in ,

Begin met urbexfotografie in 8 tips

Marloes van Antwerpen

Urban Exploring, ook wel urbex genoemd is razend populair. De spanning die erbij hoort en de mooie foto’s die het oplevert. Wil je ook beginnen? Wij geven je 8 tips!

Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR

1. Find a crew

In je uppie gaan urbexen is geen goed idee. Vaak zijn de locaties gevaarlijk. Niet alleen door het gebrek aan onderhoud, maar ook voor de mensen die je tegen kunt komen. Denk aan: koperdieven, zwervers en junks. Een lege locatie is voor hun een ideaal huis. In je eentje ben je een makkelijker doelwit, dan met een kleine groep. Het is goed om van te voren vast te stellen of iedereen dezelfde ideeën heeft over urbex. Houd iedereen zich aan de norm: ”leave nothing but footsteps, take nothing but pictures”? Weet iedereen dat je je op verboden terrein begeeft? Zorg er als laatste voor dat je clubje niet te groot wordt, anders val je teveel op tijdens het urbexen. Denk aan een groep van maximaal 5 personen. Ook een handig aantal: dit past vaak precies in één auto.

(foto: micheller)

2. Locaties zoeken

Het zoeken van locaties zal wat moeilijker gaan. Andere urbexers geven je niet zomaar locaties af. Zeker niet als je nieuw bent in het wereldje. Voel je niet persoonlijk aangevallen: ze doen dit om de locaties te beschermen. Dus: dat wordt zelf zoeken. Google is your best friend. Ga eerst kijken of je foto’s kunt vinden van urbex locaties die je zou willen bezoeken, vervolgens kun je kijken of de urbex naam erbij staat. Urbexers geven nooit de ‘echte’ naam van een locatie. Vaak vernoemen ze de locatie naar een object wat ze erin hebben gevonden, de oude locatie-eigenaar of hele andere dingen. Dit doen ze om de locatie te beschermen. Soms is er een beschrijving te vinden bij de foto die je hebt gevonden. Bijvoorbeeld: ‘deze locatie is verlaten sinds 1890 en ligt ergens in België’. Deze informatie is heel nuttig! Probeer eens de urbex naam plus het land. Dat kan je al meer informatie opleveren over de locatie. Denk er ook aan om in de taal van het land te zoeken, vaak levert dit hele andere resultaten op! Als laatste kan Google Image Search je helpen bij het zoeken. Klik met je rechtermuisknop op de foto en kies ”zoeken op Google naar deze afbeelding”. Als het goed is krijg je meer sites waar die foto op is te vinden, of vergelijkbare foto’s. Op deze sites kan ook weer nieuwe informatie staan. Het zoeken van zo’n locatie kan lang duren. Geef dus vooral niet op!

(foto: juized)

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus LightroomBasiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

 Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R


3. Locatie gevonden!

Zorg dat je informatie hebt over de locatie als: waar parkeer je je auto, hoe moet je naar binnen en in welke staat is de locatie? Zijn er bijvoorbeeld verdiepingen of delen van het gebouw die je moet vermijden? Je auto kun je beter wat verder weg van de locatie parkeren, anders weten buurtbewoners vaak al wat er aan de hand is. Zeker als je locatie in het buitenland is en je met een Nederlands kenteken helemaal opvalt. Je kunt je locatie bewaren in Google Earth, een word-document of een kladblok. Het is maar net wat jij prettig vindt. Vermeld vooral: de urbex naam, het adres of de coördinaten en bijzonderheden. Bijzonderheden kunnen zijn hoe je binnen moet komen of waar je op moet letten.

(foto: daanoe)

4. Voorbereiden

Belangrijk is de voorbereiding: wat neem je mee? Natuurlijk neem je je camera mee, extra geheugenkaarten en een reserveaccu. Vergeet vooral je statief niet! Vaak is binnen donker. Uit de hand schieten is er dan niet bij. Een zaklamp mag ook zeker niet ontbreken, deze is handig voor als het te donker is om goed te zien. Maar ook als je moet scherpstellen in een donkere ruimte. Voldoende eten en drinken is ook een must. Neem vooral iets mee als je de locatie betreed. Je kleding heeft ook wat extra aandacht nodig. Zorg voor stevige schoenen en niet je aller beste kleding. Op de locaties is het vaak vies en er kunnen objecten als spijkers, glasscherven of andere dingen op de grond liggen. Met stevige schoenen kun je voorkomen dat je een stuk glas in je voet krijgt. Voor het geval dat kun je een EHBO doos in je auto leggen. Kleine moeite: maar erg prettig als je hem nodig hebt. Denk ook aan de gezondheidsrisico’s die je niet ziet zoals schimmels of oude giftige bouwstoffen. Urbex fotografie is nooit zonder risico! Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen én dat je hem op stil zet. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geluid maken tijdens het urbexen. Het is wel belangrijk dat je een telefoon meeneemt naar binnen, mocht er iets misgaan dan kun je iemand bellen. Een van de belangrijkste dingen is misschien toch wel je paspoort of legitimatie. Als je ‘betrapt’ wordt, moet je je kunnen legitimeren!

