in

Betalen voor je model

SONY DSC

Erik Keulers

Wie met modelfotografie aan de slag gaat, komt vroeg of laat voor het dilemma te staan. Wanneer huur je een professioneel model in en betaal je er dus voor? In deze blog probeert Erik Keulers je op weg te helpen in deze keuze.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Betalen of niet betalen, dat is de vraag

Wie als amateurfotograaf aan de slag wil met modelfotografie, kan tegenwoordig op talloze sites op zoek een geschikt model. Sites als modellennet.be (Nederland en België), modelmayhem.com (internationaal) en modelzone.nl (Nederland) zijn maar een paar voorbeelden en staan vol met meisjes en jongens, mannen en vrouwen die graag model willen staan. Toch vraagt een aanzienlijk deel van deze modellen een geldbedrag voor een shoot. Is het terecht dat een model dit vraagt? Zijn betaalde modellen beter dan onbetaalde modellen? Het zijn vragen waar ik in dit blog antwoord op probeer te geven.

Model: Evy, visagie: Sharon Hille

Bepaal vooraf je eigen grenzen

Laat ik beginnen met mijn eigen werkwijze. Ik beschouw mijn fotografie als hobby. Deze hobby is niet goedkoop. De apparatuur kost geld en ook de locatie is vaak niet gratis. Bovendien betaal ik een visagiste altijd een vergoeding voor de materialen die zij gebruikt heeft. Om mijn hobby ook een hobby te laten blijven betaal ik vrijwel nooit een vergoeding aan mijn model. In groepsverband, als ik fotografeer in clubverband met Fotogroep Gotcha, betalen we sowieso geen van de modellen. De samenwerking is altijd op basis van TFP (Time For Photo). Het model ontvangt in ruil voor haar tijd de foto’s van de shoot. Voor je überhaupt op zoek gaat naar een model is het van belang om voor jezelf te bedenken wat je hobby je waard is. Bepaal een grens, of dat nu gratis is, of betalen bij hoge uitzondering of standaard betalen, denk er goed over na en hou aan die keuze vast. Het biedt je houvast en maakt het makkelijker om je zoektocht te voltooien zonder nare bijsmaak achteraf.

Is een betaald model beter dan een onbetaald model?

De conclusie ligt voor de hand dat een ervaren, goed model altijd een vergoeding zal vragen en dat een fotoshoot met een betaald model dus tot een betere fotoshoot zal leiden. Helaas is die conclusie niet te trekken. Natuurlijk, er zijn semi-professionele modellen die een vergoeding vragen voor een shoot en die waar voor hun geld leveren. Maar surf een keer over een van de eerdere genoemde sites en zie hoeveel modellen een vergoeding voor een shoot vragen. Vaak ook modellen die nog niet of nauwelijks ervaring hebben. Veel modellen denken dat ze, door zich als model te presenteren, makkelijk een zakcentje kunnen verdienen. De fotograaf die geen vragen stelt, zal op deze manier vaak teleurgesteld worden door het kunnen van het model. En erger nog, zodra er een aantal fotografen is die deze laatste categorie “modellen” gaat betalen, zal een steeds grotere groep modellen betaling normaal gaan vinden. Het zorgt voor een inflatie van het begrip model en het vergroot de kans op een kat in de zak.

Model: Karolien, visagie: Petra Geerdens

Hoe kies ik dan mijn model?

Wat je ook doet, welke keuze je ook maakt, neem in ieder geval de tijd! En met deze 4 tips hoeft het niet moeilijk te zijn om het kaf van het koren te scheiden!

1) Professionele modellen zijn op alle vlakken professioneel
Bedenk je dat voor een (semi-)professioneel model een site, zoals ik hierboven noem, geen hoofdzaak is, maar slechts een handige toegang naar de doelgroep. Vaak zal zij of hij in zijn of haar profiel een website vermelden. Op die website vind je een gedegen portfolio en vaak ook referenties. Het bedrag dat deze modellen vragen is vaak hoog, maar je krijgt dan wel vaak waar voor je geld.

