in

Benader je onderwerp eens vanaf een ander standpunt

Soms kan het gebeuren dat al je foto’s er hetzelfde uit lijken te zien en dat je geen zin meer hebt om met je camera op pad te gaan. Op zo’n moment is een nieuwe impuls die je weer enthousiast maakt natuurlijk van harte welkom. Gelukkig kun je die impuls vinden in kleine dingen, bijvoorbeeld door te kiezen voor nieuwe verrassende standpunten.

Je bent geneigd om altijd vanaf hetzelfde standpunt te werken. Meestal is dat vanaf jouw eigen ooghoogte. Dat voelt natuurlijk, is logisch en werkt vaak ook prima. Toch is het een goed plan om af en toe eens buiten die kaders te denken en een ander standpunt op te zoeken voor een verrassend effect, meer drama of een beter zicht op je onderwerp.

Een verrassend effect bereik je door te kiezen voor een standpunt dat je normaal gesproken misschien niet zo snel zou gebruiken. Een goed voorbeeld is het fotograferen van je maaltijd van bovenaf. Vaak fotografeer je een mooi opgemaakt bord met eten schuin van voren, maar van bovenaf krijgt zo’n smaakvol bordje vaak een heel grafische uitstraling. Probeer het ook eens met een glas wijn. Op een zomerdag een glas rosé van bovenaf fotograferen staat garant voor een frisse en vrolijke foto, zeker als er nog een mooie zonnestraal door het glas heen valt en fonkelend weerspiegelt op de tafel. 

Het kiezen van een ander standpunt kun je ook doen om meer drama in je foto te krijgen. Is je onderwerp klein en fotografeer je het van bovenaf of zelfs vanaf je normale ooghoogte, dan komt dat onderwerp waarschijnlijk heel gemiddeld op de foto te staan. Maar ga je door je knieën of ga je zelfs op de grond liggen met je camera, dan bevindt het onderwerp zich opeens op ooghoogte (of jij juist op ooghoogte van je onderwerp) en lijkt het kleine onderwerp opeens heel groots en meeslepend. Zeker als je er dan ook nog eens dichtbij gaat liggen en een groothoeklens gebruikt, kun je van een mug een olifant maken op je beeld. 

Standpunt doet heel veel voor je onderwerp. Zo zijn er onderwerpen die een bepaald standpunt nodig hebben om er goed uit te zien. Bij meubels is het gebruikte standpunt bijvoorbeeld heel belangrijk. Een tafel kan vanaf een bepaalde hoek heel klein lijken, maar vanuit een heel andere hoek juist lang en uitgestrekt. Een standpunt is daarom ook niet per se goed of fout, maar geschikt of ongeschikt voor een bepaald doel. Bepaal dus een doel en wijk bewust af van de gebaande paden als je op zoek bent naar een verrassend en bijzonder resultaat.

Je zult zien dat een andere aanpak je ook weer opnieuw enthousiast maakt over het fotograferen. Bekende onderwerpen en plekken worden weer interessant en al afgeschreven onderwerpen zijn opeens kansmakers voor een hoofdrol in een nieuwe fotoserie. Kijk dus verder dan je neus lang is en zoek naar nieuwe en verrassende standpunten, want dat doet wonderen voor je foto’s.  

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Unieke kans: test de FUJIFILM GFX100S

Herfstportretten maken – Zo ga je aan de slag