in

Beginnen met Tumblr24 juni 2015, 11:12

Tumblr is een social network waar je dingen op kunt plaatsen, kunt rebloggen of liken. Wat heb je aan dit medium en hoe gebruik je het? We geven tips!

1. Wat is Tumblr?

Tumblr is een site waar je een eigen blog op kunt starten. Hierop kun je dingen bewaren die je mooi vindt net als bij Pinterest. Je kunt er ook je eigen werk op zetten, bijvoorbeeld foto’s, filmpjes of teksten. Mensen kunnen de dingen die je plaatst ook weer rebloggen (delen op hun eigen blog) of het leuk vinden. Het rebloggen is ongeveer het retweeten wat op Twitter mogelijk is. Ook kun je een post delen op Facebook, Pinterest, Twitter of per e-mail verzenden. Het rebloggen laat altijd zien wie bijvoorbeeld een foto als eerste heeft geplaatst, net als bij Pinterest kun je dus de bron nog achterhalen.
Als je een account hebt aangemaakt kun je een blog aanmaken. De blog kun je een naam geven en een webadres. Vervolgens kun je een thema kiezen en deze gemakkelijk aan je eigen voorkeuren aanpassen. Lees hier een driedelige cursus over social media voor fotografen.

Als je je blog hebt opgezet en wat mensen volgt ziet je startpagina er zo uit. Als je rechts bovenin op het rood omrande poppetje klikt, ga je naar het overzicht van je blogs. Klik op de blog waar je content op wilt plaatsen.

2. Opvallen!

Met bijna 100 miljoen blogs, is het moeilijk om op te vallen. Opvallen kun je doen door één specifiek thema of onderwerp te kiezen waar je over wilt bloggen. Probeer daar niet vanaf te wijken. Plaats bijvoorbeeld foto’s over Nederlandse landschappen, je hond of auto’s. Door één specifiek onderwerp te kiezen, weten mensen wat ze kunnen verwachten op je blog. Hierdoor val je eerder op binnen een groep mensen en zullen ze je sneller volgen.

Het plaatsen van content doe je bij het rood omrande gedeelte. Zoals je ziet kun je méér dan alleen foto’s plaatsen.

3. Taggen

Net als bij Facebook en Twitter kun je tags geven aan je content. Bij Tumblr is er wel een catch, alleen de eerste vijf tags die je geeft aan je post worden meegenomen in de zoekresultaten. Tumblr laat ook alleen bij het zoeken de laatste 200 posts zien die met zo’n tag zijn getagd. Dus kies je voor een tag die veel wordt gebruikt, zal je heel erg niet opvallen. Gebruik je daarin tegen een tag die niemand gebruikt, dan val je ook niet op.

4. Plannen

Op Tumblr kun je net als bij Facebook berichten inplannen. Deze functie is erg handig: hiermee kun je namelijk je berichten verspreiden over een dag of week. Zo krijgen je volgers ook de kans om je content te bekijken of te lezen. Zo voorkom je ook dat je foto’s of teksten te vaak achter elkaar worden gezien en dat kan leiden tot irritaties of het idee dat je ”spamt”. Als je een foto, tekst of link wilt toevoegen bij Tumblr kun je naast de ‘post’ button op een pijltje klikken. Als je dat hebt gedaan krijg je een aantal opties. Je kunt het direct posten, maar ook ‘add to queue’. Add to ‘queue’ wil zeggen dat je foto’s automatisch worden geplaatst tussen een tijdstip wat jij kunt aangeven bij je instellingen. Je kunt dus kiezen dat foto’s die je daaraan toevoegt tussen 12 uur ’s middags en 12 uur ’s nachts worden geplaatst. Er is ook de mogelijkheid om te kiezen dat er bijvoorbeeld 3 foto’s per dag worden geplaatst tussen het aangegeven tijdstip. De functie ‘schedule’ is niks meer dan specifiek inplannen wanneer jij wilt dat een foto of tekst wordt geplaatst. Bijvoorbeeld 21 juni om 19.00.

Oranje omrand: Je kunt niet alleen losse foto’s plaatsen, maar ook een album.
Rood omrand: Hier kun je een beschrijving invullen. Raadzaam is om dit in het Engels te doen.
Groen omrand: Hier kun je tags invullen.
Paars omrand: Hier kun je je foto direct plaatsen, maar je kunt ook ervoor kiezen om hem in te plannen of als concept te bewaren.

5. Nuttig voor fotografen?

Maar, de belangrijke vraag is natuurlijk. Is het wel nuttig voor fotografen? Het delen en verspreiden van foto’s gaat gigantisch snel op Tumblr als je het goed doet. Je kunt dus snel meer naamsbekendheid krijgen en misschien zelfs wel opdrachten binnen slepen. Je weet maar nooit! Het rebloggen gebeurt in een paar muisklikken en als de goede pagina’s jouw foto rebloggen, dan kun je snel meer volgers krijgen en groter worden op Tumblr. Wel is het belangrijk om een watermerk, site of naam in je foto te zetten. Verspreiding op Tumblr gaat snel, maar het posten naar andere kanalen is ook zo gedaan. Wel zo fijn als ze jouw foto ook nog kunnen koppelen aan jouw naam.

Zoals je ziet kan het hard gaan.

6. Inspiratie

Deze Tumblrs zijn zeker de moeite waard om te bekijken!

humansofnewyork
museumofselfies
original-photographers
theworldwelivein
reportagebygettyimages

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Foto’s als iPhoto-killer

Meekijken op een bodypaint portretshoot