in

Adobe Lightroom CC en Lightroom 6


23 april 2015, 09:21

Ondanks alle geruchten werd het nieuwe Adobe Lightroom toch nog tamelijk onverwacht gepresenteerd. Voor de gebruikers van de Creative Cloud heet het pakket Lightroom CC 2015 en voor wie het los aanschaft heet het Lightroom 6.

Ten opzichte van de vorige versie is het programma veel sneller geworden omdat het nu gebruik maakt van de grafische kaart in je computer. Dat betekent dus sneller importeren en snellere verwerking van je beelden.

HDR en panorama´s

Maar behalve de snelheidswinst zijn er nog diverse interessante opties toegevoegd. HDR-beelden met een dynamisch bereik van 30 stops maken kan nu direct in Lightroom en ook voor panorama’s hoef je je foto’s niet meer eerst naar Photoshop te exporteren. Het mooie is dat LR6/CC voor deze HDR- en panoramafuncties gewoon de RAW beelden gebruikt, waardoor je dus maximale kwaliteit overhoudt. Ook is de filterwerking aangepakt, waardoor je de verloopfilters en de radial filters nog preciezer kunt gebruiken.

Overige nieuwtjes

Gezichtsherkenning en -tagging is eveneens nieuw. Daarmee kun je je foto’s organiseren op gezichten. Handig voor groepsfoto’s en schoolfotografen, maar meer een gimmick dan een echt nuttige functie lijkt ons. Praktischer is het feit dat je nu op iedere smartphone, tablet of computer met touchscreen probleemloos LR6/CC zou moeten kunnen gebruiken. Het werkt nu namelijk ook op android-apparatuur en is “aanraakgevoelig”. Verder zijn de webgalleries, photo sharing, en zoekfuncties verbeterd.

Prijzen en beschikbaarheid

LR6 is per direct te koop vanaf € 75,- als update voor een stand-alone pakket. Het volledige programma kost los € 132,-. Gebruikers van een van de Creative Cloud abonnementen kunnen LR CC 2015 direct downloaden.

www.adobe.com

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hdr-foto’s maken met Photomatix

Lenscorrectie in Photoshop Elements