in

9 tips voor het maken van de beste smartphone-foto’s

Maarten Jacobi 

Camera’s in smartphones worden steeds beter. Ideaal om altijd een goede camera bij de hand te kunnen hebben. Met deze tips leer je hoe je de mooiste smartphone-foto’s kunt maken!

Wil je alles leren fotograferen met je iPhone? Bekijk dan onze Cursus Fotograferen met je iPhone

Neem de tijd

De smartphonefoto’s op Flickr, Facebook en Instagram staan bekend als ‘laag niveau’, omdat 95% ervan nu eenmaal slecht is. Dat heeft er vooral mee te maken dat 95% van die foto’s niet als foto bedoeld is, maar als momentopname. De mensen die deze foto’s nemen, gaat het niet om de foto, maar om hoe gaaf het tafereel is dat zich voor hun ogen afspeelt.

Terwijl je met je gewone camera lang nadenkt over je compositie, je inleest in je onderwerp en de foto’s rustig nabewerkt, zijn we met de smartphone veel meer geneigd een snel kiekje te maken. Probeer met je smartphone net zo veel aandacht te besteden aan je fotografie als met je grote camera. Je zult zien dat je al snel uitstijgt boven de gemiddelde smartphonefoto.

Je zou toch niet zeggen dat dit met een telefoon gemaakt is?. foto: woofzphotography

Zorg voor goed licht

De sensor van je smartphone is vele malen kleiner dan die van je gewone camera. Dit betekent dat je ook sneller last hebt van ruis bij weinig licht. De mooiste foto’s maak je dan ook in het daglicht, het liefst op een beetje zonnige dag. Ben je binnen, zet dan alle lichten aan. Hoe meer licht, hoe beter de kans dat de foto er goed uit komt te zien.

Met daglicht vergroot je kans op een mooie foto. foto: peterboers

Flits nooit

Vooral in de donkere dagen is de verleiding groot om nog meer licht in te zetten en de flits van je smartphone te gebruiken. Zet deze echt altijd uit! De flitser op je smartphone is geen flitser maar een lampje. Het lijkt oogverblindend fel, maar het licht reikt niet ver en veroorzaakt vooral lelijke rode ogen en uitgebleekte gezichten. Neem liever een los zaklampje mee als hulplicht. Hiermee kun je wel een beetje bijlichten

Gebruik al het licht wat je hebt. Bij deze foto is er creatief gebruik gemaakt van de koplampen. foto: vonkruger

Neem een maffe en onaangename houding aan

Smartphones zijn licht, gemakkelijk mee te nemen en zijn voorzien van een groot scherm waarmee je ook in een lastige positie je foto kan samenstellen. Doe daar je voordeel mee en maak je er geen zorgen over dat mensen je raar aankijken. Als je een foto neemt, snappen de mensen het wel. Toch? Ga dus op je knieën zitten, ga plat op je rug liggen of hang ondersteboven terwijl je vol plezier foto’s maakt, die je met een normale, zwaardere camera nooit had kunnen nemen.

 foto: olafkramer

Stabiliseer je camera

Met je smartphone kun je trillingen voorkomen door het toestel stevig met beide handen vast te houden, je ellebogen tegen je lichaam te drukken en de foto te maken terwijl je heel even je adem inhoudt. Steun zoeken op een tafel of tegen een muurtje kan ook. Er zijn speciale smartphone-statieven als je echt geen trilling wilt. Een goedkopere optie is een elastiekje. Daarmee maak je smartphone bijvoorbeeld vast aan een blik drinken of paal van een bankje. Wees daar voorzichtig mee, je zou uiteraard niet willen dat je telefoon zo van paal in het water glijdt.

Sommige smartphones hebben al een stabilisator, daarmee kun je langer uit de hand fotograferen. foto: boefjesfabriek

Zoomen doe je met je voeten

Waar je met je camera misschien gewend bent aan de zoomlens te draaien, ben je met je smartphone aangewezen op je voeten. Ja, je kunt met een smartphone ook inzoomen met bijvoorbeeld de volumeknoppen maar doe dit niet! Je bent dan aan het digitaal zoomen, wat betekent dat je beeld digitaal uitvergroot en dat gaat altijd ten koste van de fotokwaliteit. Zie het zoomen met je voeten ook als een uitdaging. Je gaat beter nadenken over je standpunt en misschien wordt je foto zelfs nog beter als je een beetje door je knieeën zakt of juist op een bankje staat. Zo worden je foto’s nog beter.

 foto: mvansluis

Gebruik een externe lens

Externe lenzen zijn het meest geschikt voor vissenoog- of macrofotografie waar de ingebouwde camera’s gewoonweg steken laten vallen. Je kunt ze krijgen voor een paar euro tot het veelvoud daarvan. Ook daarin is het beste te experimenteren. Begin met een goedkoop setje zoals een universele 3 in 1 kit. Vind je het leuk kun je altijd uitwijken naar de creatievere en ook prijzigere modellen zoals een speciale Lensbaby.

Deze foto’s zijn gemaakt met de Lensbaby LM-10 voor een bijzondere soort onscherpte in foto’s. foto: andrea66

Waterdicht

Er is niet veel dat meer fotogeniek is dan de onderwaterwereld. Ook met je smartphone kun je met een beetje creativiteit de meest kleurrijke vissen vastleggen. Zorg er wel voor dat je het op een veilige manier doet en het toestel niet drijfnat wordt. Een waterdicht hoesje is ideaal. Je telefoon blijft compact en wordt optimaal beschermd. Helaas zijn deze niet goedkoop en ook niet voor elk toestel verkrijgbaar. Een grote glazen pot of bak is een prima alternatief. Leg hem op het oppervlak van het water of duw hem er een klein stukje in. Je hebt nu alle vrijheid om op zoek te gaan naar de mooiste vis.

Gebruik apps van derden

Het mooie aan smartphonefotografie is dat je heel eenvoudig je vastgelegde beeld kunt bewerken. Hoewel zeker niet elke foto er dankzij een filter ‘beter’ uitziet, worden sommige saaie foto’s juist wel een stuk interessanter met een filter. Denk echter niet “O, ik gooi er gewoon een of ander filter overheen en dan is het mooi”, maar juist “Wauw, dat zou er met dit en dat filter heel goed uitzien!”. Pas dan maak je de foto.

De camera van je smartphone is vaak erg beperkt en de eigen fotosoftware is vaak vrij eenvoudig. De apps die bij je telefoon worden geleverd breiden de mogelijkheden al iets uit maar kijk vooral verder in je eigen appstore. Lichtstrepen in het donker, hdr, onscherpe achtergrond, glamourhuid? Bijna overal is een app voor. Ze zullen niet allemaal even goed werken dus probeer vooral uit. De Samsung Galaxy S5 heeft bijvoorbeeld een verbeterde camera app, waardoor het bewerken van foto’s nog gemakkelijker wordt. Over het algemeen zijn de standaard apps nuttig voor ‘gewone’ momentopnames, maar voor echt bijna professionele resultaten zijn apps van derden onmisbaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

ISO, diafragma en sluitertijd simpel uitgelegd in een korte video

Waarom een goed objectief belangrijker is dan een goede camerabody