in

Aan de slag in de studio: zo gebruik je lichtvervormers

Lichtvormers zijn de smaakmakers van je licht. Je zet met zo’n accessoire op je flitser echt de sfeer van je foto neer. Zo tover je met een enorme softbox boterzacht licht, en met een snoot met grid juist snoeihard licht. Verdiep je eens in de verschillende lichtvormers, zodat je weet wat ze precies doen. We bespreken er een paar.

Merkgebonden

Bedenk wel dat alle lichtvormers een specifieke bajonetvatting hebben. Ze zijn dus merkgebonden, al worden er gelukkig ook verloopadapters aangeboden. Zo kun je ook de wat goedkopere merken lichtvormers op de duurdere flitsfabrikanten klikken.

Reflector

Een reflector wordt vaak al meegeleverd bij een studioflitser. Het is een kap met zilveren binnenkant. Omdat de flitsbuis niet wordt gefilterd, schijnt het licht direct op je onderwerp en is het hard.

Softbox

De naam zegt het al: een softbox is een vierkante doos waar mooi zacht licht uit komt. Hoe groter het formaat, des te zachter het licht. Softboxen zijn de meest gebruikte lichtvormers in een studio. Door zowel in de binnenkant als aan de buitenkant een wit doek te gebruiken, creëert deze lichtvormer een superzacht portretlicht. Een softbox laat het licht heel mooi om je onderwerp heen glijden. Het geeft geen hoge contrasten, zodat je niet snel dichtgelopen schaduwen of uitgevreten hoge lichten in je histogram ziet.

Softboxen zijn ook verkrijgbaar in achthoekige vorm, dan noemen we ze een octagon. Vanwege de wat rondere vorm zal de reflectie in de ogen wat zachter en vriendelijker zijn. Vaak zijn deze octagons flink van formaat. Ideaal voor beautyshots.

Paraplu

Een paraplu is een erg goedkope, maar nauwelijks nog gebruikte lichtvormer. Paraplu’s zijn verkrijgbaar met een zilveren coating, waarmee je het licht op je onderwerp reflecteert, of in een witte transparante doorlichtvariant waardoor je een soort softbox in een parapluvorm creëert. Ze zijn makkelijk in te klappen en dus handig en snel voor ‘mobiele shoots’. Omdat de hoge resoluties van je camera de reflecties van de paraplu en de bijbehorende baleinen genadeloos in de ogen van je model spiegelen, zijn paraplu’s een beetje uit de mode.

Beautydish

Wie zich weleens heeft gestoord aan de vierkante lichtvlek van de softbox in de ogen van een model, zou eigenlijk meteen naar een beautydish moeten kijken. Want de beautydish combineert een zachte verlichting met een ronde lichtvlek in de pupillen van je model. Het is een vlakke ronde reflector. De flitsbuis wordt in de reflector al gedempt, terwijl een zachte doek aan de buitenkant het licht nog extra verzacht. Omdat de dish perfect rond is, reflecteert het licht in de ogen van je model als een zomerse zon.

Snoot

Wie gericht licht wil, klikt waarschijnlijk een grid op een reflector. Zo’n honingraat als voorzetstuk richt het licht heel gericht naar één kant. Wie dat licht nog een keer extra wil focussen, monteert snoot én grid, en gebruikt het licht als ouderwetse filmspots in je set. Een ideaal lichtinstrument om een heel gericht haarlichtje op je model te toveren.

Grid

Een grid is ideaal als je een heel gericht resultaat wilt bereiken. Het is een metalen of stoffen honingraat die je voor je lichtbron zet of klikt. Een grid verandert het karakter van je licht niet, maar voorkomt dat je licht verstrooit naar de zijkanten. Een grid op een grote softbox zorgt ervoor dat het zachte karakter van de grote softbox behouden blijft, maar toch geconcentreerd op je onderwerp valt. Een grid op een snoot zorgt voor een extreem gericht puntlicht.

Striplight

Wil je als fotograaf je model tijdens een fashionshoot een subtiele glans aan de randen van haar outfit geven, dan is een striplight vaak een uitkomst. Een striplight is een heel smalle en hoge softbox die over de hele lengte dezelfde hoeveelheid licht afgeeft. Ideaal als je geen of weinig verloop wilt in je verlichting.

Kleppenset

Met een kleppenset, ook wel ‘barn door’, kun je het licht heel goed richten. Met twee of vier ‘deurtjes’ kun je zorgen dat je het licht een bepaalde kant op stuurt. Het licht wordt niet gefilterd en is dus hard. Je zet de kleppenset vaak op een reflector.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Op stap in de avond: landschappen bij het blauwe uur

Voorbereid op vakantie: zo reinig je je fototas