in

Beginnen met trouwfotografie: fotograferen als second shooter

Het wordt steeds normaler om een second shooter uit te nodigen bij een bruiloft. Hoe is het om second shooter te zijn en waar moet je op letten? We spreken Lieke van den Oord van het fotografenduo weddingcrashers.nl.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van die ene belangrijke dag en wat hier als fotograaf allemaal bij komt kijken.

Wat doet een second shooter precies?

“Als second shooter ben je als tweede fotograaf een aanvulling op de ‘first shooter’: de hoofdfotograaf. Waar de first shooter zich voornamelijk bezig zal houden met de belangrijkste fotomomenten, zul je als second shooter vooral bezig zijn met het vastleggen van de kleine ongeziene en intieme fotomomentjes en begeef je je net wat meer op de achtergrond. Dat is een grote toegevoegde waarde, en zelf ga ik niet meer op pad zonder second shooter.”

Wat is de kracht van een second shooter?

“Vaak gebeurt op een bruiloft zo ontzettend veel tegelijk, en soms ook tegelijkertijd. Op dat soort momenten is het heel fijn om een tweede shooter te hebben, om zo bijvoorbeeld de voorbereidingen van zowel de bruid als de bruidegom te kunnen laten vastleggen en het belangrijke ‘first look’-moment van twee kanten te kunnen pakken. Vaak is het bijvoorbeeld mooi om als bruid of als bruidegom te zien hoe het ‘klaarmaken’ was aan de andere kant, zonder dat je hierbij was. Dan komen de foto’s naderhand nog als verrassing. Al met al heb je een veel completer verhaal van de dag. Als je een second shooter hebt, heb je ook iemand die zich voornamelijk kan focussen op reacties en emoties van vrienden en familie, die je als bruidspaar vaak helemaal mist op dat moment.”

Wanneer ben je een goede second shooter?

“Ik vind zelf dat je een goede second shooter bent als je je goed weet aan te passen aan de first shooter en je wat meer op de achtergrond weet te begeven. Goede communicatie tussen first en second shooter is heel belangrijk. Je moet weten wat je van elkaar kunt verwachten en wat je aan elkaar hebt op belangrijke momenten, zodat het ook echt een aanvulling is en er geen dubbele beelden worden gemaakt.”

Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet in de weg loopt?

“Communicatie is hierbij het allerbelangrijkst. Ik zorg dat ik altijd bespreek wat er van mij verwacht wordt als ik als second shooter werk. Bijvoorbeeld over waar ik het beste kan gaan staan, zodat de first shooter geen last van mij heeft. Toch houd ik altijd de first shooter in de gaten. Als ik zelf als first shooter werk, bespreek ik ook altijd de belangrijke momenten met mijn second shooter.”

Is fotograferen als second shooter een goede manier om meer bekend te raken met trouwfotografie?

“Als second shooter starten is zeker een mooie stap om te beginnen met huwelijksfotografie, omdat er als first shooter natuurlijk nogal wat verantwoordelijkheid op je schouders rust. Als je nog geen ervaring hebt met bruiloften zou ik dit zeker aanraden, ook om het niet meteen te moeilijk voor jezelf te maken.”

Het grote voordeel van een first én second shooter, is dat je belangrijke momenten vanaf twee standpunten kunt fotograferen.

Lieke van den Oord en Kayleigh Roelofs, weddingcrashers.nl

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de voorbereiding van een bruiloft
  • Welke momenten je absoluut mag missen
  • Wat er allemaal in je cameratas moet zitten
  • De afhandeling en bewerking na de bruiloft

Bekijk hier de volledige Cursus Trouwfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Powertools in Lightroom: meerdere versies maken van dezelfde foto doe je zo!

Ik ga op reis en ik neem mee: deze fotografie reisaccessoires