in

AdobeRGB versus sRGB: wanneer gebruik je welke instelling op je camera?


24 juli 2019, 09:58

In het menu van je camera zijn 1001 verschillende instellingen te vinden. Zo kun je vaak kiezen tussen fotograferen in AdobeRGB of sRGB. Wat is het verschil tussen deze twee kleurruimtes en welke kun je het beste kiezen?

Zo’n beetje alle instellingen in een moderne digitale camera kunnen aangepast worden. Dat geeft je enorm veel mogelijkheden om je camera en workflow exact op jouw manier van werken aan te passen. Vaak laten fotografen die instellingen echter zoals ze standaard in de fabriek zijn ingesteld. Dat is jammer, want die mogelijkheden zijn er natuurlijk niet voor niets. Vaak is er wel wat kennis nodig om te weten welke optie precies de beste is. Daarnaast is het meestal zo dat je onderwerp en manier van fotograferen bepalen welke keuze op dat moment het beste is. Dat is zeker het geval bij de keuze tussen AdobeRGB en sRGB.

Laten we eerst eens kijken naar wat die twee termen precies inhouden. Zowel AdobeRGB als sRGB zijn kleurruimtes – waarvan er buiten deze twee overigens nog meer zijn. De kleurruimte waarin je fotografeert bepaalt hoeveel en welke kleuren de camera precies vastlegt en kan laten zien. Over de hoeveelheid kleur die zowel AdobeRGB als sRGB kunnen laten zien kunnen we kort zijn: precies evenveel. De pixels op je camerasensor kunnen rood, groen of blauw vastleggen:

R(ood)G(roen)B(lauw). Binnen iedere kleur kunnen ze 256 verschillende tinten onderscheiden. Als je die verschillende kleuren met elkaar combineert, kan je weer nieuwe kleuren vormen. Dat betekent in totaal meer dan 16 miljoen verschillende mengkleuren.

Vaak wordt gezegd dat AdobeRGB méér kleuren kan laten zien, maar dat is niet waar. AdobeRGB laat ze echter anders zien, vooral meer verzadigd. Dit zijn in de praktijk overigens geen enorme verschillen – een leek zal het verschil hoogstwaarschijnlijk helemaal niet zien. Een fotograaf met een getraind oog ziet het echter wel en kan deze wetenschap gebruiken. Fotografeer je een scene waarin krachtige kleuren een grote of zelfs de hoofdrol spelen, dan kan AdobeRGB daarom een goede keuze zijn. De kleurruimte sRGB laat de kleuren op haar beurt weer ietsje minder verzadigd zien.


Deze foto is gebaat bij een krachtige kleurenweergave

Addertje

Een goede en krachtige weergave van de kleuren in je foto’s is erg belangrijk. Je zou dus zeggen dat AdobeRGB altijd de beste keuze is. Op die stelling is echter van alles af te dingen, want het heeft vooral te maken met de aard van de uiteindelijke presentatie van je beelden. Veel beeld wordt tegenwoordig gemaakt om op internet bekeken en gedeeld te worden. Veel browsers én beeldschermen werken standaard met de kleurruimte sRGB en weten zich geen raad met beelden in AdobeRGB. Dat zorgt ervoor dat die beelden vervolgens niet optimaal – lees: flets – worden getoond. Je wilt uiteraard dat iedereen je beelden precies zo ziet zoals jij ze bedoeld hebt. De kleurruimte sRGB is daarom vaak de ‘veiligere’ keuze.

Raw

Deze keuze tussen AdobeRGB en sRGB is overigens alleen van belang als je enkel in jpeg fotografeert, want zoals met veel instellingen is ook de kleurruimte naderhand in de software aan te passen als je in raw werkt. Dan maakt de initiële keuze niet zoveel uit. Met kennis over de verschillende eigenschappen van deze twee kleurprofielen kun je er natuurlijk wel voor zorgen dat je je foto’s zo goed en passend mogelijk aflevert bij het uiteindelijke doel. Simpel gezegd: ga je een foto alleen op je eigen computerscherm bekijken, dan is AdobeRGB vaak een goede keuze. Plaats je ze echter online, dan is sRGB een veiligere keuze. Op die manier kun je ervan uitgaan dat de meeste mensen je beelden zien zoals jij ze gemaakt en bedoeld hebt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S

5 tips om het zomerweer te voorspellen!