Urbex-uitrusting?

• Stevig statief
• Fototas
• Camera
• Groothoeklens
• Matige telelens
Flitser (gebruik ik zo min mogelijk)
• Sterke zaklamp of hoofdlamp
• Afstandsbediening voor camera
• Stevige rugzak zodat ik mijn handen vrij heb
• Leatherman multifunctionele tool
• Mobiele telefoon
• Klein EHBO setje

(foto: sjwets)

5. Op pad

Als je locaties hebt gevonden, je voorbereidingen hebt getroffen en samen met je crew een datum hebt geprikt, kun je op pad. Als je gaat urbexen, vertrek je vaak vroeg. De locaties zijn meestal niet om de hoek en je moet dus een eind rijden. Zorg dat je meerdere locaties gepland hebt voor die dag. Wie weet heb je pech en kom je niet binnen op elke locatie. Zorg dus dat je een plan B hebt.

(foto: frankquax)

6. Binnen

Op urbex locaties is het vaak donker. Daarom kun je het beste werken op statief. Meestal maken fotografen op deze locaties HDR opnames. HDR staat voor High Dynamic Range. Met deze techniek kun je alle lichte en alle donkere delen vangen in één foto. Je maakt minimaal één onderbelichte foto, één normale foto en één overbelichte foto. Die voeg je als je thuis bent samen in een bewerkprogramma. Je kunt de bewerking heel natuurlijk houden of wat extremer maken. Hoe je dat doet, is helemaal aan jou!

Meer weten over HDR? Er is ook een fotocursus op video!

(foto: anidm-37)

7. Betrapt?

Oei, betrapt. Misschien gebeurt het je nooit, misschien bij elke urbex locatie. Het belangrijkste is: werk mee. Geef antwoord op wat ze vragen, laat je legitimatie zien en ga je niet verstoppen. Door open en eerlijk te zijn, merken zij vaak dat je er niet met kwade bedoelingen bent. Meestal word je weggestuurd en kom je er vanaf met een waarschuwing. Als je pech hebt kan het zijn dat je een boete moet betalen of zelfs mee moet naar het politiebureau. De boetes kunnen niet mis zijn dus bedenk van te voren goed of je dat de foto’s waard vind.

(foto: elwinb)

8. Met modellen

Ben je al eens gaan urbexen en wil je nét iets anders doen? Je kunt ook met modellen werken op een urbex locatie! Daar heeft Wil Crooymans twee blogs over geschreven. Die vind je hier en hier.

Spelregels?

Voor Urbex-fotografie gelden spelregels die het voor jezelf en voor anderen werkbaar houden.

‘Leave nothing but footsteps, take nothing but pictures.’
Dit is de belangrijkste regel in urbex-fotografie. Maak niets kapot neem niets mee behalve de foto’s die je maakt.

Ga nooit alleen op pad in leegstaande panden of objecten.
Het risico dat je een keer door een vloer zakt (zeker bij gebouwen die al jaren aan de elementen worden blootgesteld) is altijd aanwezig.

Als er een mogelijkheid is om het gebouw met toestemming te fotograferen verdient dat altijd de voorkeur.

Draag oude kleding, donker van kleur om spiegelingen te neutraliseren.

Zorg ervoor dat je geïnformeerd bent over het object dat je gaat betreden, vaak zie je op urbex sites extra informatie staan over het betreffende object. Niet alleen het adres plaats of dorp maar ook info over de bouwkundige staat en het betreden van bepaalde ruimtes.

Laat altijd iemand weten waar je bent met gegevens over locatie en tijdstippen.

Meer tips?

Succes en veel plezier met urbexen! Vergeet je je foto’s niet op Zoom.nl te plaatsen? Heb je nog een super belangrijke tip die we zijn vergeten? Plaats hem hieronder in de reacties!

Bekijk ook deze video over urbexfotografie:

Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nikon introduceert: Z7 II en Z6 II, De tweede generatie

Wat zijn kleurprofielen en hoe kan je ermee werken?