
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen in een Thuisstudio in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van deze gevleugelde modellen en nog veel meer.
Zo’n werkwijze is vooral ideaal als tijdens een studioshoot de visagie of make-up-artist mee wil kunnen kijken, of voor als je het zelf prettig vindt een foto gelijk op een wat groter beeld te zien. Dit is het moment dat de functie ‘tethered shooting’ om de hoek komt kijken. In een professionele studio is vaak een groot scherm, maar ook in je eigen thuisstudio kun je met tethered fotografie aan de slag!
Met tethered shooting, ook wel tethering genoemd, wordt de camera bedraad verbonden met de computer. Hiervoor kun je meestal gebruikmaken van de meegeleverde usb-kabel bij je camera. In andere gevallen kan je gebruikmaken van een speciale tethering-kabel.
Als je verbinding gemaakt hebt tussen de computer en de camera, is het mogelijk om direct je foto’s in te laten laden in Adobe Lightroom, na iedere klik. Nu staat de techniek de afgelopen jaren zeker niet stil. Steeds vaker is het zelfs mogelijk om tethering ook draadloos toe te passen met camera’s in het hogere segment die met wifi-functionaliteit zijn uitgerust.
Canon en Nikon
Direct in Lightroom Classic
Fotografen die een camera van Canon of Nikon gebruiken, hebben het makkelijk en kunnen direct de tethering-functionaliteit in Lightroom gebruiken, zonder allerlei omwegen te hoeven nemen. Sommige van de Canon- en Nikon-camera’s kunnen zelfs door Lightroom aangestuurd worden, zodat de je de camera kunt bedienen zonder de ontspanknop aan te raken!
Om tethering met Canon en Nikon mogelijk te maken, verbind je eerst je camera met je pc of Mac door middel van een usb-kabel of tethering-kabel. Afhankelijk van het cameramodel moet je wellicht een driver of andere ondersteunende software installeren. Dit verschilt per camera en zal terug te vinden zijn in de gebruiksaanwijzing. Meestal vind je daar ook waar je de betreffende driver of software kunt vinden, via een downloadlink of op een meegeleverde informatiedrager.
Tethering met Canon en Nikon werkt fantastisch en snel, en is uiterst eenvoudig in werking te stellen.
1. Sluit je Nikon- of Canon-camera aan op je pc of Mac. Zorg dat de laatste drivers zijn geïnstalleerd.
2. Start Lightroom Classic op. Ga naar het menu Bestand en kies voor Vastleggen via tethering starten.
3. Het scherm dat zich nu opent, vraagt om een aantal instellingen. Geef bij Sessie een naam op voor de sessie die je straks gaat starten, bijvoorbeeld Shoot Julia. Direct daaronder kun je in het volgende blokje Naam geven bepalen hoe de bestandsnamen hernoemd moeten worden, net als bij een normale import. Nadat je dit hebt bepaald, kies je bij Bestemming waar je je te maken foto’s naartoe wilt kopiëren. Ook deze instelling is hetzelfde als bij het ‘normale’ importeren. Ook heb je de mogelijkheid om trefwoorden op te geven in het blokje bij Informatie.
4. Nadat je je instellingen hebt opgegeven, klik je op OK. Lightroom Classic zal nu op zoek gaan naar een camera die compatibel is met tethering. Dit kan enkele ogenblikken duren.
5. Als Lightroom een camera van Canon of Nikon detecteert, kan het shooten beginnen. Na iedere foto die je maakt, zal de genomen foto direct in Lightroom Classic verschijnen.
Je ziet tevens een extra balk in beeld. Hierop zie je de instellingen van je camera terug. Met de grote knop aan de rechterkant kun je eventueel je camera een foto laten maken, mits je camera deze functie ondersteunt. Handig voor als je opnames wilt maken zonder de camera aan te raken, zoals bij macro of productfotografie. In dezelfde balk kun je zelfs al vooringestelde ontwikkelinstellingen toepassen op je foto’s. Zo kun je bijvoorbeeld meteen je foto’s omzetten naar zwart-wit of voorzien van een eigen preset met bepaalde bewerkingen.
Geen Canon of Nikon?
Gezien in het verleden het hoofdzakelijk Canon en Nikon waren die de cameramarkt bepaalden, heeft Adobe destijds ook ingezet op rechtstreekse ondersteuning van die merken voor het gebruik van tethering. Maar wat nu te doen als je geen Canon- of Nikon-camera hebt en toch in Lightroom gebruik wilt maken van tethered shooting?
Kijk dan eens of er voor jouw merk camera een speciale plug-in beschikbaar is. Een dergelijke Tethered Shooting Plug-in for Lightroom maakt het dan alsnog mogelijk jouw foto’s tijdens het shooten meteen in te laden in Lightroom Classic. Zo krijg je dan toch dezelfde mogelijkheden als de gebruikers van Canon- en Nikon-camera’s, op eenzelfde manier als hierboven beschreven.
Iedere plug-in werkt anders en vraagt om andere installatiemethoden. Hoe je de plug-in werkend krijgt, lees je in de documentatie die je bij de plug-in meegestuurd krijgt. Het kan zijn dat je plug-in een eigen installatieprogramma kent of dat de plug-in geïmplementeerd moet worden in Lightroom. Deze informatie wordt verstrekt door de aanbieder van de plug-in.
