in

Bijzonder fotogeniek natuurfenomeen op komst


21 juni 2017, 19:00

Vanavond, na zonsondergang, zijn er in heel het land ‘lichtende nachtwolken’ zichtbaar. Hierbij lijkt het alsof de wolken zelf een blauw of zelfs zilverachtig licht afgeven.

Zichtbaarheid

Tussen 22:00 en 23:00 uur zijn de nachtwolken goed te zien. In tegenstelling tot gewone wolken, die na zonsondergang redelijk snel oranje, dan rood en vervolgens donkerkleuren, blijven deze wolken nog ruim een uur lang goed verlicht. De gloed ontstaat door ijskristallen die op een hoogte van 85km het laatste restje zonlicht reflecteren. De wolken zijn zó dun dat sterren vaak alsnog zichtbaar zijn.

rjphotography

Wil je ze gaan fotograferen? Denk dan aan het volgende: Je kan het beste in noordwestelijke richting kijken, omdat de wolken daar het beste zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat je iso-waarde niet te hoog staat, om ruis te voorkomen en fotografeer vanaf een statief met een langere sluitertijd. Kies voor een sluitertijd van een tiental seconden en niet voor een van enkele minuten. De wolken bevinden zich namelijk in een hoge luchtstroming waarbij ze relatief snel vervormen. Als je sluitertijd té lang is, dan vervagen ze teveel. Het liefst kies je een plek met weinig lichtvervuiling, om zowel de sterren als wolken extra goed te kunnen zien.

pehartog

Ga jij foto’s maken van dit fenomeen? Upload je foto’s dan op Zoom.nl en voeg de tag ‘nachtwolken’ toe!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tips voor Lightroom om je workflow te versoepelen

6 tips om op te letten bij naaktfotografie