apps