in

Begin met urbex-fotografie

Willem Lutgerink

Fotograferen op verlaten locaties en in vervallen gebouwen is spannend en het levert vaak prachtige foto’s op. Willem Lutgerink legt uit hoe je ermee kunt beginnen.

Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR

Volgens Wikipedia is Urban exploring: urbex of UE is het bezoeken en fotograferen van (meestal) verlaten gebouwen en omgevingen die doorgaans voor het publiek niet opengesteld zijn. De term urban exploring is Engels en betekent letterlijk onderzoeken van het urbane (=stedelijke) maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen.

Het is het fotograferen van plaatsen die leeg zijn en niet of beperkt toegankelijk.
Er hangt een mystiek sfeertje om deze vorm van fotografie en daarom is het tijd om hier eens wat dieper op in te gaan.

Locaties

In Nederland is er een beperkt aantal locaties die zich lenen voor deze vorm van fotografie. Dat heeft te maken met het feit dat wij een volkje zijn dat snel oude spulletjes opruimt. Het feit dat grond in Nederland snel opnieuw wordt ingezet zorgt ervoor dat gebouwen steeds korter leegstaan en dat verkrotting niet zo veel meer voorkomt.

In België, voornamelijk in Wallonië, is het een heel ander verhaal. Leegstaande gebouwen worden vaak pas na jaren afgebroken en veel panden zijn al jaren leeg. Soms hebben de elementen vrij spel waardoor er mooie en soms wel vervreemdende beelden ontstaan.

Spelregels?

Voor Urbex-fotografie gelden spelregels die het voor jezelf en voor anderen werkbaar houden.

1 ‘Leave nothing but footsteps, take nothing but pictures.’
Dit is de belangrijkste regel in urbex-fotografie. Maak niets kapot neem niets mee behalve de foto’s die je maakt.

2 Ga nooit alleen op pad in leegstaande panden of objecten.
Het risico dat je een keer door een vloer zakt (zeker bij gebouwen die al jaren aan de elementen worden blootgesteld) is altijd aanwezig.

3 Als er een mogelijkheid is om het gebouw met toestemming te fotograferen verdient dat altijd de voorkeur.

4 Draag oude kleding, donker van kleur om spiegelingen te neutraliseren.

5 Zorg ervoor dat je geïnformeerd bent over het object dat je gaat betreden, vaak zie je op urbex sites extra informatie staan over het betreffende object. Niet alleen het adres plaats of dorp maar ook info over de bouwkundige staat en het betreden van bepaalde ruimtes.

6 Laat altijd iemand weten waar je bent met gegevens over locatie en tijdstippen.

Uitrusting

Urbex-foto’s zijn vaak gemaakt in donkere binnenruimtes. Veel urbex-foto’s zijn gemaakt op statief en vaak worden er meerdere foto’s gemaakt om ze later als HDR te verwerken.

Mijn uitrusting:

• Stevig statief

• Fototas

• Camera

• Groothoeklens

• Matige telelens

Flitser (gebruik ik zo min mogelijk)

• Sterke zaklamp of hoofdlamp

• Afstandsbediening voor camera

• Stevige rugzak zodat ik mijn handen vrij heb

• Leatherman multifunctionele tool

• Mobiele telefoon

• Klein EHBO setje

Aan de slag

Om je eerste stappen in deze fotografievorm wat richting te geven zal ik hieronder de locatie geven van een plaats waar je legaal hele mooie urbex foto’s kunt maken.

De locatie is Doel onder de rook van Antwerpen en maakt deel uit van het uitwijkgebied van de haven. Vanaf de jaren 70 is het dorp steeds verder verlaten en momenteel is Doel bijna onbewoond. De huizen zijn deels afgesloten maar af en toe staat er een pand open en kun je binnen fotograferen. Veel huizen staan vol graffiti die het dorp een surrealistisch aanzien geven.

Het beste kun je de auto parkeren op onderstaand adres.
Vanaf de dijk kun je ook mooie foto’s maken van de kerncentrale van Doel met op de voorgrond de molen. Heel veel fotografieplezier.

Brasserie “DE MOLEN”, Scheldemolenstraat 6, Doel
Vanaf 1 okt. tot 1 apr. do en vr gesloten
Vanaf 1 apr. tot 1 okt. do gesloten.
Tel.:03/575.88.31


Wie is deze auteur?

Ik ben Willem Lutgerink en in 2001 ben ik begonnen met het maken van digitale foto’s. Ik maak deel uit van Imagehoorn een enthousiaste digitale fotoclub, tevens geef ik af en toe les in Photoshop en Lightroom voor twee fotoclubs. In het dagelijkse leven werk ik in de ICT en fotografie is voor mij een fijne tegenhanger van de dagelijkse stress. Met mijn fototas de polder in uitwaaien en thuiskomen met 1 of 2 mooie platen. Openstaan voor nieuwe mogelijkheden en je grenzen verkennen in het vastleggen van het beeld is voor mij de uitdaging.

Alle blogs geschreven door Willem Lutgerink vind je hier.


Bekijk ook deze video over urbexfotografie:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Oproep: Wat is jouw mooiste foto uit een verre bestemming?

50 dagen met de 50 mm. standaard lens