in

Bewegingsonscherpte – wat is het en hoe voorkom je het?


18 februari 2020, 10:23

Onscherpte is er in vele soorten en maten. Bewegingsonscherpte is een veel voorkomende onscherpte. Wat is het en hoe kun je het voorkomen of er juist gebruik van maken?

Scherpte en onscherpte zijn belangrijke aspecten in een foto. Als het goed is ben je als fotograaf bewust bezig met bepalen welke onderdelen in je beeld scherp op de foto moeten komen en welke niet. Onscherpte is daarin vaak een onderschat onderdeel, terwijl de onscherpte in een foto vaak net zo belangrijk is als de scherpte. Laten we die onscherpte in dit artikel bewuste onscherpte noemen: onscherpte op plaatsen die onscherp mogen zijn. Er zijn natuurlijk ook andere soorten onscherpte. Bewegingsonscherpte is een onscherpte die vaak onbewust ontstaat.

Bewegingsonscherpte ontstaat doordat de camera of het onderwerp bewogen hebben tijdens het maken van de foto. Of allebei, want dat kan natuurlijk ook. Vaak is dit niet de bedoeling en is zo’n foto dus mislukt. Je onderwerp is in dat geval niet optimaal scherp. Vaak wordt bewegingsonscherpte veroorzaakt door een te lange sluitertijd. Je kunt je voorstellen dat bij een te lange sluitertijd de kans bestaat dat je onderwerp of jij zelf als fotograaf net niet helemaal stilstaat. In uitdagende lichtomstandigheden of bij een bewegend onderwerp is dat natuurlijk nog een heel stuk belangrijker. Kijk daarom bewust naar je sluitertijd in combinatie met het onderwerp en de omstandigheden. Liever een te korte sluitertijd en een te donkere foto dan een juist belichte maar onscherpe plaat. In de nabewerking kun je nog veel corrigeren aan de belichting, maar een onscherpe foto door middel van software scherp maken is nog nooit goed gelukt. Als het even kan is het daarom ook verstandig om tijdens het fotograferen even te bekijken of je goed zit met je instellingen en scherpte. Veel camera’s en objectieven zijn tegenwoordig uitgerust met beeldstabilisatie, waardoor de techniek je in dat geval ook een handje helpt om bewegingsonscherpte of andere vormen van onscherpte te voorkomen.

Heel soms kun je bewegingsonscherpte ook bewust gebruiken in je foto’s, bijvoorbeeld om je onderwerp dynamiek, snelheid of een artistieke inslag mee te geven. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je een rijdende fietser fotografeert. Terwijl je als kijker begrijpt dat een fietser aan het fietsen is op zo’n foto, kan het mooi en passend zijn om een klein beetje bewegingsonscherpte toe te voegen aan de fietser door een wat langere sluitertijd te gebruiken en met de fiets mee te bewegen (te ‘pannen’). Op die manier krijgt je foto meer zeggingskracht en kan deze bewust gebruikte bewegingsonscherpte een groot pluspunt zijn. Daarbij is het wel van belang dat de balans tussen scherpe en onscherpe elementen in je beeld in balans zijn. Vaak vergt dat wat experiment en ervaring.

Heb je echter ongewenste bewegingsonscherpte in je beelden dan is een te lange sluitertijd vaak de boosdoener. De sluitertijd verkorten en eventueel andere instellingen als de iso-waarde of het diafragma aanpassen om de belichting kloppend te maken is dan ook vaak de oplossing.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een andere compositie: de diagonaalmethode

veer van pauw

Minimalistisch fotograferen