2) Bekijk het profiel van het model goed
De sites waar fotografen en modellen elkaar ontmoeten werken altijd met profielen. Uit de profielfoto’s haal je dan ook veel informatie. Vraagt het model geld voor een shoot maar heeft hij of zij alleen webcam-foto’s? Dan heeft hij of zij duidelijk nog geen ervaring. Vraagt het model geld, maar heeft hij of zij op alle foto’s steeds dezelfde gezichtsuitdrukking? Dan heeft hij of zij wel ervaring, maar waarschijnlijk weinig variatie en afwisseling te bieden. In beide situaties moet je je ernstig afvragen waarvoor je eigenlijk betaald.

3) Maak verschil tussen reiskostenvergoeding en betaling
Woont een model ver bij jou vandaan en wil hij of zij op tfp-basis met je werken maar vraagt hij of zij wel om vergoeding van haar treinkaartje, dan is dat heel anders, dan wanneer het model een bedrag per uur of dag vraagt. Denk ook hier van te voren over na en stel je grens. Wil je echt heel graag met dit model samenwerken, dan is dat treinkaartje waarschijnlijk geen drempel voor je, maar zoek anders eerst nog eens verder naar modellen bij jou uit de buurt.

4) Zoek juist ook op tfp-profielen
Wanneer je op zoek gaat naar modellen, kies dan juist eens voor de optie alleen tfp/tfcd en laat je verbazen door de grote hoeveelheid ervaren, goede modellen, die poseren als hun hobby zien en daarom geen geld vragen. Ze zijn vaak wel kritisch in hun keuze voor een fotograaf, maar dat triggert jou ook weer om te zorgen voor een verzorgd portfolio op je eigen profiel! Deze samenwerkingen, die een bewuste keuze zijn tussen model en fotograaf, leveren in mijn ervaring de beste resultaten op!

Kies overwogen

Er is uiteindelijk geen goed en fout in de keuze die je maakt, als je maar een weloverwogen keuze maakt. Kies je voor een ervaren, betaald model omdat je het zelf moeilijk vindt aanwijzingen te geven, dan kan dat een hele goede keuze zijn. Kies je voor een onbetaald model, dan is er geen enkele reden waarom jouw foto’s slechter zouden zijn dan de foto’s van een fotograaf die wel een betaald model heeft gebruikt. Uiteindelijk is het immers de interactie tussen model en fotograaf die de kwaliteit bepaalt. Hoe beter je van te voren deze interactie hebt verkend, hoe bewuster je keuze, hoe beter de resultaten zullen zijn. In ieder geval zijn al mijn foto’s bij dit blog (en ook mijn vorige blogs) gemaakt in samenwerking met modellen die werkten of tfp-basis.

Modellen: Sanne en Johan, visagie: Evi Berg

Erik Keulers

Mijn naam is Erik Keulers. Sinds 2005 ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in de fotografie. In 2008 stond ik aan de basis van de oprichting van Fotogroep Gotcha. In de modelfotografie intrigeert me vooral de interactie en communicatie die nodig is om dé foto te maken. Naast modelfotografie hou ik me met portret-, reis-, wildlife-, natuur en straatfotografie. Het vastleggen van pure beelden spreekt mij steeds meer aan. Daarom zie ik mijn interesse steeds meer verschuiven naar portretfotografie en documentaire fotografie. Ik vind het leuk onbekende gebieden van de fotografie te ontdekken en te experimenteren. Ik werk met de A7-series van Sony. Op ErikKeulersPhotography en Facebook ben ik actief als @ErikKeulersPhotography.


Nog meer fotografietips nodig?
De belangrijkste fotografietips vind je op ZoomAcademy Blog. Hier vind je tips over elk denkbaar onderwerp.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 handige selfie apps

De ideale camera-instellingen voor avondfotografie