Merkgebonden tethering-software
Koppelen met Lightroom
Mocht er voor jouw camera geen plug-in beschikbaar zijn, en die kans is best aanzienlijk, dan nog kun je vermoedelijk met tethering aan de slag gaan. Dat moet dan wel via een omweg.
Veel camerafabrikanten leveren gratis tethering-software die als zelfstandige software functioneert. Zo levert bijvoorbeeld Olympus het programma Olympus Capture en Sony het programma Remote. Deze losstaande programma’s maken het mogelijk om je camera te besturen met je computer en de bestanden meteen lokaal op te slaan op je harde schijf. Vrijwel ieder merk heeft dit soort software beschikbaar.
Je kunt dit soort software via een omweg koppelen met Lightroom.
1. Ga op zoek naar de juiste software voor jouw camera.
2. Open dat tethering-programma. In ons voorbeeld gebruiken we Remote van Sony. Afhankelijk van het programma dat je gebruikt, kun je ergens in de instellingen van het programma aangeven waar je je foto’s die je schiet wilt bewaren: op de geheugenkaart of op de computer. Kies een locatie op je computer en maak er een speciale map voor aan. In ons voorbeeld kiezen we voor een map op het bureaublad, die we de naam Studio Shoot Tethering meegeven.
3. Laat het merkeigen tethering-programma open. Open nu tevens Lightroom Classic. Zowel het tethering-programma als Lightroom zijn dus actief en werken naast elkaar. Ga in Lightroom via het menu Bestand naar Automatisch importeren en kies vervolgens voor Instellingen voor automatisch importeren.
4. In het scherm dat zich nu opent, moeten we twee belangrijke instellingen doen. Als eerste ga je naar het vak Controlemap, waar je klikt op Kiezen. Zoek de map die je aangemaakt had in het tethering-programma van je camera. In ons voorbeeld zoeken we naar de map op ons bureaublad met de naam Studio Shoot Thetering.
5. De tweede keuze die je maakt, is in het vakje Doel. Hier kies je de bestemming van de uiteindelijke foto’s, net als bij een normale import. De overige vakken in het scherm spreken voor zich en komen overeen met een je normale importfuncties. Maar de Controlemap en het Doel instellen is een absolute must.
6. Wil je graag dat alles straks voorspoedig en snel loopt, maak dan de keuze onderin je scherm voor Minimale voorvertoning. Hierdoor duurt het renderen van voorvertoningen korter. Nu je je keuzes hebt gemaakt, zet je een vinkje bovenaan in het geopende venster bij Automatisch importeren inschakelen. Klik vervolgens op OK.
7. Je keert nu terug in je Lightroom-bibliotheek. Als je nu begint met fotograferen, zul je je foto’s één voor één automatisch zien verschijnen in je Bibliotheek. De map die je in de vorige stap als Doel hebt gekozen, zie je in je mappenstructuur aan de linkerzijde van je scherm terug. De map vult zich dus automatisch met iedere foto die je maakt. Je ziet iedere foto ook terug in je Bibliotheek in Lightroom. Elke foto zie je als een miniatuur.
Wil je iedere foto groter zien? Druk dan op je toetsenbord op de letter E. Hiermee schakel je de loepweergave in en worden je foto’s venstervullend weergegeven. Wil je terug naar de thumbnail-weergave? Schakel dan met de letter G de rasterweergave weer in.
Klaar met de sessie
Ben je klaar met je sessie en wil je het tethered shooten met deze automatische importmethode beëindigen, kies dan in het menu Bestand voor Automatisch importeren. Er staat een vinkje bij Automatisch importeren inschakelen als gevolg van een actieve import. Klik erop om het uit te schakelen.
Wil je nu een volgende keer weer opnieuw starten of verder gaan waar je gebleven was, zonder dat je mappen wilt veranderen, dan is het aanzetten van het vinkje in dit menu voldoende en ben je meteen weer klaar om te starten. Wil je mappen wijzigen, volg dan opnieuw het beschreven stappenplan.
Studio
Tethering geeft fantastische mogelijkheden voor fotografen die in de studio werken. De Canon- en Nikon-fotografen kunnen gemakkelijk de ingebouwde tethering-functie in Lightroom Classic gebruiken. Gebruik je een camera van een ander merk, dan ben je alsnog prima in staat om je camera te laten communiceren met Ligthroom, hetzij via een plug-in, hetzij via een merkeigen tetheringprogramma in combinatie met de automatische importfunctie.
Ben je nog nieuw met studiofotografie? Dan is het slim om eerst te lezen over het gebruik van studioflitsers!
Zoom Academy
Dit artikel komt uit de volledige Cursus Fotograferen in een Thuisstudio in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het fotograferen in een studio en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:
- Alles over de benodigdheden en apparatuur voor in de studio
- De basis van lampen en studiolicht
- Hoe je werkt met verschillende modellen
- Hoe je werkt met producten in de studio
Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in een Thuisstudio.