in

Beginnen met trouwfotografie: zo houd je contact met het bruidspaar

Het eerste contact zal meestal van het bruidspaar naar jou zijn. Maar hoe gaat het verdere contact tussen fotograaf en bruidspaar? We geven je een aantal tips voor de beste communicatie!

Ze zien je fotografie zitten en willen een eerste kennismaking. Dat is je kans om een goede eerste indruk te maken. Het is zaak dit eerste contact professioneel te laten verlopen. Het kan zijn dat het bruidspaar je een mail stuurt met de vraag om een afspraak te kunnen maken. Een mail terugsturen is dan geen goed idee. Het gaat hier namelijk niet om een routinematige zakelijke afspraak, maar om de dag van hun leven. Stel je emphatisch op en ga mee in die beleving. Zoek daarom zo snel mogelijk telefonisch contact, waarbij je op een ontspannen manier uitlegt hoe de gang van zaken is, en stel direct voor een persoonlijke afspraak te maken, gewoon even voor het gevoel. Als je elkaar persoonlijk ziet, kunnen beide partijen direct zien of ze bij elkaar passen. Hiermee creëer je een gunfactor, die misschien nog belangrijker is dan het afleveren van goed werk.

Foto: sanderkristiaan.zoom.nl
Canon EOS 60D · ISO 100 · F 2,2 · 1/4000 SEC · 19 MM

Kennismaking

Op de eerste afspraak zorg je dat je de zaken goed voor elkaar hebt. Dit is vaak het enige moment dat je het bruidspaar ziet voor de grote dag, en dus moet je alle belangrijke zaken systematisch behandelen. Elke bruidsfotograaf investeert in het voorbereiden van zo’n eerste gesprek. De een doet dat door een checklist te maken, de ander door zich te verdiepen in het stel dat gaat trouwen. Beide is nog beter natuurlijk. Het gesprek valt of staat met de voorbereiding. Als je net daarvoor van de tandarts komt en vergeten bent je portfoliomap mee te nemen, komt dat knullig en onprofessioneel over. Voor de huwelijksfotograaf is het kennismakingsgesprek een van de drie contactmomenten met het bruidspaar, naast de dag zelf en het afleveren van het eindresultaat. Pluis alle aspecten van zo’n gesprek goed uit. Je zult een dergelijk gesprek hopelijk honderden keren voeren, dus het op poten zetten is een goede investering.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit waren de mooiste foto’s van april 2022

De allerkleinsten: de beste composities voor macrofotografie