in

Bewerken in Photoshop: zo werk je met maskers

Je weet misschien al dat lagen in principe verschillende afbeeldingen zijn die je in Photoshop over elkaar heen legt. Maskers zijn de schaar waarmee we gaten kunnen knippen in die afbeeldingen. Als je een goed begrip hebt van laagmaskers, is er bijna niks wat je niet kunt bereiken met Photoshop.

Met laagmaskers kun je op non-destructieve wijze afbeeldingen met elkaar combineren, filters toepassen, op een flexibele wijze kleur en belichting aanpassen en nog veel meer. Laten we snel kijken naar alle mogelijkheden.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Lagen in Photoshop in Zoom Academy. Hierin leer je alles over het werken in Adobe Photoshop en nog veel meer.

Het project

Als eerste voorbeeld kijken we naar twee afbeeldingen: 5.1-Introductie tot maskers-1 en 5.1-Introductie tot maskers-2 uit de map met oefenbestanden.

Op de eerste foto staat ons model aan de rand van het dak, op de tweede staan alleen zijn schoenen daar. Het idee is om beide afbeeldingen samen te voegen, en ervoor te zorgen dat we alleen de reflectie van de foto met het model in beeld hebben.

Deze foto’s zijn overigens op een statief geschoten met handmatige instellingen, zodat ze qua kleur en belichting exact overeenkomen. Dit is iets om rekening mee te houden wanneer je aan de slag gaat met dit soort creatieve concepten.

We gaan deze twee foto’s met elkaar combineren.

Beelden in Photoshop laden

Om dat te doen, moeten we beide afbeeldingen in één Photoshop document zetten. Hier zijn verschillende manieren voor. De makkelijkste is via Adobe Bridge. Selecteer beide afbeeldingen, ga naar het menu Extra / Photoshop / Bestanden laden in Photoshop-lagen. Een paar seconden later hebben we beide afbeeldingen als lagen in Photoshop.

Een andere manier is om eerste de ene afbeelding in Photoshop te openen en vervolgens de andere afbeelding vanuit Verkenner of Finder naar Photoshop te slepen en los te laten op het document. Als je dat doet met Shift ingedrukt, plaats je de tweede foto meteen exact in het midden van het document. Bevestig dan het plaatsen van de afbeelding met een druk op Enter.

Een derde manier om meerdere afbeeldingen in één document te krijgen is door de eerste foto te openen en vervolgens via het menu Bestand / Gekoppelde plaatsen te werken. Je kunt dan het tweede bestand op je harde schijf opzoeken en vervolgens op Openen klikken.

Via Bridge zet je de twee foto’s als lagen in een nieuw Photoshop-bestand.

De afbeelding zonder persoon is de bovenste laag.

Laagmasker toevoegen

Nu we beide afbeeldingen in lagen hebben, gaan we op de bovenste laag (de foto zonder persoon) een laagmasker toevoegen. Dit kan ook weer op verschillende manieren. De makkelijkste is om onderaan in het Lagenpaneel te klikken op het derde icoontje van links. Zodra je hierop klikt, verschijnt er naast de thumbnail van de laag een thumbnail van een masker. Dit masker is in eerste instantie gevuld met wit.

Een tweede manier is via het menu Laag/Laagmasker/Alles onthullen.

Klik op het derde icoontje om een laagmasker toe te voegen.

Naast je laag-thumbnail verschijnt een masker-thumbnail.

Zwart en wit

Maskers werken op basis van grijswaarden, en dan voornamelijk met wit en zwart. In de taal van maskers betekent wit zichtbaarheid, en zwart onzichtbaarheid. Een laag met een volledig wit masker is dus volledig zichtbaar, en een laag met een zwart masker is volledig verborgen. Een ezelsbruggetje daarvoor is “wit verschijnt, zwart verdwijnt”.

Penseel

Door nu in het witte masker te werken met zwart, kun je elementen uit de afbeelding verbergen. Dat gaan we in eerste instantie doen met het Penseel (sneltoets B). Zoals je eerder in deze cursus geleerd hebt, kun je een penseel altijd qua formaat aanpassen met de sneltoetsen [ en ] om het penseel respectievelijk kleiner of groter te maken. Voor deze afbeelding werken we met een groot penseelformaat van 900 pixels en een Hardheid van 0%.

De volgende stap is ervoor te zorgen dat zwart de voorgrondkleur is. De voor-en achtergrondkleur zie je links in beeld, onderaan in de gereedschapsbalk. Om te wisselen tussen de kleuren, klik je op het elleboogpijltje rechtsboven de kleuren of druk je op de X-toets.

We werken met een groot penseel.

Zorg dat je zwart selecteert als voorgrondkleur.

Schilderen

Met zwart als voorgrondkleur kunnen we nu schilderen over de plas op het dak. We zien dan meteen dat de laag waarop we het laagmasker hebben staan nu verdwijnt op deze plek, en de onderliggende laag verschijnt. Met zwart knippen we dus in principe een gat in de bovenliggende laag, waardoorheen we de onderliggende laag kunnen zien. Dit zie je nu ook terug in de thumbnail van het masker.

In de thumbnail van het masker zie je waar je geschilderd hebt.

Bewerken

Eén van de meest krachtige aspecten van laagmaskers is dat ze volledig bewerkelijk zijn: je kunt altijd nog aanpassingen aanbrengen. Laten we zeggen dat we te ver zijn uitgeschoten bij het schilderen met zwart, en een deel van de benen van het model zichtbaar zijn geworden.

Stel nu wit in als voorgrondkleur (door op de X-toets te drukken). Zorg dat je nog steeds in het laagmasker werkt: je ziet dan in het Lagenpaneel een dikke rand om het masker heen, als teken dat dat geselecteerd is. Nu kun je met een wit penseel in je afbeelding schilderen om correcties uit te voeren.

Op deze manier kun je ook eerst je gewenste eindresultaat benaderen, om vervolgens in een ingezoomde weergave meer in detail te schilderen wat je wel of niet in beeld wilt, door telkens te wisselen tussen wit en zwart.

Ben je te ver gegaan met zwart in het laagmasker? Schilder dan met wit over de benen van het model.

Uitschakelen

Het komt regelmatig voor dat je een masker tijdelijk wilt uitschakelen om de afbeelding weer als origineel te bekijken. Dit doe je door met Shift ingedrukt op de thumbnail van het masker te klikken.

Ook kan het erg handig zijn om een vergrote weergave van de thumbnail te zien op je document, zodat je precies kunt zien welke delen nu gevuld zijn met wit of zwart. Dit doe je door met Alt/Option ingedrukt te klikken op de thumbnail van het masker. In deze weergave kun je overigens nog steeds gewoon werken met wit en zwart om correcties uit te voeren.

Je kunt je masker tijdelijk uitschakelen.

Even je masker in het groot bekijken? Klik erop met Alt ingedrukt.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor het fotograferen van de Melkweg

Een newborn-shoot doen? Dit zijn de beste tips!