in

Bewerken voor gevorderden: lokale selecties maken


17 augustus 2020, 08:30

Het organiseren van je catalogus is één, maar het tot in detail bewerken van je foto’s is twee. Adobe Lightroom biedt diverse tools om je foto’s naar een geheel nieuw niveau te tillen. We gaan een aantal belangrijke facetten van het bewerken professionaliseren.

Lokale selecties maken

In de Ontwikkelmodule vinden we een reeks aan gedegen gereedschappen om onze foto’s tot in ieder detail te kunnen bewerken. Hoewel velen hun foto in Lightroom in z’n geheel bewerken, kun je prima lokale bewerkingen maken. Sterker nog: de meest gebruikte en meest krachtige tools zijn de lokale selectietools: het Gegradueerd filter, het Radiaalfilter en het Aanpassingspenseel. Deze selectietools vind je vlak onder het histogram in beeld: het zijn in de gereedschapsbalk de laatste drie pictogrammen.

Deze drie tools gebruiken we om lokale aanpassingen door te voeren in onze foto. Laten we even kort opfrissen welke tool je ook alweer waarvoor gebruikt.


Het Gegradueerd filter, het Radiaalfilter en het Aanpassingspenseel vind je onder het histogram

Gegradueerd filter

Het Gegradueerd filter is het ideale gereedschap om bijvoorbeeld de belichting in een deel van de foto aan te passen. Het gegradueerd filter kun je aardig vergelijken met een grijsverloopfilter dat onder andere landschapsfotografen graag voor hun lenzen plaatsen om bijvoorbeeld het contrastverschil tussen het landschap en de lucht te verlagen.

In Lightroom kun je dit ook achteraf doen en daarbij heb je bovendien een aantal extra mogelijkheden, die goed van pas komen. Met het Gegradueerd filter maak je een selectie van een geheel vlak, waarbij de selectie langzaam tot een nulpunt wegloopt.

Dit is het verloop dat een Gegradueerd filter heeft.

Radiaalfilter

Ook met het Radiaalfilter kun je lokale selecties maken, waarbij de uiteindelijke aanpassingen overeenkomen met dat van het Gegradueerd filter. Het verschil zit hem in de vorm van de selectie. Met een Radiaalfilter maak je een ronde of ovale selectie, waarbinnen of waarbuiten je effectaanpassingen doorvoert.

Dit is het verloop dat je met een Radiaalfilter kunt maken.

Aanpassingspenseel

Het aanpassingspenseel werkt als een echt penseel. Simpelweg is het met het Aanpassingspenseel mogelijk selecties te maken op iedere plek in een afbeelding. Het is daarmee de meest vrije vorm van selecteren.

Met het Aanpassingspenseel is de meest vrije vorm van selecteren binnen Lightroom.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met laagmaskers in Photoshop

Het aanpassingspenseel in Lightroom