in

Beginnen met trouwfotografie: zo verken je locaties voor de fotoshoot

De fotoshoot kan op allerlei momenten van de trouwdag plaatsvinden. Bijvoorbeeld direct na de eerste ontmoeting. Of juist midden op de dag, na de ceremonie. Wanneer die dan ook is, je gaat meestal op zoek naar een mooie of bijzondere locatie.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het vastleggen van die ene belangrijke dag en wat hier als fotograaf allemaal bij komt kijken.

Er zijn bruidsparen die heel veel nadruk willen leggen op de fotoshoot, verschillende locaties af willen rijden en hier uren de tijd voor willen nemen op hun trouwdag. Aan de andere kant zijn er bruidsparen die het poseren voor foto’s helemaal niet zien zitten, en daarom maximaal 15 tot 30 minuten tijd willen reserveren voor de fotoshoot. Het liefst gewoon ergens bij de trouwlocatie om de hoek.

Type locatie

Als je gevraagd wordt of je nog een mooie fotolocatie kent in de regio, kun je eigenlijk het beste altijd zeggen dat overal mooie foto’s gemaakt kunnen worden. Het is maar net wat het bruidspaar zelf wil: romantische foto’s, ruig of stoer, landelijk of stads. Welke sfeer willen zij graag terugzien in hun fotoboek?

Ook is het erg leuk om het bruidspaar te laten nadenken over plekken die voor hen een speciale waarde hebben. Op een plek waar ze elkaar ontmoet hebben of waar ze graag komen, zal het bruidspaar zich direct op z’n gemak voelen. Het geeft een extra dimensie aan de foto’s als die later nog eens worden bekeken. Een willekeurig parkje met bomen heeft dan ineens veel minder waarde dan de kade aan de Maas waar ze elkaar voor het eerst gezoend hebben.

Elke locatie heeft charme, aan jou als fotograaf om dat eruit te halen.
Bruidspaar: Lisette en Martijn Leeuw.

Manon Cosaro-Möller (manonmoller)
Sony A7 III · ISO 100 · F 2,2 · 1/320 SEC · 85 MM

Lijstje

Als trouwfotograaf is het slim om een lijst paraat te hebben met mooie of interessante plekken. Dat werkt efficiënt, zeker bij stellen die misschien helemaal geen idee hebben van wat ze willen of waar ze de foto’s zouden willen maken. Soms kan het namelijk weken of maanden duren voor het stel met een geschikte locatie komt.

Zorg voor een gevarieerde lijst met een mooie afwisseling tussen natuur, stad, industrieel en klassiek. Dan zit er voor iedereen wel iets passends tussen. Daarnaast kun je tips geven over wat goed werkt en wat bij het bruidspaar zou passen, zeker als je de locaties goed kent en daar al vaak gefotografeerd hebt. In dat geval heb je natuurlijk ook mooie voorbeelden om te laten zien.

Gebruik de sfeer van de locatie in je foto’s, zodat je die bij het bekijken weer beleeft.

Mariëlle Fransen, Create&Trends (createtrends)
Canon 5D IV · ISO 6400 · F 2,8 · 1/125 SEC · 24 MM

Verkennen

Voordat de grote dag daar is, verken je als serieus fotograaf de locaties waar je gaat schieten. Vooral als je nog onervaren bent en de plek niet goed kent, is dat essentieel. Op de dag zelf is het namelijk vooral hectisch, rennen en zorgen dat je vóór het bruidspaar ergens bent.

Deze verkenning begint op de computer. Bereken de afstanden en tijden tussen verschillende locaties in Google Maps en zet deze tijden op een lijst, die je meeneemt op de dag van de shoot. Daarna loop je ter plekke de dag systematisch door. Ga naar het huis van het bruidspaar, rijd naar de eerste, tweede en derde locatie en kijk wat je tegenkomt.

Eenrichtingsverkeer, mogelijke drukte, vul maar in. Op elke locatie kijk je waar je snel (en dat betekent écht snel) kunt parkeren. Op de dag zelf hoef je hier dan geen tijd meer aan te verspillen.

Een locatie met uitdagend licht kan juist fraai zijn, als je het beperkt aanwezige licht goed weet te gebruiken.

Mariëlle Fransen, Create&Trends (createtrends)
Canon 5D lV · ISO 1000 · F 3,2 · 1/40 SEC · 30 MM

Welke foto’s?

Naast dit soort praktische voorbereiding is het ook handig om alvast te kijken waar je welke foto’s wilt maken. Kijk in het stadhuis hoe de opstelling is, en waar je achterlangs kunt lopen. In de kerk kun je wellicht op een balkon komen, maar kraakt de trap niet te veel? Overleg met de geestelijke wat momenten zijn waarop je absoluut niet mag fotograferen, en op welke plekken je zeker niet mag komen. Op de locatie voor de portretserie bedenk je alvast welke hoekjes mooi zijn, en wat je daarvoor nodig hebt. Waar kun je je flitser kwijt; welk attribuut kun je hiervoor meenemen?

Eigenlijk loop je de hele dag in je hoofd alvast door, zodat je op de dag zelf niet voor verrassingen komt te staan. Uiteraard komen die verrassingen toch, want er is altijd iets waar je geen rekening mee gehouden hebt. Maar door een goede voorbereiding beperk je die momenten tot een minimum.

Slecht weer?

In Nederland is het daarnaast verstandig om een ‘slechtweerplan’ paraat te hebben, want het weer is veranderlijk. Soms kun je zelfs een dag voor de bruiloft niet met zekerheid zeggen of het gaat regenen of dat het toch zonnig zal zijn. Wees voorbereid en zorg voor een back-uplocatie voor als het regent. Natuurlijk moet die locatie niet aanvoelen als een ‘tweederangsplek’, maar in principe even aantrekkelijk en fraai zijn als de eerste keuze. Overleg bijtijds en op een duidelijke manier met het bruidspaar en/of de ceremoniemeester welke locatie het uiteindelijk gaat worden. Op die manier voorkom je scheve gezichten en kun je – weer of geen weer – mooie beelden maken!

Bij slecht weer moet je zorgen voor een alternatieve locatie, maar zo’n beeld schieten is natuurlijk ook geweldig.

Martijn den Breejen (martijndenbreejen)
Canon 5D IV · ISO 2000 · F 2 · 1/100 SEC · 50 MM

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Trouwfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je de technieken te beheersen die beweging in je foto’s brengen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over de voorbereiding van een bruiloft
  • Welke momenten je absoluut mag missen
  • Wat er allemaal in je cameratas moet zitten
  • De afhandeling en bewerking na de bruiloft

Bekijk hier de volledige Cursus Trouwfotografie.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Altijd een spannende compositie: zo gebruik je de gulden snede

Pure portretfoto’s maken: natural beauty